Софиянецът - със стандарт над средноевропейския

Евростат: Перник, Сливен и Силистра са пет пъти по-бедни от София
Обновена: 8 окт 2017 07:41 | 8 окт 2017 07:30, Анисия Иванова
535
Софиянецът - със стандарт над средноевропейския
Графика: Евростат

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, което значи, че с доходите си един средностатистически софиянец може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС).

Стандартът на покупателна способност всъщност е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Това съобщи Институтът за пазарна икономика, позовавайки се на последните регионални данни на Евростат за 2015 г.

Между София и някои области в България обаче разликата е пет пъти. За 2015 г. Силистра, Сливен и Перник например са посочени като най-бедните области с ниво 23% от средното за ЕС (и при 102% за София).

Силистра е била най-слабо развитата област в страната с 23% и през 2014 г. Дори втората и третата по доходи области в страната са с БВП на глава от населението наполовина на този в София в относителен план.

Това за пореден път показва, че разликите между доходите в България са най-вече по линия на разделението между столицата и останалата част на страната, коментират от Института за пазарна икономика.

В област Стара Загора стандартът на покупателна способност е 52% от този в ЕС през 2015 г., а в широката област София – едва 49%. Следва област Варна с 48% от средноевропейското ниво.

Като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години, коментират от института.

Благосъстоянието на софиянци е било отчетено като по-високо от това на средноевропейския гражданин за пръв път през 2009 г. От института си обясняват това с бума на икономиката до 2008 г. и инерцията в София и други части на страната през следващите 1-2 години.

На глава от населението през 2010 г. в столицата БВП дори е достигнал 109% от средното в Евросъюза. Сега стандартът на живот в София всъщност върви отново към пиковите стойности отпреди кризата.

Тенденцията за страната сочи друго - с годините ножицата между провинцията и столицата продължава да се отваря. Преди десет години най-бедните области в България са били Видин, Силистра, Сливен и Ямбол с ниво 22% от средните доходи за ЕС.

Тогава София пак е била най-богата, но БВП на глава е бил 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област у нас е била почти 4 пъти в средните доходи.

В по-дългосрочен план догонването е видимо – през 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС, а 9 години по-късно той е с 9 пункта по-висок.

Това се дължи най-вече на икономическата експанзия на столицата – с 22 пункта до 102%, подкрепена от ръста на област Стара Загора – с 14 пункта до 52%, област София – с 10 до 49%, и областите Пловдив и Русе, които догонват с по 8 пункта за периода до 39% и 38%.

Освен тези 4 области, всички останали 22 области в страната са струпани в интервала между 20 и 40% - наблюдение, което важи за болшинството от областите от 10 години насам.

От Института обобщават, че като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години.

Колкото по-висок е икономическият растеж и повече области се включват в него, толкова и процесът на догонване ще е по-бърз и по-осезаем за по-големи части от населението.
 


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещу мафията в тази държава, която не мисли въобще за своите си ратай има само един лек. СПИРАТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ОСИГУРОВКИТЕ. Ще ги видим след две години как ще живеят троловете. Всички държавници се плашат от сивата икономика, но само тя ще ги оправи.
409
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Силистра винаги е била с най-ниски доходи,още когато направиха ОАПК. Силустренци винаги са били кротки хора...Лошото е, че Силистра и нейните жители,винаги са ги имали за втора ръка....това е моето наблюдение през годините. Жителите от най- северният север се задъхват
408
3
 
9
 
! Отговори
Unufri преди 1 година
439 ти и още 11 души, които са ти нацъкали плюсове не сте прочели изобщо статията. Не става дума за никакво БВП тука, а точно за покупателна способност - кой индивид какво може да си купи с получените лични доходи.
407
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да спасим София, от омразата на хората, който не живеят в нея, нека да наименуваме Хасково за столица !

Не че, нещо ще се промени, ама все тая
406
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Провициялист
ХА ... ха ..... аХХАХАХАХХАФХАХАХАх
405
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен С данъците

Айде си региститай фирмата в Царево. На 80 километра, няма свестен адвокат. И как я виждаш, да си привличаш нужните кадри, да ти живеят на селУ ? А ?
404
1
 
7
 
! Отговори
Провициялист преди 1 година
За да сведе до минимум корупцията, трябва високите постове да са в най невзрачното селище на България. Там където няма толкова свободни жени, нощни клубове, казина, забавления и няма кой да те види ако си с мазерати. Човек колкото повече пари има, толкова повече не му стигат.
403
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога непосилните цени, високите лихви и задръстванията са признаци на "висок стандарт" ?
Това ме дразни, в родните разбирания - "Станалта е моу висог ! ЮМноу скапо е там !!!"
В Норвегия, да се наядете двама човека в Македоналдса, ще трябва оставите поне 60-70 лева. В България, по скоро 10-15. ТОва означава ли, че норвежките биг макове и нъгети, са 5-6 пъти по "високостандартни" ?
402
3
 
6
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Значи Перник , дето е на 20 км и е почти квартал на София е в дъното с 23 % от европейския стандарт, а София е със 102 % ???
Методологията нещо издиша.
401
0
 
0
 
! Отговори
РабФак преди 1 година
До 439 ЧИТАТЕЛ:
Повечето неща, които пишеш са верни, макар че няма как да знаеш методиката, на която се опира статистиката. (напр. много възможно да клоновете на фирми да се отчитат към съответноя регион, защото тъе имат самостоятелни отчети).
Това, което категорично грешиш е в първото изречение. БВП/глава = стандарт на живот. Виж тук:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1
400
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конституция: "Чл. 20 Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната ... чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика." Само една банка със седалище извън София. Големите предприятия от другите региони се регистрират в София. Високоплатените длъжности - в София. Приходите и данъците изтичат към столицата - разпределят се от централната власт. Това е държавна имплозия. Ако отидеш в София, трябва да приемаш унижения от комплексари. Предпочитам чужбина.
399
2
 
20
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
Те на това му викам аз-че ядем свинско със зеле!За София говоря!Софиянеца,който е със стандарт над средно европейския ,се казва ДЕПУТАТ!И не е от София!Който не е депутат,яде само зелето,ако ме разбрахте!
398
3
 
17
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Еййй,за глупаци ни имате!Стара Загора е с висок БВП/глава,защото там се намират Мариците-изток!Там заплатите са големи и от там се вдига и БПВ!Ама пишете,де-има кой да ви се хваща и да гласува за вас.Успех в живота!
397
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се развива по модел на свръхцентрализация - администрация, висши съдилища, централи на чужди фирми, инвестиции, културни инситуции се намират в София. Регионите са колонизирани територии на столицата - ресурсите се изсмукват. Председателството на ЕС пак ще е в София, да не би да се изтърват приходите от кетъринг. Но дори и с концентрацията на парите обикновеният гражданин пак опира до корумпираната система, т.е. софиянецът, макар и по-богат, си остава в блатото на българската държавност
396
2
 
26
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Материалът е манипулативен, защото класацията е за БВП на глава от населението, а не за жизнен стандарт на населението. Нормално е той да е най-висок в София, защото там са централите на повечето фирми и там се отчита БВП. Но това не означава, че той се произвежда САМО в София, а в клоновете и филиалите на фирмите в страната не се произвежда нищо. Например фирма със много клонове в страната, но със седалище в София отчита целия БВП само за София, а в населените места на клоновете - нищо.
395
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Русе, разбира се. Русе, Пловдив и може би Търново - това са били европейските градове на България тогава.
А за София - четете Иречек.
394
2
 
4
 
! Отговори
НОНСЕНС преди 1 година
Е, то фантазия без мисловни процеси не може да съществува.

(Другото е "кълвем" или "не кълвем"
393
1
 
9
 
! Отговори
друг пример преди 1 година
за европейски град е бил Русе.
392
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ПЛЮЙТЕ ПО СОФИЯНЦИ, ТЕ НЯМАТ ВИНА. И ТЕ БРОЯТ ЛЕВЧЕТАТА И НАГЪВАТ КУЧЕШКА РАДОСТ ПО 5 ЛВ КИЛОТО.
СТАНДАРТЪТ ГО ВДИГАТ МНОГОБРОЙНИТЕ ВИСОКОПЛАТЕНИ ЧИНОВНИЦИ ОТ ГЕРБ,
ИНАЧЕ МАТ`РЯЛЪТ *** СУПАТА.
391
2
 
0
 
! Отговори
риторично :) преди 1 година
До Анонимен

Да, фантазията ви работи, за разлика от наблюдателността и мисловните процеси.
Не съм от София и не живея в София.