Софиянецът - със стандарт над средноевропейския

Евростат: Перник, Сливен и Силистра са пет пъти по-бедни от София
Обновена: 8 окт 2017 07:41 | 8 окт 2017 07:30, Анисия Иванова
535
Софиянецът - със стандарт над средноевропейския
Графика: Евростат

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, което значи, че с доходите си един средностатистически софиянец може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС).

Стандартът на покупателна способност всъщност е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Това съобщи Институтът за пазарна икономика, позовавайки се на последните регионални данни на Евростат за 2015 г.

Между София и някои области в България обаче разликата е пет пъти. За 2015 г. Силистра, Сливен и Перник например са посочени като най-бедните области с ниво 23% от средното за ЕС (и при 102% за София).

Силистра е била най-слабо развитата област в страната с 23% и през 2014 г. Дори втората и третата по доходи области в страната са с БВП на глава от населението наполовина на този в София в относителен план.

Това за пореден път показва, че разликите между доходите в България са най-вече по линия на разделението между столицата и останалата част на страната, коментират от Института за пазарна икономика.

В област Стара Загора стандартът на покупателна способност е 52% от този в ЕС през 2015 г., а в широката област София – едва 49%. Следва област Варна с 48% от средноевропейското ниво.

Като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години, коментират от института.

Благосъстоянието на софиянци е било отчетено като по-високо от това на средноевропейския гражданин за пръв път през 2009 г. От института си обясняват това с бума на икономиката до 2008 г. и инерцията в София и други части на страната през следващите 1-2 години.

На глава от населението през 2010 г. в столицата БВП дори е достигнал 109% от средното в Евросъюза. Сега стандартът на живот в София всъщност върви отново към пиковите стойности отпреди кризата.

Тенденцията за страната сочи друго - с годините ножицата между провинцията и столицата продължава да се отваря. Преди десет години най-бедните области в България са били Видин, Силистра, Сливен и Ямбол с ниво 22% от средните доходи за ЕС.

Тогава София пак е била най-богата, но БВП на глава е бил 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област у нас е била почти 4 пъти в средните доходи.

В по-дългосрочен план догонването е видимо – през 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС, а 9 години по-късно той е с 9 пункта по-висок.

Това се дължи най-вече на икономическата експанзия на столицата – с 22 пункта до 102%, подкрепена от ръста на област Стара Загора – с 14 пункта до 52%, област София – с 10 до 49%, и областите Пловдив и Русе, които догонват с по 8 пункта за периода до 39% и 38%.

Освен тези 4 области, всички останали 22 области в страната са струпани в интервала между 20 и 40% - наблюдение, което важи за болшинството от областите от 10 години насам.

От Института обобщават, че като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години.

Колкото по-висок е икономическият растеж и повече области се включват в него, толкова и процесът на догонване ще е по-бърз и по-осезаем за по-големи части от населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноЗнам, знам, вие в София сте високо интелигентни, ходите на опера, два пъти в седмицата на театър-кеф ти в Народния, кеф ти Зад канала, четете модерна литература, току що купена, следите изложбите, концертите в зала България, гледате концептуални филми... Така ли е? Май го избих на фантастика,а?
371
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, дайте ми адрес, ще ви поканя на гости. И с Павчо ще ви запозная. Оказа се компютърен специалист, живее тук и работи оттук. Много е трудолюбив и печели много.
370
2
 
2
 
! Отговори
риторично :) преди 6 години
До СофиянкаОффф! Това селско театро тип "читалищна самодейност" между Софианка и Ловчанлия го разигравайте някъде другаде. Ние не кълвем на толкова елементарни схеми.
369
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм роден в София, къщата и досега стои, на бул Македония 48, точно на Рески паметник. Бях на 28 г. когато ми върнаха имотите на дядовците ми, също софиянци. И тогава се заселих в това райско кътче със семейството си. Един път в месеца идвам в София да си събера наемите от реституираните си имоти - магазини и апартаменти.Повярвайте ми, всичките ми наематели са бир парчета софиянци, все съм се чудил как така поколения наред не са построили поне по един дом. Павчовци.
368
0
 
5
 
! Отговори
Шоп с едър топ преди 6 години
Мосю Дьо Провансал, това за "Павчо" някаква проза ли е, героика, или нАучна фантастика?
367
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Павчо започна ремонта на къщата. Надницата на майсторите по тези места е 80 лв., но опитъп им подсказа да му поискат 200. И Павчо ги даде. После всички се тюхкаха, че са му взели малко.А мястото наистина е приказно.
366
6
 
7
 
! Отговори
Софиянка преди 6 години
До Ловчанлия: Браво! Дано повече провинциалисти да постъпят като Вас! Стойте си по родните си места и ги развивайте! Така и ние ще можем да се насладим на града си, който от пренаселването си в последните 20 години е напълно неразпознаваем! А вие по родните си места ще имате по-добър живот със сигурност, далече от трафика, мръсотията, високите цени на стоки и услуги и наема, който ви изяжда минимум 50% от заплатата!
365
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в провинцията в прекрасно вилно селище с отлични комуникации, благоустроено . Много интелигентни хора живеят тук, има и трийсетина местни, които много ни помагат. Остана за продажба само една стара къща. Собственикът искаше 20000, после намали и стигна до пет. Беше порутена. Дойде един софиянец и много я хареса. После като разбрахме колко е платил, ахнахме. Собственикът каза: щях да му кажа 5000, ама нещо ме дръпна за езика и казах 50000. И той платил. Нарекохме го Павчо ( от паве).
364
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем Освобождението какво население завари в София_______Повечето градове в Османската империя са били такива пич, с много малки изключения,ако си мислиш че другите градове по нашите земи са били по читави жестоко се лъжеш, не случайно по това време Цариград е бил наричан най-големия български град щото в него са живеели над 30 хиляди българи, повече от който и да е град по нашите земи
363
1
 
2
 
! Отговори
риторично :) преди 6 години
До ЛовчанлияПогребален агент ли работиш? Щото казаха, че в Ловеч това било най- печелившия бизнес.
362
3
 
7
 
! Отговори
Сойка Просмехулница преди 6 години
Как може да сте сигурен, че някой е от провинцията, ако нямате възможността да ги чуете как приказват: ами ето ви изпитан метод: поглеждате им фейсбук профила (100% от провинциалистите има "задължичилну" фейсбук профил, и ако там на "about" -a им пише "lives in Sofia", но в същото време графата "from" oтсъства (защото селчовците се срамуват да напишат отдйе са, пък и ги е срам да напишат, че са от София, да не им се смеят познатите) то със 100% си имате работа с провинциалист!
361
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е ! - в Германия дневната надница е по-малка от месечната Ви заплата.
360
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те повечето софиянци още пазят беневреците на дядовците си.София стана европейски град, благодарение на интелигенцията от провинцията. Знаем Освобождението какво население завари в София, Иречек много картинно го е описал.Шопски аристократи, знаели как се слагат приборите...
359
2
 
27
 
! Отговори
Ловчанлия преди 6 години
Ето аз например, имигрирах от Ловеч в София, живях там 5 години и сега преди година си се върнах обратно в Ловеч! Верно, по-малко пари получавам, но пък качеството ми на живот е по-високо! В Ловеч живея в бащината си къща и не плащам нито 400лв наем, нито карта за метрото, нито давам по 250лв на месец за храна - нашите имат градинка, кокошчици, пуйки и прасенци! Няма нито трафик, нито отровни газове по улиците от 30 годишни дизеляци, както е в София! Приберете се по родните си места! За добро е!
358
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи вече сме богати ! - интересно как така още не сме разбрали.България вече е страната на неограничените възможности ! - още съвсем малко и света ще ни завижда.Exxxxx , добре че не избягах,сега ще почне един ЖИВОТ по МЕД И МАСЛО !!!
357
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по това се познават пишман софиянците, кръстоса ли ножа и вилицата като се наплюска, значи ие от сиело :)
356
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Average wages by EU member states 2015EU - ?1441Bulgaria - ? 361__________Всичко останало са празни приказки, както и да смятате няма как да докарате за София средна заплата от над 1441 евро
355
14
 
12
 
! Отговори
Тошо Сланината преди 6 години
Престанете да пишете такива отвратителни статии, иде ми да повърна след като я прочетох! И без това куцо, кьораво и сакато се дотътри в София, с вашите статии и последния мякащ мухикан от Каспичан, Пордим и Тутракан ще се вдигне и ще се изсипе в София! Аман! Вече по Витошка нормална реч не може да се чуе, само мякащи като котета селчовци! Вместо да се върне софийското гражданство, вие пишете статии да стимулирате превръщането на София в пренаселена ***! Аман вече! Селчовци, стойте си на село!
354
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провинцията гризна дървото и взе да злобее срещу Софиянец
353
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Софиянецабе кой знае и ти от кое село си и кръстосваш ножа и вилицата като се нарупаш в пицарията :)