Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!

Синдикатите обсъждат стачни действия за по-високи надници
9 окт 2017 16:25,
137
Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!
Снимка: Reuters

Намерението на правителството да увеличи заплатите в повечето бюджетни сектори е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той потвърди намерението на синдикатите да обсъдят стачни действия за по-високи доходи и цитира данни, според които успоредно с ръста на заплатите расте и броят на работещите бедни.

Финансовият министър вече обяви, че кабинетът планира да отпусне 700 млн. лв. в повече за всички бюджетни сектори за догодина. Пари щяло да има за служителите в МВР, в отбраната, образованието, за пътища и др.

"Въпреки че расте заплатата, работещите бедни също растат - все повече хора се трудят, но остават бедни, а трудът трябва да те вади от капана на бедността", обясни Димитров. Той цитира данни от последните няколко тримесечия, които сочат, че делът на работещите бедни се е увеличил от 7, 8 на сто на 11, 6 на сто.

Още по темата

Синдикатите са с нагласата да протестират и срещу лидерите на работодателските организации. Пламен Димитров се възмути, че те атакуват не само добавката за стаж, но и всички добавки в Кодекса на труда и нарече това скандално.

"Кадрите са проблемът на България и около това трябва да са дебатите, а не за отнемането на добавките, каза още Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикалният лидер обясни, че на пазара на труда най-устойчиви са хората над 45 години. Най-мобилни са по-младите, които напускат държавата. Те са и по-голямата част от тези 33-35 хиляди души, които всяка година изтичат от пазара на труда в България.

"Тези над 45 години имат т.нар. клас прослужено време и ако искаме да не ги бутаме и те да отидат навън, не трябва да се маха добавката" категоричен е лидерът на КНСБ.

Димитров разкритикува обещаното увеличение на заплатите със 700 млн. лв. Според него за да се вдигнат достойно възнагражденията са нужни 920 милиона лева.

"В левове равностойността е около 100 и малко повече. В някои сфери като домовете за възрастни хора, за хора с увреждания заплатите са изключително ниски - под 500 лева и там увеличението трябва да е по-голямо", обясни още синдикалистът.

Националните стачни комитети на двата синдиката днес се събират по темата за доходите.

"Ние не искаме да дестабилизираме икономиката, защото тя в момента върви нагоре, нито искаме да дестабилизираме политическата среда, защото тя обуславя растежа и ни е важна от гледна точка на европредседателството, но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи", беше категоричен президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ще скачат, защото минималната заплата не прави нищо друго освен моменталното вдигане на данъчната тежест и от там повлуча всичко. Вдигането на минималната заплата е прах в очите на глупацуте!
106
0
 
4
 
! Отговори
Петър преди 6 години
С колко растат заплатите и с колко осигуровки,данъци и цените?
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При такава среда, не знам какво е чудно, Плосък данък, корупция, лошо средно образование, висшето е "още по- зле", ужасна администрация, работеща срещу хората. Бедните ще стават повече, а богатите по- богати.
104
1
 
11
 
! Отговори
Jo преди 6 години
Ако сте забелязали веднага след като се увеличи минималната работна заплата скачат цените на всякакъв вид услуги и стоки с измислени предтексти .... И си се въртим в един омагьосан кръг ! И обикновените работници си остават Работещи - Бедни . Пълна простотия ! А за къде без обикновените работници ? Кой ще готви на IT специалистите , кой ще ги обслужва в магазините , кой ще им носи пощата , кой ще им ... и т.н. ! Няма как без обикновените работници , за това стига с подигравките от управлението!
103
0
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Защо никой не говори за дублиращите се данъци? - плащаш данък на МПС, ДДС и акциз за горивата (които би трябвало да отиват за ремонт на пътища) освен това плащаш винетка (която пак е за ремонт на пътища) и накрая като си потрошиш колата по траншеите и окопите които бай тиква сънува за магистрали плащаш ДДС на частите и трудът за ремонт на колата ти потрошена по пътищата за чийто ремонт ти си платил вече данък, такси, свинетки и тн. ! Е това не е ли дублиране на данъци (5 пъти за 1 и също нещо!).
102
0
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
От почти 1 мил. държавни *** като освободиш поне 600 000 - те се преклалифицират и започват реална работа (колкото и трудно, мъчно, отвратително и болно да е за тях) И се решава и проблема с кадрите. Какво толкова сложно има? Просто трябва държавата да си преструктурира разходите и с това да намали данъците плащани от тези които работят реална работа и вкарват пари в държавата. Да се премахнат и дублираните данъци (ремонтираш ходова част на колата например - вече си платил данък калпав път)
101
0
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Масово съкращаване във всички държавни институции! Закриване на всички дублиращи се комисии, агенции и тн.! Заменяне на колкото се може повече държавни *** (които не произвеждат и 1 лев, но харчат милиарди) с автоматизирани системи! Освободения ресурс се ползва за съкращаване на данъците с поне 50% за всички работещи и от 700 бруто (550 нето) ставаш автоматично с 625 лева без да се променя нищо за работника или работодателя! Има го ресурса просто се пилее за роднини, сватове и ***!
100
0
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Тия маймуни от КНСБ защо не се борят да се намалят данъците който плащат работници и работодатели на държавата само заради това, че са работили? Повече от 50% от заплатата на всеки в частния сектор се прибира като данък и отива за изхранването на армия от мързеливи, крадливи, безполезни държавни ***, а накрая като ти се наложи да ги ползваш за нещо те надават вой до небесата, че много се измарят и системите им рязко се сриват!
99
0
 
5
 
! Отговори
байно преди 6 години
....И ОТИВА ДА РАБОТИ ,ТОЕСТ, СПИРА ДА СЕ ПРАВИ НА РАБОТОДАТЕЛ ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ,БЕЗ НИКАКВО СЪДЪРЖАНИЕ И ОТ КОИТО НЯМА ДА ИМА НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ. 27 ГОДИНИ ГО ГЛЕДАМЕ ТОЯ ФИЛМ ........И ЩЕ СИ ГО ГЛЕДАМЕ ОЩЕ ДЪЛГО. НЕ СТАВА СЪС СТАЧКИ. В,, ЛУФТХАНЗА,, ПРИ БИЗНЕС ЗА МИЛИАРДИ НА ДЕН,МОЖЕ И ДА МИНАВА НОМЕРА, НО В ЕДИН шивашки цех ....не може да стане никога.Както и в който и да е малък бизнес.
98
1
 
9
 
! Отговори
байно преди 6 години
...Ако взима 550 ,значи остатъка се дава ,,под масата,, или е част от така наречената,,сива икономика,, Единственото РЕШЕНИЕ Е СЛЕДНОТО : РЯЗКО ВДИГАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ МИНИМАЛНИ ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАГОВЕ И ПРЕМАХВАНЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБ.ЗАПЛАТА.ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ИМА ВОЙ ДО НЕБЕСАТА, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА В БЪЛГАРИЯ, РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ- НАКРАЯ! НЕ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ! ТОВА Е ИСТИНАТА! АКО БИЗНЕСЪТ НА НЯКОЙ НЕ МУ НОСИ ДОСТАТЪЧНО ПЕЧАЛБА ЗА НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ ,ЗАКРИВА И ОТИВА ДА РАБОТИ .....
97
0
 
9
 
! Отговори
байно преди 6 години
СЕГАА...........ДА ВИДИМ РЕАЛНО КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ. НАД 92 ПРОЦЕНТА ОТ ИКОНОМИКАТА НИ,разбирай ,,РАБОТОДАТЕЛИ,, Е В ЧАСТНИ РЪЦЕ! какво може да направи правителството? Ами едно голямо ,,НИЩО,,ОСВЕН ДА ВДИГА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, но това не решава проблема.......защо? Нека да видим следния пример: необлагаем минимален доход,т.е.мин.раб. заплата сега е 460 лв !!! Обаче при един праг от 550 лева бруто,по договор,след облагане работника се подписва за около 415 лева. Ак
96
1
 
3
 
! Отговори
jojan преди 6 години
Елате в IT сектора да видите ,малки заплати ли.Ще си работите сами.Само като се отиде на интервю за 2017 година ,заплатата започва от 1500++ нето ,без да броим привилегиите .Бил съм на срещи на които местнят шеф ми мрънка половин час ,че ако видиш ли ми бил дал 1500 лева щял да е на загуба.Фирмата още търси човек. Защото конкуренцията се определя на базата на заплата, според знания,а когато няма хора в една загиваща страна като БГ ,заплатата е важен стимул за наемане на какъвто и да е материал.
95
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз стачка за повишаване на заплатите в България не съм виждал. Ама не срещу правителството щото то не плаща заплатите в частните предприятия. За 2 години Луфтханза 3 пъти правиха стачки от седмица до месец за да си защитават интересите - всички работници заедно. За това са им високи заплатите защото се борят за тях. Ако чакате олигарсите в България сами да ви ги вдигнат и да плюете правителството (което и да е то) ще си стоите с ниски заплати. Ама нали преклонена глава сабя не я сече...
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека президентът на КНСБ се види какви КТД - та подписват???Как така в общинско и държавно училище заплатите се определят от вътрешни правилла?Що за феодализъм?
93
5
 
14
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
Ами тези , които са работници в частния сектор ще вземат един голям *** от тези 700 милиона лева. В Европа не съществува този клас прослужено време и съответно и тук в България не трябва да го има. Вчера и аз получавах този клас , но днес съм работник при частник и вече тези екстри ги няма. В случая, кой е виновен Гл. прокурор или Инспекцията по труда, за това , че си затваря очите и не си вършат работата. Но въпреки , че не са си свършили работата и гл.прокурор и инсп. по труда ще имат класа.
92
3
 
44
 
! Отговори
Гатанка преди 6 години
Ами мед.сестра в Германия почва с 3500Е в България на 250Е на месец......при еднакви цени на храни,горива,ток,телефон и вече и по цени на имоти им се опъваме....
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 107И директорите на училищата са гадни точно толкова, колкото и останалите работодатели.
90
2
 
26
 
! Отговори
До 103 преди 6 години
Хахахах, 10 хилки в Русе??? Може, но явно или имаш фирма или си митничар, или общинар и *** здраво комисионни....ина4е обикновена работа там за 10 бона НЯМА, то кмета на града не взема толкова.
89
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 103Тук пишат и други хора от Русе. Те веднага ще ти кажат, че в Русе няма такава работа със заплата 10 хил. на месец. Ако не си митничар :)Вярно, че във фору.*** може да си пишеш каквото си искаш, ама съвсем за мезе ни взе. Аман от симпатизанти на ГЕРБ, дето се хвалят колко са дръпнали напред в родния си град. Пфу!
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А НА КОЙ МУ Е ПОЗНАТО ТОВА - ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА?СТАВА ВЪПРОС ЗА НОВОНАЗНАЧЕНИТЕ УЧИТЕЛИ( НЕ ЗА МЛАДИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ).И ТАКА:СТАРШИ УЧИТЕЛ С 15 ГОДИНИ СТАЖ И ПОЛУВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ- ЗАПЛАТА 857 ЛЕВАСТАРШИ УЧИТЕЛ С 30 ГОДИНИ СТАЖ И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ - ЗАПЛАТА 792 ЛЕВА.НЕЩО НЕРЕДНО?