Левкемия, туберкулоза, рак... Какво крие модерното наргиле?

Мерките са закъснели, опасяват се родители
Обновена: 12 окт 2017 13:18 | 9 окт 2017 12:08,
22
Левкемия, туберкулоза, рак... Какво крие модерното наргиле?
Снимка: архив, Reuters

Пушенето на наргиле става все по-популярно сред младежите. Предстои обаче да бъде забранено в заведенията, както има забрана за цигарите и тютюневия дим. Предстоят и законодателни промени в четири отделни нормативни акта, за да стане това факт.

Наргилето се оказва по-вредно дори от цигарите. Според експерти обемът дим, който се вдишва от 1 наргиле се равнява на около 100 изпушени цигари.

Още по темата
Водната лула, както още е известно наргилето, се състои от колба за течности, чашка за тютюн и тръбичка, в която тютюневият дим се смесва с парите. През тръбата човек всмуква парите на активното вещество и на изгорелия въглен. Доказано е, че този процес ускорява всички ефекти от пушенето- първоначално дори наргилето се е използвало за пушене на наркотици.

Тъй като трудно се почиства, наргилето е източник на много инфекции, включително туберкулоза. Освен познатите болести на сърцето, белия дроб, рак, пушенето на наргиле води и до пристрастяване.

Растителните смеси с билки и сухи плодове изглеждат на пръв поглед безобидни, но имат много високи нива на катран. Това коментира зам. - министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред BTV.

Тя уточни, че заради въглените, които нагряват наргилето, количеството катран, който влиза в белите дробове е много високо. Въглеродният окис пречи на кислорода да влиза в кислородната система и това води на сърдечни проблеми. Йорданова даде пример с припаднали деца на 10 и 12 години, които са били лекувани в Спешна помощ.

Високите нива на тежки метали в наргилето се дължат на това, че растителните смеси се обработват допълнително, за да се засили вкуса им, добави тя. 

През 2014 година агенцията за изследване на рака е излязла със становище, че пушенето на наргиле води до левкемия.

Зам.-министърът посочи, че за да бъде забранено наргилето на закрити обществени места, както са сега цигарите, ще има изменения в четири закона. Предстои и да се разширят контролните органи, които да упражнят забраната.

Модата с наргилето набира сила сред младежите в последните години. Ученици признават, че са опитвали поне веднъж, а масово приятелите им пушат ежедневно.

Удоволствието струва между 15 и 30 лева. На практика контрол няма, защото към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

Родителите смятат, че мерките срещу този „феномен” са закъсняли. В същото време на метри от училищата се предлагат цигари, алкохол и енергийни напитки. Затова под прицела на проверките освен наргиле баровете, ще попадат и малките търговските обекти в близост до учебните заведения.  

"Като родител смятам, че тази мода излезе извън контрол. Един пункт е, че трябва да има контрол върху вноса на тези продукти. Няма фирма, която официално да внася този продукт под контрола на държавата", заяви  Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Зам.-здравният министър допълни, че контролът върху произхода на смесите за наргиле вече в залегнал в измененията на закона за акцизите и данъчните складове. „Така смесите ще трябва да имат удостоверение за състав, произход и качество”, посочи тя. По думите й контролът върху спазването на забраната за пушене по заведения трябва да се затегне и ще се включат повече институции.

Димитров беше категоричен, че за пушенето в заведения отговорност трябва да носи лицето, нарушаващо забраната, а не самото заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво крие ли наргилето? - Крие тъnоумие на "децата" и npocтащина на родителите.Категорично - за да пуши детето ти, си виновен ти, родителю.И още, родителите, чиито деца пушат, ДА СЕ УДЪРЖА ДВОЙНА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА. Няма хората, които водят здравословен живот и не се отдават на смъртоносни пороци, да плащат лечението на чужди деца. Стига вече комунистическа солидарност. Богаташите, вкл. тези, забогатели от тютюневата търговия, не споделят солидарно с нас богатството си! "Папкат"! А, не така!
21
0
 
3
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Лобито на булгартабак се задейства, всичко което не е тютюнев продукт бърка в джоба на ДПС.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пише се левкЕмия и туберкУлоза
19
0
 
1
 
! Отговори
Xaxaxa преди 6 години
Колкото се спазва забраната за пушене на закрито на цигари,толкова ще се спазва и за наргилета....Онзи ден в един ресторант се вмирисах яко на цигари, а уж не се пуши...До преди време като пушех винаги излизах отвън, за да не се налага да димя на хората.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наргилето крие интересите на производителите на цигари. Пушиш наргиле не купуваш цигари нарушаваш интересите на платежоспособни богопомазани мазници.
17
0
 
2
 
! Отговори
Китов преди 6 години
Мария Захариева, бива ли две грешки в заглавието?
16
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 6 години
ЛевкИмия, туберкОлоза - потресаваща неграмотност още в заглавието и то в първите му две думи!Няма какво повече да се коментира!Как е възможна такава неграмотност в публична медия?!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе... кой точка, точка, точка е написал тая статия? Имам чувството, че чета Пеевска медия... Ще повърна!!!
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди да почна да пуша наргиле имах сърдечни проблеми. Вече пета година пуша и нямам :) Купува се хубав тютюн двоен припек без катран и никотин с вкус на овощна градина. Вместо вода в чашката се слага ракия 60тка за по добро усвояване от черния дроб :)
13
0
 
5
 
! Отговори
M преди 6 години
Абе, госпожа Захариева, защо не си подадете оставката?? Не Ви ли е неудобно?? Та Вие допускате елементарни правописни грешки да присъстват в т.нар. Ви статии.
12
0
 
8
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
От трите болести в заглавието, само рак е без правописна грешка.
11
0
 
3
 
! Отговори
наргиле-гейт преди 6 години
какво ли не измислят чиновниците, за да отчитат дейност и да усвояват средства, като лапнат няколко милиона и ще млъкнат
10
1
 
5
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Пак платена статия! Не ви е срам!
9
0
 
11
 
! Отговори
MRT преди 6 години
Коментарите по-долу са наистина правилни и обективни. Но има и много ***, които не са в час и дават минуси и се радват на подобни статий, синтезирани от сутрешния блок на някоя телевизия, където абсолютно некомпетентни водещи дискутират темата с поканени от тях "специалисти" по въпроса, които може и да знаят истината, но са платени и няма да ви я кажат. Искат ни убедят, че наргилето е няма такава гадно отрова, по-лоша и от цигарите. Ами получава им се, доста хора се връзват.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сериозно ли, никой не забелязва епичната грешка в заглавието?
7
4
 
12
 
! Отговори
Платена преди 6 години
статия, платено мнение на платени псевдо разбирачи. По-големи глупости не бях чел от доста време...Истината е че наргилето е 100% БЕЗ катран, никотин и каквито и да е простотии. Всеки малко грамотен, който е пушил знае. Проблема е, че наргилетата стават много популярни и изместват цигарите, а всички знаем КОЙ държи Булгартабак и в чии джоб бъркат директно "вредните" наргилета!!! Аре холам малко, данък да слагали майкоооооо на смес от глицерин, аромати и сушени полодове - акзиц, паднах!!!!!
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наргилета пушат само камиларите.Който пуши наргиле е нищо повече от камилар. ...Родителите смятат, че мерките срещу този феномен са закъсняли...то ролята на самите родители е да разясняват на детето кое е полезно и кое вредно а не да чакат някой да взима мерки по разни "феномени" и да оставят подрастващите да се влияят от уличната "мода".Възпитавяйте си децата,бе.Не е само да ги облечеш и нахраниш.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така акциз на смес от билки и сухи плодове?? Чай шипка с бандерол ли ще купувам? А сухите плодове? И докато разпаля барбекюто колко катран вдишвам? И на него да сложат акциз. И на печките по селата също, бабите много катран вдишват зимата. И овошки имат по дворовете, с много опасни плодове...
4
15
 
12
 
! Отговори
Наргиле преди 6 години
Аз пуша наргиле почти всеки ден без тютюн, а с аромати добавени към захарна тръстика. Има 0 катрани и подобни. Така че, от наргиле до наргиле има много разлика.
3
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че много хора пушат наргиле, а това не се облага с акциз,както и тютюните за наргиле. А както всички знаем, суджука много мрази някой да прави нещо и да не му плаща. Но тъй както е тръгнало много скоро маркучите за наргиле,ще си сменят предназначението.