Нови мерки: Не спреш ли на "Стоп", пращат те на психотест!

Глобите на пътя ще зависят от броя на пътниците в колата
9 окт 2017 07:00,
124
Нови мерки: Не спреш ли на "Стоп", пращат те на психотест!
Снимка: Flickr

Шофьорите, които преминават на знак "Стоп", без да спрат, ще се разделят с книжките си, а след това ще бъдат пращани на психотест, за да си ги вземат обратно. И то само ако го издържат. Освен това от контролните им талони ще бъдат отнемани по 13 точки.

Това е залегнало в поредния законопроект за промяна на Закона за движение по пътищата. Предложението идва от последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението. В няколко точки от там дават съвети как да се намали пътният травматизъм и загиналите при катастрофи. Те са специално насочени към Министерство на вътрешните работи, Агенция "Пътна инфраструктура", Министерство на регионалното развитие и др., пише "Монитор".

На заседанието е взето решение при нарушаване на правилата за движение, когато в превозното средство пътуват пътници, да се налага допълнителна глоба за всеки превозван човек. Заложеният минимум е 50 лева. Така при преминаване на червен светофар с още трима души в колата глобата ще скочи със 150 лева, тъй техният живот е бил застрашен

"Жертвите и пострадалите постоянно нарастват. Повечето от тях са били жени и деца. Животът на тези участници в движението струва повече от тези 50 лева", аргументират се участниците в комисията.

Друго предложение, което ще залегне в новите промени в закона, е за шофьори, които навлизат в насрещното движение и катастрофират. Тогава те също ще остават без книжки, а за да си ги получат обратно, ще трябва да минат на проверочен изпит.

"Щом не познават знаците за забранено изпреварване и щом карат в насрещното, значи не са придобили достатъчно умения или са получили книжката си по другия начин", казват още пътните експерти, дали предложението. Те настояват и за това нарушение да се взимат 13 точки от контролния талон към книжката.

На шофьорите, които сами се удрят или излизат от пътя, също ще им се налага да се явяват на повторен изпит, който да установи дали наистина имат умения да са водачи. Ако не го издържат, то ще трябва наново да изкарат курсовете за шофьори и пак да се явят на изпит, преди да се качат отново на колите си.

Друга по-строга мярка е ограничаването на скоростта в населените места. Предложенията са тя да спадне до драстичните 20 км в час. Шофьорите, които си позволяват да карат по-бързо, ще бъдат лишавани от книжките си за определен период от време, а глобите ще са още по-драстични.

"В населените места настъпват близо 2/3 от тежките пътнотранспортни произшествия. Неприемливо е там, където живеем, работим, учим, да загиват толкова много хора. В тази насока в страните с висока степен на безопасност се прилагат различни ниско струващи високоефективни практики за ограничаване на катастрофите. Ускореното прилагане на тези мерки за намаляване на скоростта по време не сблъсъка и други ще доведе до бързо намаляване на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Политиката за създаване на безопасни условия за движение в населените места, за пътна инфраструктура, настроена приятелски към живота и здравето на жителите, за обучението и създаване на безопасни условия за движение на децата е в ръцете на местната власт", става ясно от стенограмата от последното заседание на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сладури.. нежни.. какво ни мисляяят )
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
двадесет километра не са ли много тая комисия май е съставена само от *** и всички са за психотест
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма си отиде фашизма пристигна. Честито на всички все още останали в България българи.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безкрайно непосилни глоби за обикновения човек. Айде сега тук с ръка на сърцето всекид а си признае, дали е правил нарушения. Едвали има шофьор, който никога не греши. Не може за едно стъпване на криво, че си настъпил двойна непрекъсната например, да плащаш една минимална. Или не си видял знак стоп нейде из колоните на някое дръво, хоп плащай в размера на две пенсии на някоя баба. Не е въпроса в стойността, а в събираемостта.
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На психотест да бъдат изпратени първо тези, които поставят знак "стоп" където им падне. Има и много знаци, поставени във връзка с ремонт на път и след ремонта знаците остават. На такива места клечат паричковците на пусия.
109
1
 
3
 
! Отговори
Луда комисия преди 6 години
И кой ще кара автобус? Като му шибнат 50 лева глоба , умножена по петдесет пътника...Много тъпо! А и семейните пътувания ще са по-евтини, ако пътуваме по двойки.С две коли. двойно по-малки глоби. И поне един ще има книжка, ако има нарушения.И мислят,че така няма да има нарушители?
108
4
 
2
 
! Отговори
Taто преди 6 години
За всички трябва да има психотест преди започване на кусра за книжка, както беше преди време. Поне 30 процента от днешните водачи, които са взели книжка без психотест, са луди. Доказва го броя на катастрофите и убитите при тях. Когато бяхме 9 000 000, преди време, нямаше толкова катастрофи, но тогава всички минаваха психотест,
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конските впрягове също са опасни по същите причини, които е изнамерила тази комисия. Затова трябва всички да ходим само пеша - никакви коли, никакви автобуси, никакви влакове, никакви камиони, никакви каруци, никакви мотори и велосипеди, никакво яздене на коне или нещо друго, пеша и само пеша, за да е безопасно според тази комисия. А и не трябва да се тича бързо, че може да стане катастрофа и да пострадат деца.
106
4
 
2
 
! Отговори
До 108 преди 6 години
Я обясни защо чужденците шофьори шофират най-опасно от всички по българските земи? Ти си ми ясен само като погледна какви ги пишеш.
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кратун 103Ако се върне конският впряг *** ще изтрепат с тези коне.Не са проблем нито колите, нито скоростта, нито конете и магаретата, виновни са слабоумието на народа населяваш тези земи.Само като погледна глупостите които се пишат тук и сте ми ЯСНИ.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българин 106Ти софиянец ама от "новите".Няма как да знаеш че целият правилник за движение както и законите са направени с една-единствена цел, да организират ежедневните човешки дейности по определен начин удобен за всички.И когато има знак СТОП насред полето и ограничение 30км/ч на три лентов булеварде очевидно че са поставени от ***.когато 70% от знаците в Бг са ни в клин-ни в ръкав, тогава и хората спират да ги спазват.А народа няма IQ за да разбере и става МАЗАЛО....
103
6
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 104Ами аз например съм софиянец и ми се е налагало да въртя из целия център на София с 20km/h така че много добре знам какво е. Няма нужда да ми обясняваш, когато ми се налага, въртя, не се правя на интересен! А както вече казах, на знак СТОП трябва да се спре! Не е достатъчно да намалиш скоростта - трябва да си заковал на място, така че ако пред гумите ти има костенурка да може да премине! Ама сега книжките сигурно си ги купувате та знам ли...
102
4
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Повечето коментари тук ме убеждават в това, че законите трябва да се прилагат в пълната им строгост. Иначе нямаме държава! Нали всички се оплакваме колко е бедна България?Ами ете заради това е бедна - защото е пълна с тарикати които ловко заобикалят закона и правят всичко да е в тяхна лична полза, без да се съобразяват с останалите българи, които също имаме права!Не знам сега как раздават шофьорски книжки, купуват ли ги, но навремето на изпит пред КАТ ако не спреш на знак СТОП те късат!!!
101
4
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Софиянци, що не излезете в някой работен ден да въртите с 20 км/ч около парламент и министерски съвет, да видят тези *** какво на практика предлагат? На никой от тях не му минава през ума, че пилеейки времето на гражданите пряко се нанасят щеети на икономиката.
100
1
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Аз предлагам да върнем конските впрягове. Че с тези мощни бързи коли с по 70-80 коня се изтрепваме. Представете си само колко опасно е да се кара с 50 км/ч и светнати фарове.
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MI TO VSI4KI SOFIANCI CHE OSTANAT BEZ KNIJKI.
98
2
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Аз като писах едно време, че ще ни докарат до положение да ни награждават с правото да шофираме, някои ми слагаха минуси.... никъде по света няма ограничение от 20 км/ч в населено място. Не може нашите правила да се различават от европейските. Подписали сме конвенция, на базата на която книжките ни се признават в Европа.
97
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Освен КАТ, от тази публикация сега ми стана ясно, че имало и една комисия, която също трябва да за разформирова, поради вредните предложения, които дава.
96
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Ако наистина искаме да стане по безопасно по пътищата на България, първо трябва да се започне с разформироването на КАТ, като структура особено вредна за безопасността на движението.
95
1
 
4
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 6 години
ЗА МЕСЕЦ ДА СПРЕМ ДА КАРАМЕ КОЛИТЕ СИ, ДА УМРАТ ГАДОВЕТЕ ОТ КАТ ОТ ГЛАД!