Процент по процент... Маслото скочи с 50% за половин година

Причината: Сериозен недостиг на суровини в Европейския съюз
9 окт 2017 08:10,
51
Процент по процент... Маслото скочи с 50% за половин година
Снимка: Flickr

С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Очаква се това да се отрази на цените на дребно на продукта в търговската мрежа още днес.

За по-малко от година цената на маслото се повиши с близо 50%, на кашкавала с 9%, а на сиренето с 8%, като основната причина за тази тенденция е недостиг на сурово мляко в България и в целия Европейски съюз, тъй като голяма част от суровината у нас е внос. Според експерти особено осезаемо се усеща увеличението при цената на маслото заради високата концентрация на мазнина, необходима за продукта.

Данните на ДКСБТ показват и ново повишение на цената на краве сиренето с 1,7%, което на едро достига средна стойност от 6,15 лева за килограм за изминалата седмица. С 2,5% до 0,82 лева за брой поскъпва и кофичка от 400 грама кисело мляко над 3%.

С настъпването на студеното време логично се повишават и цените на повечето плодове и зеленчуци. По-сериозно това се наблюдава при доматите, корнишоните, патладжаните и морковите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже четох, че в България цените били по-ниско от други европейски държави, ще кажа че в Лидъл Германия, цена на маслото 250 гр. е 1.20 Е, прясно мляко 68 цента за литър. Кашкавал 1 кг., дори на български пишеше Кашкавал, което много ме изненада цена 5 Е за кг. Сирене Софра в Германия е с 5 лв. по-евтино от България същата опаковка.
42
0
 
7
 
! Отговори
риторично преди 6 години
И ние масло не сме купували от години. Последното, което купих, беше подобие на масло, пълно с вода и някаква непозната консистенция, която се втвърдяваше по небцето, а уж беше българско и скъпо. За цените на месото няма да пиша, само ще посоча по памет- преди година свинско на 4.50лв, днес 7- 8 лв за същото. Агнешкото отиде на 14-15лв. А това кисело мляко, хем не е мляко, хем е около 1лв 0.400гр. Плодовете и зеленчуците по пазара бяха ужасни това лято, ***, обаче скъпи. Няма какво да ядем!
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
със 100% не с 50-проверете цените
40
9
 
8
 
! Отговори
Шоп 3-та кръв преди 6 години
Се'яните са виновни! Се'яните не искат да си седят на сeлo и да сеят ечемик за нас гражданите. Кравите взимат пример и те така, за това е скъпо маслото. Веднага да се върне шопското жителство и всички се'яни да се въдворят в Перник и Кюстендил, да бият масло!
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Фсичко поскъпна, откакто започнаха да говорят за увеличение на заплатите"Лошото е че увеличението си остана само на голи обещания, а цените на стоките наистина ги вдигнаха.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само цената да му беше проблема. Аз от 1993 година не купувам българско масло.
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И СЕГА НАЦИОНАЛНАТА СТЪКМИСТИКА ЩЕ КАЖЕ, ЧЕ НЯМА ИНФЛАЦИЯА поскъпва не само маслото, а и месото, колбасите от месо, брашното, хляба, млякото, рибата, консервите, бензина и природния газ.
36
0
 
29
 
! Отговори
Диана преди 6 години
Държавата поощрява поскъпването. От всеки лев поскъпване на който и да е продукт държавата прибира по 20 стотинки в бюджета си под форма на ДДС. И така се получава комедийният кръговрат на парите, които уж се дават на пенсионерите но от тяхния собствен джоб. Остават само лакърдиите на Бойко и сие как герберите са повишили пенсиите на бедните пенсионери. Осемстотин хиляди пенсиоинери се хранят почти само с млечни продукти и то от най-нискокачествените.
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В така наречените ПРОДУКТИ ЗА МАЗАНЕ и маргарин няма, правят ги от петрол - химия и металургия
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСВЕН ЧЕ СЕ ВДИГНА ЦЕНАТА НА МАСЛОТО, УВЕЛИЧЦИ СЕ И ПРОЦЕНТЪТ НА МАРГАРИНА В НЕГО. ВЕЧЕ НЯМА 100% ЧИСТО МАСЛО.В КИСЕЛОТО МЛЯКО МАСОВО СЕ ВЛАГА И ЕВТИНО СУХО МЛЯКО ОТ ФРАНЦИЯ, КОЕТО ТАМ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ХРАНА НА МАЛКИ ПРАСЕТА И ТЕЛЕТА.
33
1
 
18
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Фсичко поскъпна, откакто започнаха да говорят за увеличение на заплатите, ***...нарите бгработодатели побързаха да изпреварят събитията и вдигнаха всички цени, вкл.и на хляба! Месото /дето ни лъжат, че е българско/ и то.Застудя малко и зеленчуците от Македония и те поскъпнаха! Дали и в Македония застудя, а?
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално беше след свръпроизводството и мерките, които бяха взети тогава, да се стигне и до недостиг. Така е при капитализма. При капитализма е важно да се правят пари и да има растеж. Свиквайте.
31
0
 
1
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Евала бе "кофе тромбоне" ! Добре го написа! Ха ха!
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей сега си купих айрян Мегле ,произведен в Сърбия за Мегле България.
29
2
 
20
 
! Отговори
hm преди 6 години
Смятам да въведа термина Евроидиотизъм!
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз бг масло за последните 25 години съм купил 2 пъти.Причината е че след 89-та първо го нямаше по магазините, после пък взеха да му прибавят маргарин, до степен да е само маргарин и така ме отказаха да го купувам, зимата мажа от време на време препечен хляб с мас и червен пипер и толкоз.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, немските алтернативни продукти за мазане са още много евтини!
26
6
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлгария да излиза от ес и нато докато е жива за 10 години положението стананеудьржимо тел и агн месо не сме консумирали от 1989 гсега няма да консумирамемасло и яица к мляко вече е над 1=15 лв за 4оо гр 300 гр хляб 89 ст доматите ичушките са с невероятно лошо качество тази година ако не ни уморят с храна ще нидовьршат с медицината
25
28
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
много точно. за цигари могат да дават и по 10 лева, ама за масло, видите ли, трябвало да е без пари.
24
7
 
1
 
! Отговори
Martini преди 6 години
Smegмоч за краварките и мързеливите баш селяни.