Децата ни – в топ 5 по затлъстяване в Европа

Причината – лошото хранене и стоенето през телевизора и компютъра
10 окт 2017 17:15, Красимир Ангелов
46
Децата ни – в топ 5 по затлъстяване в Европа
Снимка: Reuters

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от изследвани общо 32 държави, сочат тревожните данни на Световната здравна организация, представени от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Национално изследване за хранене на населението над една година, цитирано от доц.Светослав Ханджиев от сдружението, е установило значително нарастване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст - 7,1 на сто през 2014 г. За сравнение 10 години по-рано този процент е бил 3,3.

При момичетата в същата възрастова рамка се забелязва обратната тенденция - на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни.

Според специалиста, цитиран от БТА, за България най-големият проблем е прекомерната консумация на сол - около два пъти повече от необходимото количество, както и обездвижването. В същото време страната ни е на последно място в ЕС по прием на прясно мляко.

Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Данните сочат, че средно седмично българчетата стоят пред екрана около 25-26 часа. За сравнение холандчетата стоят едва 14 часа пред ТВ-то, а децата в Гърция - 17 часа.

Всичко това води до риск от затлъстяване, който на свой ред е предпоставка за диабет тип 2, инфаркти, инсулти, хипертония и други заболявания, подчерта доц. Светослав Ханджиев.
Той обърна внимание и на т.нар. имитиращи храни.

За избягване на заболяванията е много важно грижата да започне още в първите дни на бременността, като бъдещите майки не бива да качват повече от 15 до 20 кг максимум, съветва специалистът.

За здраве и нормално тегло той препоръчва ходене пеш поне 45 минути на ден или около 10 000 крачки.

Много голям е проблемът с контрола на качеството на храните у нас, смята още доц. Ханджиев.

Повод за представените данни е Международният ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва на 11 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На моя малкия съм му ограничил храненето, ама пак затлъстява.
21
1
 
7
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Абе, навремето храната не беше генно модифицирана, а днес се храним предимно с генномодифицирана храна.Засега, един от видимите признаци на този тип храна е затлъстяването, а какви ще са вредните поражения и мутации в човешкия организъм в дългосрочен план, ще стане очевАдно след 10-15 години.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живко, недей бе човек, знаеш ли колко често чувам: извинявай брато! Е такива ми се отварят по кръстовищата и после ме гледат се едно съм им баща и ще им спра порното и джобните...
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гмо храните, липсата на движение, ленивостта са следствия на нещо друго, а не са причината за затлъстяването. Айде сетете се защо е така.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е поне в нещо прогресираме, че то хептен ще изпаднем от класациите. И каква сега? Май ще се окаже, че социалистическия тип основно и средно образование е по-успешен от съвременните модели. Явно на "селянина" трябва да у се налива със сила в главата, за да придобие поне малко интелект.
17
2
 
3
 
! Отговори
до 16 От Живко19см преди 6 години
Ше биеш кайсиите с бяло сладко, аркадаш, ше те любя докато ме заобичаш, БСПендел!Идвай в 19, мишок.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15, по принцип еврогeйтаци не бия, но за теб ще направя изключение.
15
8
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Аре ела да скочиш, ама ше ми скочиш на долната глава, червераст!19 часа София, пред Народния Театър те чакам!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12, че то дебелината е била признак на богатсво през средновековието.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във връзка с това, ужасно ми се иска да скоча трупешката върху главата на всеки скачал навремето с викове: "Кой не скача е червен".
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем най -бедни, хем най - дебели... май първото ще дойде мит... знаем *** Балкански как обича да крадва каквото може. Има пари българистанеца, има яко!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска децата му да си играят на реални игри, да си купи машина на времето и да се върне в 70-те и 80-те години на ХХ век. Тогава децата си играеха до късно вечер, а родителите бяха спокойни за тях. Също така си задайте и въпроса - Защо така е било тогава, и защо така е сега, когато свободата извира от всички дупки.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че то по кауфланди ..лидъли и били пълно само с бо клуци тъпкани с хормони и гмо бе!Народа беден и не може да си позволи качествени храни а яде салами..кайми и памови сирена и млека от 3 лева!Така е в бедна тикволандия!Действителност!Живот от ден за ден!Кво ми разтягат тука теории и измислици!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой е луд да си пусне малките деца на улицата да си играят? Нали се сещате какво може да им се случи в днешно време, ако ги оставите без надзор? По-добре дебело, ама живо и до тебе, отколкото другите неща които са възможни в тоя извратен свят!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
План Ран-Ът
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейски ценности з'бираш ли.
6
0
 
37
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Хора, има няколко прости неща, които можете да направите за децата си. Гответе!!! Купа леща е по-питателна и полезна от парче гумена пица! Не купувайте пакетирани лъскави сладки или солени имитации на храна. Не купувайте сладки неща. Не купувайте безалкохолни. С тези пари купувайте месо (не евтини наденици) и зеленчуци. И така. С цялото ми уважение - затлъстяването в България е продиктувано повече от липса на култура и мързел, отколкото от недоимък.
5
0
 
7
 
! Отговори
berba преди 6 години
Мечтая за бургер като този на снимката. Гладен съм
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ти кажа познавам много, които хапват и в Хапи и пак дебелеят. Въпроса, не е къде ядеш, а колко ядеш. Хората вече, не са бедни комунисти и хапват често повечко. Преди, като нямаше лев , кой ти ядеше толкова ? Сега всички ресторанти са претъпкани вечер .
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толстолопчета! Нагъват Макдоналдс и ръчкат цял ден на компа! Ние едно време играехме футбол пред блока!