Децата ни – в топ 5 по затлъстяване в Европа

Причината – лошото хранене и стоенето през телевизора и компютъра
10 окт 2017 17:15, Красимир Ангелов
46
Децата ни – в топ 5 по затлъстяване в Европа
Снимка: Reuters

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от изследвани общо 32 държави, сочат тревожните данни на Световната здравна организация, представени от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Национално изследване за хранене на населението над една година, цитирано от доц.Светослав Ханджиев от сдружението, е установило значително нарастване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст - 7,1 на сто през 2014 г. За сравнение 10 години по-рано този процент е бил 3,3.

При момичетата в същата възрастова рамка се забелязва обратната тенденция - на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни.

Според специалиста, цитиран от БТА, за България най-големият проблем е прекомерната консумация на сол - около два пъти повече от необходимото количество, както и обездвижването. В същото време страната ни е на последно място в ЕС по прием на прясно мляко.

Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Данните сочат, че средно седмично българчетата стоят пред екрана около 25-26 часа. За сравнение холандчетата стоят едва 14 часа пред ТВ-то, а децата в Гърция - 17 часа.

Всичко това води до риск от затлъстяване, който на свой ред е предпоставка за диабет тип 2, инфаркти, инсулти, хипертония и други заболявания, подчерта доц. Светослав Ханджиев.
Той обърна внимание и на т.нар. имитиращи храни.

За избягване на заболяванията е много важно грижата да започне още в първите дни на бременността, като бъдещите майки не бива да качват повече от 15 до 20 кг максимум, съветва специалистът.

За здраве и нормално тегло той препоръчва ходене пеш поне 45 минути на ден или около 10 000 крачки.

Много голям е проблемът с контрола на качеството на храните у нас, смята още доц. Ханджиев.

Повод за представените данни е Международният ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва на 11 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е в тая новина не виждам нищо фалшиво.не виждате ли какви слонове растат,какви урунгели
41
1
 
4
 
! Отговори
ФАЛШИВИ НОВИНИ!!! преди 6 години
Отново статия от поредицата "накараи българина да се чувства зле" целяща да подрине морала и вярата му! Води се информационна воина срещу красивта ни родниа България и българите. Четете новините НЕ като източник на информация, ами като мерка на пулса на перверзията която се бълва!
40
1
 
1
 
! Отговори
Деси преди 6 години
До КривонделЧовече, прав си. Но да допълня, гответе с децата си и разнообразявайте менюто. Повечето домакини са с куп отговорности -работа, деца, домакинство. И от бързане, в репертоара си имат до 10 манджи в главата си, готвят едно и също и невинаги много вкусно, защото нямат време и сили да му отдадат внимание и любов. Не им остават сили да разгърнат фантазията си. Затова и децата търсят някакъв нов и вълнуващ вкус навън. Така бях и аз като дете.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПич, проблема не е да изядеш един бургер орез седмицата. Проблема е, като ядеш по 6 на ден. А от бургери се дебелее, защото месото е от най-мазното, пържено в най-гадното олио, хлебчетата са нарочно "захаросани", и са обляти с растително масло. Ако си направиш сандвич сам, от хляб и месо, анд които имаш котрол, ще ти е доста трудно да надебелееш.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам дебелите деца. Моите не са. Когато ги видя с дебели, им викам "Мазновчета". Малко ми се обиждат, ама да се вземат в ръце. Не може на 8-9 години, да ти виси ***, като на пропил се автомонтьорско чичи на 48 !!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Едни малки мързеливи, други нямат време от много работа, вредни храни по магазините - ето го резултата.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детска порода бъдещ депутат!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременните младежи са в пъти по умни и осведомени от тези по времето на правешкия Овчар. Не случайно по информатика, физика и математика са сред първите по олимпиади. Относно затлъстяването, не знам каква е тази стъгмистика, но който не е бил по Европа, не е виждал тамошните деца, пък и възрастни. Нашите също седят пред ТВ-то и особено пред телефони и таблети, доста по малко от връстниците си в Европа...Качеството на храните е ясно, ядем ***, но скъпи
34
0
 
0
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
Е, кво толкова...като мятат гюбеци на чалгийката - тъкмо ще е по-пикантно... Работят за "бели денс" децата, както да правят?!?Само така!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
храните ни по-скъпи от европейските, но пък по-некачествени, какво да очакваме друго...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И същевременно на фона на сайта виждам реклама на бургери
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то, само като слежеш на летището в София и веднага виждаш разликата ... Освен ако не си пътувал от САЩ или Латинска Америка ...
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последно в колко часа е битката ви бе?В колко рунда и билети ще има ли или входа е свободен?
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Виж, имам две деца. Теодро и дебелия. Дебелият, благодарение на мйака си, има астма, кеото означава, че само става по-дебел и по-***. Честно казана, с радост ще го пусна, ама няма кой д аго вземе ....
28
1
 
7
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
Всеки ден си мисля, че коментиращите сме ударили дъното, но продължаваме да КОПАЕМ!! Браво съграждани, с усърден труд всичко се постига! ХАХАХАХАХ
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде момчета - И помнете честен бой ! без приятели и познати !!! Може, но само за свидетели, или да окажат медицинкса помощ. Все пак, не сме варвари !
26
1
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Не се меси, че да не ти нагънем края на храносмилателната система на двойна заварка.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука двама го обърнаха на любов!Ще ви нагъна и на двамата манерките ей!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ме познаеш, виждам се от далеч... В 19,00 ми свършва смяната.
23
0
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Еми ела бе, биячо, 19 часа пред народния Театър, ела да теи видим, мъжаго.