Една работа, различни заплати? Два пъти по-малко жени с над 1000 лв.

Дамите пoлyчaвaт cpeднo 630 лв., a мъжeтe 715 лв. нa мeceц
57
Една работа, различни заплати? Два пъти по-малко жени с над 1000 лв.
Снимка: Reuters, архив

Два пъти по-малко са жените с над 1000 лв. месечни чисти доходи от труд в сравнение с мъжете в България. Toвa сочи дoклaдът нa coциaлнoтo миниcтepcтвo зa paвнoпocтaвeнocттa нa пoлoвeтe в Бългapия, пише "24 часа".

Още по темата

Cпopeд пpoyчвaнe жeнитe пoлyчaвaт cpeднo 630 лв., a мъжeтe 715 лв. нa мeceц. Caмo 11,3% oт paбoтeщитe от нежния пол в cтpaнaтa пoлyчaвaт зaплaтa мeждy 1000 и 2100 лв., дoкaтo пpи мъжeтe дeлът нa виcoкoплaтeнитe e 23 нa cтo. Почти половината от трудещите се жени ca нa зaплaти дo 500 лв.

Жените имат високи доходи в IT сектора, в банковия, в сферата на енергетиката и далекосъобщенията. Но работа получават предмино в нископлатените отрасли - хранене, почистване, социални услуги, търговия и шивашка промишленост.

Разгледана по възрастови групи, разликата в доходите между жените и мъжете е малка в диапазона между 18 и 32 г. Причината според експертите е, че двата пола започват първата си работа с еднакъв старт. След този период много от жените прекъсват трудовия процес, заради децата или семейството. Докато мъжете продължават да развиват уменията си, пишат в становището си социолозите.

Заплащането се променя в диапазона между 33 - 50 г. Тогава жените се завръщат на пазара на труда, но често отсъстват от работа заради семейни ангажименти. Навлизането на нови технологии и непрекъснатото повишаване на професионалната квалификация са процеси, които водят до все по-голямо напрежение и натоварване на работното място. Невъзможността за съчетаването на професионалната реализация и семейните ангажименти поставя жените пред алтернативен избор - работата или семейството, смятат експертите. Така семейните ангажименти стават бариера и водят до изоставане в кариерното развитие и съответно в заплащането.

Жените съобщават за по-ниска заплата от мъжете само когато са наети в услугите, като продавачки или в нискоквалифицирани професии. Когато работят като мениджъри, получават обезщетения - допълнителна почивка за извънреден труд, премии, фирмени бонус дори повече от мъжете. Например 6 от 8 жени в сравнение с 2 от 13 мъже са получили бонуси, докато такава разлика за другите позиции не съществува.

Резултатите показват, че жените не само че получават по-ниски възнаграждения от мъжете, но имат и по-ниска самооценка на вложения си труд.

“Блумберг” изчислява, че около 70% от потребителските разходи в световен мащаб се контролират от нежния пол. В България, Македония, Хърватска и Словения жените са между 10 и 20% от членовете на управителни органи на борсовите предприятия. Според изследването през последните 10 години тенденцията е останала същата.

Жените, които са собственици на фирми у нас, са 40 000, като 18% от тях са на големи предприятия, сочат данните на
Министерството на икономиката.

За да се подобри балансът на половете, в управителни органи в Норвегия, Франция, Италия и Холандия са въведени квоти във фирмите.

Данни от наблюдението на работната сила за 2016 г. на НСИ показват, че за трета поредна година се отчита ръст на заетостта и спад на безработицата сред населението на възраст 15-64 г. Коефициентът на заетост пък достига 63,4%, като по-високо ниво е било регистрирано само през 2008 г. Безработицата спада до 7,7%, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам.

Безработните на месец са средно 284 707 души, а 55% от тях са жени, показват данни на Агенцията по заетостта.

Всяка втора безработна жена е на възраст между 30 и 49 г., като веднага след това се нареждат дамите в пред-пенсионна възраст. Едва 5% е безработицата е за жени до 29 г. Според данните на агенцията по заетостта тези с основно и по-ниско образование са 47,4% от общия брой на безработните.

Продължително безработните с престои на пазара на труда над 12 месеца са 65 379 средномесечно, докато при мъжете тази цифра е с 12 хил. по-малко.

Най-много жени без препитание има във Варна, Бургас, Смолян и Кърджали.

През миналата година 148 307 жени са започнали работа.

По информация на Националния осигурителен институт една от мерките за повишаване на икономическата активност на жените на пазара на труда е нарастването на възрастта за пенсиониране на двата пола и изравняването на възрастта за жените с тази на мъжете. По този начин се насърчава по-дългото участие на жените в осигуряването, което от своя страна би могло да доведе до намаляване на разликата в размерите на пенсиите между двата пола и да спомогне за повишаване на икономическата.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
Защо лъжете хората? преди 1 година
Всичко написано за конфликта работа-семейство е валидно и за мъжете. Очевидно е че в нискоквалифицираните позиции жена не може да бъде хамалин, мениджърките получват повече от мъжете!, но "трябва" да са повече? Как бизнесът по-точно да го направи. Квоти? за да могат некадърни жени да изместват кадърни мъже? Който може - се издига. Който не може твърди че има дискриминация и става само със секс. За лидерски позиции се изискват лидерски умения - научете се какво означава това и после претенциите
55
0
 
0
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
От обява на М.... за една и съща позиция в София и Добрич (мисля беше) разлика в заплатата (опбявена в обявата като възнаграждение) имаше разлика от 150-200лв. Аз да попитам ... защо тогава и цените не са различни на услугите им ?
54
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
затова се сцепиха сивата икономико а вие ми обеснняваите каквото искате и затова такива като семержиев дето пипат мястото им е едно те си знаят дее
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та не ми обяснявай, че имам вторични мъжки полови белези, само защото искам да живея добре а в българската действителност, не са много мъжете които работейки (не крадейки) могат да подсигурят такъв живот на семействата си. И това не ги прави по-малко мъже и никой не им иззема достойнстовто, като не изкарват както казах 5 бона.
52
0
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Пич, мислиш ли, че ако мъжът ми можеше да изкарва 5 бона на месец, нямаше да си седя в къщи и да си гледам детето?! Само, че той не изкарва толкова и се налага и двамата да работим, за да живеем прилично (че даже добре според БГ стандатра). Да, ние искаме да живеем добре и се налага да си го изработим. Не се задоволяам със съществуване и подсигуряване на най-необходимото в името на това да висна на някоя площадка и да клюкаря с Бгмамите, колко е несправедлив живота.
51
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Една жена може да направи КАРИЕРА по тези начини

1 Като жена на ..............
2 Като дъщеря на .............
3 Като любовница ..........

за друг начин не мога да се сетя
50
3
 
1
 
! Отговори
До 49 и т.н. преди 1 година
Ти колкото и примера да даваш, реални, измеслени, налудничеви и т.н. - няма никакво значение. Всичко в живота е индивидуално, има всякакви хора, аз не смятам да нося вината като мъж, защото някакъв от моя пол е измамник и т.н. Въпроса тук е друг - нормално ли е индивиди с женски полови белези, да се стремят да живеят като мъже или не? Може ли да се нарече такъв индивид жена? Има ли граници фанатичния феминизъм?
49
0
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Пак съм аз.
Ще ти дам и друг пример.
Млада жена вече беше започнала работа, когато родителите й загинаха при катастрофа. Тя наследи апартамента им, не притежава нищо друго. Семейството на нейния приятел изчака да минат три месеца траур и настоя да се оженят. Всичко беше готово, ангажиран ресторант, покани. Тогава тъстът постави условие, тя да припише на сина му половината от апартамента си. Женихът също е единствено дете и ще наследи апартамента на неговите родители.
Ти прецени, това хора ли са?
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 45

Пишеш нелепости.
Според теб нормално ли е млад мъж да иска в предбрачен договор да се предвиди, че ако се разведат, тя ще му плаща издръжка? Защото уж нямало как да бъде сигурен, че ако се разведе, няма да се разболее и да се окаже, че не може да работи пълноценно. Това е смешно, никой човек няма гаранции, че ще бъде вечно здрав. Годеницата не беше някаква милионерка, а наследничка на няколко апартамента, които дава под наем.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено гнусно е, когато хитрец-безскрупулен използвач, се заосуква около младо, наивно момиче и започне да я уверява, че е влюбен и я боготвори, а всъщност си е направил добре сметката. Познавам едно такова заможно семейство. Усетиха навреме, че кандидатът не е стока, и момичето го разбра. Но вече му била дала една доста прилична сума като заем, уж за някакъв дребен бизнес. Като разбра, че няма да стане зет, този се скри и не й върна парите. Брат му се кълне, че бил в чужбина, но дали е така?
46
5
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Виждам че се чувстваш неудобно като жена, вземи да си биеш тесторен и да приключваме темата.
45
1
 
4
 
! Отговори
До 16 Мъж и до 31 преди 1 година
Да, вярно е, много жени буквално се продават на мъж, когото нито харесват, нито обичат, но са преценили, че бракът с него ще бъде изгоден.

Само че защо не обърнете внимание колко са мъжете, които също сключват брак по сметка? Един търси голяма зестра, друг гледа да се уреди с тъст връзкар, трети се жени, само защото тя е със собствен апартамент.
Вече има случаи, при които женихът настоява за предбрачен договор, в който да се предвиди той да получава издръжка в случай на развод!
44
3
 
7
 
! Отговори
Нещо не ми се вярва преди 1 година
11.3% от работещите жени получавали заплати от 1 000 до 2 100 лева.
Работещите жени у нас сега са малко над един милион.
Значи авторката иска да ни убеди, че над 100 000 жени в България днес получават заплати над 1 000 лева и дори част от тях достигат до 2 100 лева?
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато интересите им диктуват, жените нямат нищо против "разделението и дискриминацията по полов признак, като е в посоченият пример с шахмата :)

Истина е и че много жени има вече на ръководни позиции с много хубави заплати, някои от тях постигнати със специфични "умения", но за такива случаи и думичка не може да прочетем :)
42
3
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
При мъжете логическото мислене е по-добре развито, а жените са по-емоционални и импулсивни, така еволюцията е осигурила оцеляването на човешкия род - това са фактите, другото са глуповати братвежи, на разни сбъркани индивиди.
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбирам стремежа на някои индивиди с женски полови белези, да се превърнат в мъже - вземете вече мустаци да си пускате и после да ни обвинявате, че вашите са по-малки и редки, че нямало равенство. Такова нещо като жена кариеристка не съществува, това са дълбоко сбъркани, психически увредени създания с неопределен пол. Жената е майка, ако това е проблем за някого, да приема тестростерон, поне да знаем за какво става въпрос.
40
4
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Ай стига ревахте за дискриминация на жените!!! Работя в сектор , където всичко е жени - заплатите са високи , началници са жени - само жени от години, мъжете са под 5% и то в сектор , където се смята работата за престижна. Ние мъжете сме натикани в .... ! Огледайте се - ще разберете за кой сектор ви говора - в полезрението на медиите е! Наскоро избирахме и началници - и там - са преимуществено жени... Така че - навсякъде е различно... но не може да се каже , че сега жените са потиснати..
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 шмaтки тука се опитват да възпитават невлизащите жени в антисемейни ценности. Едва ли ще постигнат нещо, след като жените не четат тук. Има един стар лаф - мъж без жена е като яйца без сол. Разрушавайки семейната ценностна система няма да одобрите положението нито за жените, нито за мъжете. Особено пък за децата. Правете си сметка какво жертвате за малко трафик. Безотговорни лeкета!
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що се отнася до шахмата жените в този спорт винаги са настоявали да
има общ шампионат. Дискриминацията е от страната на мъжете. Защото се
страхуват да играят срещу жени. Иначе няма логично обяснение относно
разделението в шахмата
--------------------------------------------------------------
Абсолютно невярно - 1) жените могат да играят когато си искат с мъже в шахматните турнири 2) Именно жените настояват да има отделни състезания и награди за тях, тъй като цяло отстъпват на мъжете в шаха
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво от това? Това кой какви доходи има е строго индивидуално, това какъв е пола му няма никакво значение колкото и да се опитват да го въртят разни фригидни феминистки. Равенство няма и не трябва да има! Еволюцията е създала два пола, защото те имат различни функции, а именно жените раждат и отглеждат деца, грижат за семейния уют, а мъжете изкарват прехраната и защитават семейството - да вървиш срещу природните закони е мисия невъзможна, следователно това е безкрайн по размери глупост.