Най-големите мързеливци на Европа – младите в Северозапада

Близо половината от тях нито работят, нито учат
107
Най-големите мързеливци на Европа – младите в Северозапада
Снимка: Reuters, архив

Северозападният район на страната ни води негативната класация в ЕС с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили - 46,5 на сто, при среден показател за ЕС - 15 процента. Това показват данни на Евростат по повод започналата Европейска седмица на регионите, която ще продължи до 12 октомври.

По данни на НСИ през 2016 г. безработните младежи в страната в тази възрастова категория са били близо 28 хиляди, което означава че в Северозападния регион неработещите и неучещи млади българи са били около 13 хиляди.

Общо Северозападният регион на страната наброява около 760 хиляди души, а младите хора на възраст 18-24 г. в него са били приблизително 45 хиляди, по данни на националната статистика.

По темата за безработицата сред младите хора Евростат класира и останалите региони в ЕС с негативни показатели: френска Гвиана /44,7/ , италианският Сицилия /41,4/ и двата гръцки региона Стереа Елада /39,6/ и Пелопонес /36,5/.

Една от темите, които Евростат избира да онагледи с инфографики по повод седмицата на регионите, е продължителността на живота в страните на ЕС: първите 5 позиции са за трите испански региона Мадрид, Кастилия и Навара, френския Иле и италианския Тренто с по 84 години продължителност на живота при среден показател за ЕС - 80,6 години.

Регионите с най- висок процент висшисти са изцяло окупирани от Великобритания - пет региона в Лондон събират между 70 и 85 процента хора с висше образование при среден показател за ЕС 40 на сто.

Регионите в ЕС, които имат най-висок дял на хора с частна практика и самостоятелна заетост са регистрирани изцяло в Гърция - пет региона с показател от 37 до 41 процента при средно за ЕС - 14 на сто.

Най-много използват Интернет жителите на Люксембург, Източен и Западен Лондон, Утрехт /Холандия/ и Копенхаген / Дания / - около 97 процента при среден показател за ЕС - 79 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ами да станат партийни членове,партията ще ги настани някъде ,пак нищо няма да работят ,но ще взимат пари.
53
0
 
28
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 6 години
Само за справка - изминалата седмица в най-ползвания сайт за обяви за работа, за Монтана има публикувани точно 4 обяви. Три от който са за заведения за бързо хранене. Не защитавам никого, но това не е Пловдив, Бургас, или столицата... В един момент се получава че няма работа. А после защо северозападът е обезлюдял, и само индийци са останали....
52
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а защо не кажете и Б като сте казали А ,от какъв етнос са тези неработещи и не учещи в северозапада защото много добре знаем кой етнос преобладава вече там а когато този етнос напълни всички райони на България..какво значение ще има тогава някаква си статистика...
51
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много тенденциозни статии се изписаха тия дни. Оплюва се населението на градовете с голяма безработица, където от години не са постъпвали никакви инвестиции.Оня ден с пръст се сочеше Търговище, че е градът с най- малко висшисти. Днес- Северозападът бил мързелив.Като изготвят такива статистики, защо не посочват причините за тези аномалии, да извадят колко нови фирми са разкрили работни места в тези региони, с какъв профил,какво е нивото на заплащане и т.н. Очерняте хората,а за другото мълчите.
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шоп Погрома дойде след 1997 година . Костича ,Костича . Дотогава все нещо работеха и не се предаваха доколкото можеха . Костича ,Костича както го нарича Шайката Демократааа
49
0
 
33
 
! Отговори
Горан преди 6 години
А, вас не ви ли тревожи населеността в районите на северозапада? Какво са 45000 млади хора от 760000? Нима не ви светва, че северозапада изчезва? Северозападният индивид отдавна е в червената книга, а е жалко! Това са много хубави, самобитни хора! На които бе отнета възможността да съществуват нормално в естествената си среда! Защото целенасочено я унищожиха!
48
5
 
27
 
! Отговори
Shark преди 6 години
А какво да работят, а!!! Къде да работят като т.нар демократи съсипаха всичко - и производство, и земеделие, и всичко. Такива големи заводи имаше в този район, всичко разрушиха мизерниците. После младите били виновни. Да, виновни са, виновни са че мълчат, вместо да грабнат тоягите и право в София, в НС и бой, бой......
47
0
 
23
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Споко, Жоре! Не са виновни младите от северозапада! Както са я подкарали, кадри от Китай ще са принудени да си вкарват! Не, че те ще дойдат за кирливите им заплати, де!
46
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спирам за почивка и да ям нещо като чорба край Враца, поздравявам зад бара седящата жена, тя мълчи пет минути и после вика "кажете", и питам любезно " за закуска нещо търся и се чудя чорба или какво предлагате", и един рязък отговор "менюто е ето там, пише!" Пожелах лек ден и си тръгнах, не съм им изял десерта, но и чорабта им неща. От другата страна на връщане пак подобно отношение, аз съм им виновен, че им посещавам търговските обекти като клиент.
45
0
 
16
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Отделно, дето пък точно из северозапада, работа за висококвалифицирани специалисти наистина няма! Всички такива са избягали от там, и то не случайно - няма за какво да стоят там. Това за шивашките цехове е вярно, също!
44
1
 
12
 
! Отговори
Жоре Врачанино преди 6 години
До ГоранНе, това беше само един малък пример, защото в крайна сметка не мога да пиша неограничено тук. Но да вземем пример с предприятието за авточасти в Мездра- возят работници от Оряхово и Козлодуй, защото не могат да намерят във Враца и района. Е, *** давали 700 лева- а без тях по-добре ли е? В Холсим е същата работа- има хора чак от Хасково и Кърджали, защото като вземат някой местен той стои до първи аванс и повече не се появява. Иначе за техникумите си прав.
43
3
 
15
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
Сакън, БХК да се замосезира, защото статията явно и безпочвено обвинява избирателите на Боко Тиквата в мързел и лентяйство!!
42
1
 
20
 
! Отговори
маке преди 6 години
ора не бачкайте за жъти стотинки имайте некво достойнство
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Do 26 А ние колко пари дава ме на Ивропата ?Колко смучат от нас?Да не говорим за изнасяното златото . Дават дръжки . Внасяме над 1 милиард а връщат максимум 500 милиона .
40
1
 
12
 
! Отговори
Горан преди 6 години
До Жоре Врачанино: То сигурно има работа за кранисти и стругари, но къде са техникумите, от които излизаха такива кадри? Едно време всеки 2-ри от северозапада завършил техникум излизаше със разряд на стругар. Сега откъде? Кранисти никога пък не е било лесно да се намират, и само на тази база да твърдиш, че видиш ли имало много работа... не е сериозно.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ми се струва, че най.мързеливи са онези ,които са на социялни помощи и на детски . Нещо като ,,бежанците ,,в Европата и ,,бежанците ,,в България= 1200 лева на бежанец . Кеф ти котьо ,кеф .
38
3
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
До Анонимен При това заплащане толко работа. За повече работа повече пари.Мотивация!!!!!!!!
37
8
 
7
 
! Отговори
Мизиец преди 6 години
до 33 Жоре Врачанино: "...А през това време кафенетата са пълни с младежи, чакащи я мама я тате да прати некое евро от Испания..."Напълно си прав ! ...тунеядци които нон стоп претакат зелето и спрягат глагола "чакам" !
36
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези стъкмисти ходили ли са в северозапада да видят че с трън да влачиш няма какво да закачиш? Унищожени хиляди селско стопански постройки. Капково напояване. Земеделие. Няма един трактор един комбайн няма един завод а бяха стотици. Няма ткзс-та а бяха хилаяди. Няма крави овце а бяха милиони глави ***. Е в такъв случай какво да работят младите IT специалисти в полето ли? Много мразим когато някои се изходят и засмъ.рди без да имат и грам визуален поглед върху нещата!!
35
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BlackradioДа, типичен отговор на мързелив човек :). Нека не ти дреме, но когато не можел да си позволиш риза на гърба сини храна за децата си, не присягай рачички з амилостиня, и не барай да крадеш, че ще ти ги отрежем.