Най-големите мързеливци на Европа – младите в Северозапада

Близо половината от тях нито работят, нито учат
107
Най-големите мързеливци на Европа – младите в Северозапада
Снимка: Reuters, архив

Северозападният район на страната ни води негативната класация в ЕС с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили - 46,5 на сто, при среден показател за ЕС - 15 процента. Това показват данни на Евростат по повод започналата Европейска седмица на регионите, която ще продължи до 12 октомври.

По данни на НСИ през 2016 г. безработните младежи в страната в тази възрастова категория са били близо 28 хиляди, което означава че в Северозападния регион неработещите и неучещи млади българи са били около 13 хиляди.

Общо Северозападният регион на страната наброява около 760 хиляди души, а младите хора на възраст 18-24 г. в него са били приблизително 45 хиляди, по данни на националната статистика.

По темата за безработицата сред младите хора Евростат класира и останалите региони в ЕС с негативни показатели: френска Гвиана /44,7/ , италианският Сицилия /41,4/ и двата гръцки региона Стереа Елада /39,6/ и Пелопонес /36,5/.

Една от темите, които Евростат избира да онагледи с инфографики по повод седмицата на регионите, е продължителността на живота в страните на ЕС: първите 5 позиции са за трите испански региона Мадрид, Кастилия и Навара, френския Иле и италианския Тренто с по 84 години продължителност на живота при среден показател за ЕС - 80,6 години.

Регионите с най- висок процент висшисти са изцяло окупирани от Великобритания - пет региона в Лондон събират между 70 и 85 процента хора с висше образование при среден показател за ЕС 40 на сто.

Регионите в ЕС, които имат най-висок дял на хора с частна практика и самостоятелна заетост са регистрирани изцяло в Гърция - пет региона с показател от 37 до 41 процента при средно за ЕС - 14 на сто.

Най-много използват Интернет жителите на Люксембург, Източен и Западен Лондон, Утрехт /Холандия/ и Копенхаген / Дания / - около 97 процента при среден показател за ЕС - 79 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде да работят,като няма?
33
5
 
7
 
! Отговори
Do 26 преди 6 години
До Анонимен"Европейско развитие"На такива като вас все Европа ви е виновна.Че, малко ли пари дава Европа точно за образование и развитие на районите?ТОва, че ние тук сме некадърни, крадливи и мързеливи, какво ни е виновна Европа?Или намекваш, че Европа умишлено не иска българите да работят и да учат?Или че е така и в самата Европа?Или само искаше да изтролиш?
32
12
 
25
 
! Отговори
Жоре Врачанино преди 6 години
Тъжно, но факт. В целия район има много работа, но младите не могат и не искат да работят- никакви умения, никакви трудови навици, никакво желание за развитие. За стругари и фрезисти във Врачанско се дават по 1200-1300 лева, а няма нито един желаещ. Голямо предприатие дава 2500 лева за оператори на куло-кран, но пак няма кой и се налага да взимат отдавна пенсионирани кранисти...А през това време кафенетата са пълни с младежи, чакащи я мама я тате да прати некое евро от Испания...
31
13
 
5
 
! Отговори
сдз преди 6 години
Къде да работят и защо да учат?
30
12
 
11
 
! Отговори
158 преди 6 години
Доста нагла стъкмистика! Айде сега сички от северозапада да отидете в Шопето. Там изведнъж страшно ще ви се доработи. Задушете *** в София, за да разберат, че трябва да се мисли и за периферията! Защото именно софиянци избират недоразуменията в НС.
29
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИвановРабота има, стига да искаш да работиш... Не казвам, че заплатите са кой знае какви, но работа има. А който не иска да работи, няма да работи, ако ще и 5 бона да му дават.
28
7
 
29
 
! Отговори
Северозападен Батка преди 6 години
Здравейте, тази статистика е напълно невярна ... повечето БЪЛГАРИ .. подчертавам БЪЛГАРИ .. работят или в шивашки фирми в този район или в цехове за минимална заплата ... хоратя нямат избор ... а МЛАДИТЕ или са в СОФИЯ или в ЧУЖБИНА ... СЕВЕРОЗАПАДА Умишлено е изоставе от ПОлитиците ... Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ...
27
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ром да учи? Все едно магаре да кара самолет.
26
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статистика не хванали че това е предимно ромско население, което не работи на трудови договори. А българското такова че и ромското отдавна си изкарва прехраната в чужбина.То на това заплащане тука по добре да се бяга. Но като ги чете тези стакмистики човек ще каже - ха там има армия от безработни - а то пусто и празно като след война.Коригирайте малко тези стакмистики поне реално да показват нещата.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейско развитие, бе...
24
4
 
34
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Интересно. Затвориха къде що имаше възможност за работа и развитие на младите и сега тръгнали да реват защо не работят младите.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Регионите с най- висок процент висшисти са изцяло окупирани от Великобритания" - което доказва, че каквото и образование да имаш, когато си глупав, взимаш глупави решения за живота и бъдещето си... С което не искам да омаловажавам почти трагичната ситуация в СЗ България.
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами банкимата пуща помищи повече от работна заплата на бачкатор!Защо да работят!?След 5 години 90% ще са такива...неработещи индийци !
21
7
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Смятате ли че ,,умен и образован " човек като 9 ще го вземат на престижна работа? Мързел,лакомия,необразованост,слободия и чакане да ДАДАТ висока заплата.Работа има бол за такива люде ,но те искат неща за които CVто им е дупка.ИЗ сайтовете шетат все едни и същи хленчещи,нищо неможещи невръстни философи,плюейки по успелите.И не са шведи.
20
7
 
11
 
! Отговори
читател преди 6 години
Младите са такива, каквито са родителите им, за това така изглежда и северозападналата част на България.
19
11
 
10
 
! Отговори
> преди 6 години
То вярно, че вече няма луди, които да работят за по 600.00 лв/месец, обаче малките л3згяри искат да работят или като директор на банка, или като шеф на фирма, а защо не и като мозъчен хирург...
18
12
 
20
 
! Отговори
Жителят преди 6 години
Само не идвайте На Софиата', молим!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 Точно ,пък от тия, повечето гласуват за ДПС ,новата им партия закрилница.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо чудно ,че този край е в челото редом до Френска Гвияна,след ,като не малка част от младежите в този край приличат на гвинейци.
15
17
 
11
 
! Отговори
Пърчови гащи преди 6 години
Е да, ама масово гласуват за БКП и метастазите и на изборите, в замяна на това!