Най-големите мързеливци на Европа – младите в Северозапада

Близо половината от тях нито работят, нито учат
107
Най-големите мързеливци на Европа – младите в Северозапада
Снимка: Reuters, архив

Северозападният район на страната ни води негативната класация в ЕС с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили - 46,5 на сто, при среден показател за ЕС - 15 процента. Това показват данни на Евростат по повод започналата Европейска седмица на регионите, която ще продължи до 12 октомври.

По данни на НСИ през 2016 г. безработните младежи в страната в тази възрастова категория са били близо 28 хиляди, което означава че в Северозападния регион неработещите и неучещи млади българи са били около 13 хиляди.

Общо Северозападният регион на страната наброява около 760 хиляди души, а младите хора на възраст 18-24 г. в него са били приблизително 45 хиляди, по данни на националната статистика.

По темата за безработицата сред младите хора Евростат класира и останалите региони в ЕС с негативни показатели: френска Гвиана /44,7/ , италианският Сицилия /41,4/ и двата гръцки региона Стереа Елада /39,6/ и Пелопонес /36,5/.

Една от темите, които Евростат избира да онагледи с инфографики по повод седмицата на регионите, е продължителността на живота в страните на ЕС: първите 5 позиции са за трите испански региона Мадрид, Кастилия и Навара, френския Иле и италианския Тренто с по 84 години продължителност на живота при среден показател за ЕС - 80,6 години.

Регионите с най- висок процент висшисти са изцяло окупирани от Великобритания - пет региона в Лондон събират между 70 и 85 процента хора с висше образование при среден показател за ЕС 40 на сто.

Регионите в ЕС, които имат най-висок дял на хора с частна практика и самостоятелна заетост са регистрирани изцяло в Гърция - пет региона с показател от 37 до 41 процента при средно за ЕС - 14 на сто.

Най-много използват Интернет жителите на Люксембург, Източен и Западен Лондон, Утрехт /Холандия/ и Копенхаген / Дания / - около 97 процента при среден показател за ЕС - 79 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
северозападнал преди 6 години
Северозапада го съсипаха нарочно.Няма никакви работещи предприятия.
73
0
 
2
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 6 години
Всъщност половината край вероятно се води само ,, на книга,, . Хората са по чужбина или в големите градове.
72
0
 
6
 
! Отговори
Vaseto преди 6 години
Аз съм от Северозапада! Нямаше абсолютно никаква работа. Не ме взеха даже за бензинджия, пробвах и в магазин или охрана. Пратих куп cv-та. Накрая от борсата ми предложиха в озеленяваме с братята помня за 260 лв. Отказах и емигрирах. Имам и завършено више! Отдавна не живея в гр.Враца, но аз и др. като мен попадаме в ,,статистиката,,
71
1
 
2
 
! Отговори
БРАТЯТА РОМИ преди 6 години
"Северозападният район на страната ни води негативната класация в ЕС с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили - 46,5 на сто"Е ТАМ ГОРЕ-ДОЛУ ТОЛКОВА СА И БРАТЯТА РОМИ. ТАКА ЧЕ СМЕТКАТА НАПРАВО СИ ИЗЛИЗА.
70
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
"БМВ,Шкода и т.н ,работи се за 450 лв на смени, с право да седнеш за 15 мин. на 3 часа." Това е новото робство, искахме капитализъм и си го получихме в най-уродливата му форма. Мързеливи били хората от северозапада. За такова заплащане - толкова ентусиазим за работа. Който иска да живее по-добре няма да стои там.
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3.Не знам и докога българинът ще се оправдава с по-*** си събратя. Ми не са му криви само те за дереджето. Българинът - и белият, не е особено работен и умен. И не е лошо най-накрая да го осъзнае. Пък белким се опита да се попромени.4.
68
1
 
16
 
! Отговори
!!! преди 6 години
1.У нас професионалните училища отдавна не подготвят качествени кадри. Реят се все езикови паралелки и математически. Препълни се с езиковеди и математици. Няма кой да свърши за пет пари работа вече.2.Условият на труд са повече от ненормални. Което кара младите хора да бягат в други градове и държави. Не знам как е правено изследването, но се съмнявам, че тези "безработни" просто живеят на вода и слънце. Най-вероятно бачкат някъде нелегално, понеже няма контрол на работодателите у нас.
67
4
 
13
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Това което Е,останало в Севрозападна България не иска да работи и то без значение от етноса ,работят само като учители ,в общината служители,магазинчета ,лелички в дет градини ... .Никой не иска да рботи ,ако е физическа работа,то искат за 2-3 часа по 15-20 лева ,ако пък цял ден то трбва надника да е към 40-50 лв ,за по-малко не стават от столовете по барчетата.Ромите се измързелуваха до -степен ,но покрай тех и другите не искат да работя.Кой от чужбина получава пари,кой от пенсиите.. ,кой ...
66
2
 
7
 
! Отговори
до A-MEN преди 6 години
ПИШИ НА КИРИЛИЦА,БЕ ***!!!!!!!!!
65
8
 
3
 
! Отговори
A-MEN преди 6 години
A,AZ Mislq,4e nai mqrzelivi i kradlivi sa v sofiq.za tova zela bqlgariq se iznasq v sofiq.za da im vqrshe rabotata.moqt sin i snaha sa it speziali v usa i vzimat po 15000 dolara na mesez.ot tehno ime blagodarq na nashite mqdri upravnizi.
64
2
 
27
 
! Отговори
Нищо чудно преди 6 години
Голяма част от младите от Северозапада се изнесохме в последните 20 години- няма да работя за 300лв, ако имам образованието, хъса и потенциала да работя за най-малко 2000лв. в по-голям град. Не за това се включих, направи ми впечатление негативното в коментарите, прости били в този край, агресивни, изостанали. Искам само да ви кажа, че човек от Северозапада ще прояви съпричастност, ще помогне, ще раздели залъка си с вас, защото сме топли и човечни, не ни гледайте, че понякога се държим серт ;)
63
1
 
18
 
! Отговори
реална картинка преди 6 години
Ми кво да работят младите хора в северозапада?Тук там отглеждат по малко канап за обща употреба и това е.А индииския етнос в този край вече е мнозинство,ама те от поколения наред не са работили.Живеят на социални и кражби-домови!
62
1
 
23
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 6 години
има завод за окабеляване в Мездра, за БМВ,Шкода и т.н ,работи се за 450 лв на смени, с право да седнеш за 15 мин. на 3 часа. Работят много българи , но и индианци-които се учат на манипулаците по трудно ,защото не знаят таблицата. Но няма други и ги карат от селата .Какви млади, какъв Северозапад...
61
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя тая статистика е интересна с друго, а именно с това, че разкрива къде в ЕС има най-голямата концентрация на роми на глава от населението. Важно е, за да знае следващият Адолф къде да пуска бомбите.
60
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами аз бях писал веднъж,как могат да се оправят нещата,ама раята не сакат да мислят,камо ли,да действат!Действат в Каталуния!България,извън София има едно страшно оръжие и то е,отделяне териториално и административно от клоаката София и превръщането и в един анклав със всички произтичащи от това последствия - граници,КПП-та,мита!!!Така,че свят да им се завие заради наглостта,да обезличават цялата останала част от държавата.А,и да си изберем друга столица и без партии!!!
59
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Да "Я за 350лв у Видин нема да работим!"350 на седмица?
58
2
 
15
 
! Отговори
Да преди 6 години
Я за 350лв у Видин нема да работим!
57
1
 
30
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Жоро с мотороНе само в Монтана е така. Масово раб. места са за продавачки, монтажници на дограма, телефонистки, шофьори, сервитьорки, шивачки в едни и същи фирми и после- що бягали висшистите? Де факто няма нови раб. места, просто има текучество в същите фирми и това текучество генерира голям брой незаети позиции(фиктивни). После реват- няма кадри, еди си къде се търсели 100 човека. Хората знаят какви са тези фирми, където търсят работници и не искат да работят там, опарили са се вече.
56
0
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Жоро с моторо Жоре, от известно време има и търсене на работници, за 3 завода, поне аз знам за 3, но условията в единия са такива, че даже цигоните не щат да стоят там повече от месец, другите обещават повече пари, но няма кадри, всичко е или по чужбина, или по големите градове, или функционално неграмотни технически. А в двора на един бивш техникум, затворен през демокрацията, буквално избили през пукнатини в асфалта растат дрвета вече..
55
1
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Статията е написана тенденциозно. Не познавам нито един млад етнически Българин , от нашия край, да е останал без работа. Защо не споменете от кой етнос са чладите безработни? От етноса, в който бабата още получава детски надбавки за майката на внучето си, и всички са самотни майки, от бабата, та до майката, защото така надбавките са повече??? Икономическото състояние на региона няма да коментирам, ние по традиция сме забравени и от Бога и от Царя. Масларова беше права, за"професията безработен"