Само албанците с по-ниски заплати от нас: Къде е проблемът?

Икономическият ни ръст по-висок от гръцкия, но пак сме по-бедни
10 окт 2017 09:15,
242

Българите са с най-ниски заплати на балканите. След нас е само Албания.

"Тенденцията се задълбочава. Не харесвам средната работна заплата като показател, тъй като не дава ясна представа. 78% от работещите в България получават под средната работна заплата. Доходите в провинцията са значително по-ниски от тези в София, а столицата не е цялата държава", отбеляза финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

"Няма как да компенсираме толкова бързо щетата от социализма. Но тази ножица се стеснява. Нашият икономически растеж е повече от този на Гърция или Сърбия. БВП на глава от населението е с 40% по-висок от този в Сърбия", контрира икономистът Славчо Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че новият бюджет предвижда увеличение на заплатите на полицаите. Според Маринов това е разумна постъпка, но ако тя бъде съпътствана от съкращаване на държавната администрация.

"Трябва да има повече хора, които да вършат продуктивни дейности, а не чиновници, които не откриват нови технологии и не въвеждат подобрения", категоричен бе той.

Зайкова заяви, че е нужна административна реформа, а не съкращения, визирайки институциите, които работят на терен като инспекторите по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога не е имало комунисти и даже социалисти.На Запад има социални държави. А целта на комунистите никога не е била да създават социални държави, т.е. те през цялото време са лъжели.Разбира се рани *** имвярват и до ден днешен.Въпросът е в кокала. Самонарекли се някакси и вече лъжат за да вземат насила кокала.
190
6
 
1
 
! Отговори
Само албанците? преди 6 години
Защо са изпуснали македонците, сърбите, молдовците? А да не говорим и за многото други държави извън Европа където заплатите са много по-ниски.
189
3
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Абе, ганювец. Какво общо има комунизма с буржоазни партии като БСП и криминални фигури като андрей локанов ? Ти чел ли си Маркс и знаеш ли въобще какво е комунизъм ? Истинските комунисти управляваха до 1989та. След това всички са менте комунисти. Много си ***.
188
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много.лесно.мога да обясня - НЕ СЕ НАЯДАХТЕ И НАКРАДАХТЕ ДА ВИ ПРЕСЕДНЕ ДАНО!
187
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато се краде от труда на обикновения работник, нещата не ще потръгнат в тази държава.
186
0
 
10
 
! Отговори
До пп преди 6 години
Толкова много си прав! Само че виждаш, продължава да има хора днес които, необяснимо за мен и както виждам за теб, мислят че сега едва ли не сме цъфнали икономически! Вярвай ми, имало е хора които като аргумент използват че сега поне имало банани, пък преди не. Ти му обясняваш че е унищожено производството, земеделието, образованието, културата итн, итн. Той ти говори че сега имал банани и пътувал без визи. С такъв заслужава ли си да си късаш нервите и да му обясняваш?
185
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
знам само,че преди 28 години България беше 9 милиона,а сега е 6,5.В същото време Албания от 1,5 милиона тогава,сега е 3,5.Така че си направете изводите къде е по-зле.
184
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не заслуижавате и толкова. Най-простащката нация в Европа ми се падна ... Кофти, но успявам въпреки вас !!!
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАЖИ БЕ !
182
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 201Аз не съм 100 пъти по-зле. Добре, кажи ми, как стана тоя номер ? Кои бяха първите (че и вторите, че и треите) управляващи на страната, след "промениете". В съзнаниете ми се поеявява името, на един Луканов. След това, цял низ от колеги, роднини и приятели. След като БКП, стана на БСП, освен другар ни Живков, почти цялата партия си остана същата. Как успяха тея, да прецакат толкова жестоко работата, че за 2-3 години, се появиха мафия, корупция, глад, инфлация и чалга ? КАК ?
181
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиВажното е, младите, да започнат и те да правят бизнес и да се намесват в политиката, защото нация от работници, па било то и високоплатени, не е на добре ... Трябват ни лидери и хора, които могат да мислят с главите си. Българина е толкова глупаво същество, че ако не е някой политик по (битивиту), подкрепян от "партия", ще няма да се заслуша и за секунда.
180
3
 
34
 
! Отговори
До комшоята преди 6 години
В Албания заплатите са по - ниски, но и цените им са в пъти по - ниски и за това живеят по - добре от нас. Ние сме страна от 4 - тия свят. За съжаление.
179
0
 
45
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Проблема е в работниците, докато са мишки и си трайкат за 500лв заплата ще е така. Важното е че младите се осъзнават и не искат да работят за жълти стотинки. В момента в който няма да имат работна ръка ще започват да вдигат заплатите!Говореха глупости, че ще вкарат работна ръка от чужбина, ама и в африка бачкат за повече пари.. няма луди дето да им работят за тия жалки заплати, само простите българи роби
178
0
 
24
 
! Отговори
Комшията преди 6 години
И аз съм ходил в Албания, но останах с впечатление, че живеят много по-добре отколкото очаквах.
177
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът е 100 пъти по-добър от капитализма. При Комунизма българите живяхме добре и билетчето струваше 6 стотинки, ток, парно и вода общо 20 - 30 лв зимата. Всеки си имаше къща и вила, на почивка 2 пъти годишно по 14 дена минимум на планина и море. Нямаше пенсионери да търсят огризки от храна в контейнерите за смет. Сега сме 100 пъти по-зле. Антикомунистите, които са супер прости хора, съсипаха България.
176
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализмът създаде социални държави. Комунизмът създаде мизерни държави.
175
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами комунизъм и високо заплащане са две взаимно изключващи се понятия.Комунизмът винаги носи мизерия.
174
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В РБ има закони още от времето на НРБ. Нощният труд по закон се заплаща 0,23 лв на час, както беше по времето на комунизЪма. Какви заплати искате като ставките са още комунистически?
173
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе знам само,че преди 28 години България беше 9 милиона,а сега е 6,5.В същото време Албания от 1,5 милиона тогава,сега е 3,5.Така че си направете изводите къде е по-зле.
172
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените пенсии продължават да пишат на Кутев лъжите.Какъв капитализъм ви гони бе? Каква демокрация? Нали всичко е в ръцете на БКП.В другите държави имаше забрана на КП и лустрация, затова дръпнаха напред. Тук няма промяна. Комунистически заплати с комунистически закони.