Само албанците с по-ниски заплати от нас: Къде е проблемът?

Икономическият ни ръст по-висок от гръцкия, но пак сме по-бедни
10 окт 2017 09:15,
242

Българите са с най-ниски заплати на балканите. След нас е само Албания.

"Тенденцията се задълбочава. Не харесвам средната работна заплата като показател, тъй като не дава ясна представа. 78% от работещите в България получават под средната работна заплата. Доходите в провинцията са значително по-ниски от тези в София, а столицата не е цялата държава", отбеляза финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

"Няма как да компенсираме толкова бързо щетата от социализма. Но тази ножица се стеснява. Нашият икономически растеж е повече от този на Гърция или Сърбия. БВП на глава от населението е с 40% по-висок от този в Сърбия", контрира икономистът Славчо Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че новият бюджет предвижда увеличение на заплатите на полицаите. Според Маринов това е разумна постъпка, но ако тя бъде съпътствана от съкращаване на държавната администрация.

"Трябва да има повече хора, които да вършат продуктивни дейности, а не чиновници, които не откриват нови технологии и не въвеждат подобрения", категоричен бе той.

Зайкова заяви, че е нужна административна реформа, а не съкращения, визирайки институциите, които работят на терен като инспекторите по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е много коректно да сравняват България с държави , в т.ч. Сърбия, Гърция, Румъния и т.н. Правилното сравнение е с Косово и Украйна, където също властта е заграбена от мутренски шайки.
170
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щетите от социализма, вярно ли, след 27 години?! А защо, след като растежът тук е по-висок от този на Сърбия и Гърция, и БВП бил по-висок от сръбския, доходите на работещите са по-ниски? Да не би да е поради лакомията на нашите капиталисти, чиято норма на печалба е много по-висока?
169
5
 
15
 
! Отговори
пп преди 6 години
За 30 г. капитализъм България отново стана *** на Европа, каквато беше до 1944 г.
168
4
 
23
 
! Отговори
пп преди 6 години
Какви щети от социализма? От 30 г. сме в най-див капитализъм. За 30г. при социализма бяха построени Нефтохим, АЕЦ Козлудуй, ТЕЦ Варна, ТЕЦ Русе, Тец Бобов дол, Марица Изток, Кремиковци, Стомана Перник, Балкан Ловеч, КЦМ, ОЦК, Елаците, Арсенал, Бета ЧБ, Мадара Шумен и още няколко хиляди завода, десетки язовири, 20 000 км асфалтирани пътища, 5000 км електрифицирани жп линии, производтсвото и потрблението на електроенергия се увеличи 150 ПЪТИ и т.н. За 30 г. социализъм България стана държава.
167
5
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Казах ти, пич. Дреме ми на моркова дали ми вярваш или не. Аз такива *** като теб въобще не ги отразявам. Казвам ви истината, а пък вие си вярвайте на бокича, БСП, Атака, ДПС. Както ти казах вече пич, аз от такива като теб също страдам, обаче ти страдаш повече, щото цял ден мааш с мотиката за 300 - 400 евро на месец. Така че гласувай си за демокрацията и не ме занимавай повече с твоите житейски проблеми.
166
11
 
9
 
! Отговори
хех преди 6 години
Аре бягайте от тук червени ***. Чия изолация, доведе до затъпяване на българина, технологично изоставане и в последствие масово бягство на младите от държавата. Демографската криза е директен резултат от вашите политики навремето. В България нямат край шефовете, които си мислят, че може да мачкат работниците си за жълти стотинки.
165
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм много сигурен,че заплатите в Албания са по-ниски от нашите.Бях там миналата година на море и останах с друго впечатление.Със сигурност обаче пенсиите им са по-високи.И най-важното,за което тук не се говори е,че там е по-евтино.Примерно билетчето в грдския транспорт е 40 стотинки български пари.Същото е положението и в Сърбия и Македония.
164
2
 
5
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Микре ли си, Зайка ли си не знам, но щом чуя думата икономист и губя интерес. Не ми коментирайте нещата пост фактум. Кажете какво да се направи и го направете. Ако инженерите работеха като вас, нямаше да има здрава къша, мост и т.н. Ако не сте кдърни да се справите, ще събера един отбор инженери от моето поколение и ще ви реши проблемите.
163
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В комунистите. Там е проблемът! И в комунизма!
162
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1.Аз в България стачка на работници срещу работодателя за по-високи заплати не съм виждал. Ако чакате олигарсите да ви повишат заплатата доброволно надали ще стане някога. Вместо това си губите времето и силите да стачкувате че билетчето било 1.60 вместо 1 лев. 2.Профсъюзите са първи приятели на работодателите. Ето това са причините, други няма защо да търсите.
161
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
"БВП на глава от населението е с 40% по-висок от този в Сърбия"А заплатите по-ниски :) къде отива разликата тогава?! Такова крадене от правителствата няма и по филмите :)!
160
0
 
11
 
! Отговори
Феята преди 6 години
Проблвмът в в скатавката.Натискаме парцалите и чакаме друг да свърши нещо вместо нас!
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щетите от социализма казваш? Ми те цялото правителство които някой боготворят, начело с лидера им, са бивши членове на БКП, без да споменавам онова противно бившо президентче атлантиче. Магически превърнати в евро антлантици или по скоро слуги и подмазвачи на евроатлантиците. Същите слуги и подмазвачи са били и на БКП. Плазмодии с власт. Без истински идеали, били те леви или десни. България е обречена ако продължава в ръцете на такива некадърници. Били те БСП, ГЕРБ или когото и да е
158
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щетите от социализма?? Стига вече с тези глупости! Те бяха 45 год и построиха цяла една страна, тези за 30 я разрушиха. Още 15 години им оставят да се изравнят и тогава ще сложим на кантар 45 на 45. Кой какво направи. А чакай бе.....до 15 години може и вече да няма България!! Забравих за демографската катастрофа, за прогизналата навсякъде корупция, за престъпността, мизерията, мафията на власт, шуробаджанащината, наглостта, агресията, простотията които цъфтят вече три десетилетия!
157
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като искате 50% съкращение, нека се започне с министрите.
156
0
 
9
 
! Отговори
Hahahaha преди 6 години
Къде е проблемът?В племето!Докато мислите само за кражби,измами и чалга ще е така.
155
1
 
5
 
! Отговори
До178 преди 6 години
Не е парадокс, а демокрация и пазарна икономика в България.
154
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БВП е по-висок с 40% от този в Сърбия, растежът ни е по-висок от този на Гързия, А ЗАПЛАТЕТУ3 НИ СА ПО-НИСКИ И ОТ СЪРБИЯ И ОТ ГЪРЦИЯ.НЯКАКЪМ ПАРАДОКС ЛИ Е ИЛИ ГОЛЯМО ОГРАБВАНЕ.
153
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪКРАЩЕНИЕТО НА 50 % ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА, ОСОБЕНО ПО ВЪРХОВЕТЕ, ЩЕ ИКОНОМИСА ОГРОМЕН ПАРИЧЕН РЕСУРС, КОЙТО СЕ ИЗРАЗХОДВА ЗА НИЩОПРАВЕНЕ.Но това няма да стане, защото много ще намалеят избирателите на ГЕРБ
152
2
 
6
 
! Отговори
Кукуригу преди 6 години
"78% от работещите в България получават под средната работна заплата."Ъъъъ, да, ами как иначе. Още 20% получават средната, и 2% получават милиони. :D Това го знаем отдавна.Мика Зайкова никога не е била за вземане на сериозно, но тук вече, ако е цитирана точно, много се излага.