Само албанците с по-ниски заплати от нас: Къде е проблемът?

Икономическият ни ръст по-висок от гръцкия, но пак сме по-бедни
10 окт 2017 09:15,
242

Българите са с най-ниски заплати на балканите. След нас е само Албания.

"Тенденцията се задълбочава. Не харесвам средната работна заплата като показател, тъй като не дава ясна представа. 78% от работещите в България получават под средната работна заплата. Доходите в провинцията са значително по-ниски от тези в София, а столицата не е цялата държава", отбеляза финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

"Няма как да компенсираме толкова бързо щетата от социализма. Но тази ножица се стеснява. Нашият икономически растеж е повече от този на Гърция или Сърбия. БВП на глава от населението е с 40% по-висок от този в Сърбия", контрира икономистът Славчо Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че новият бюджет предвижда увеличение на заплатите на полицаите. Според Маринов това е разумна постъпка, но ако тя бъде съпътствана от съкращаване на държавната администрация.

"Трябва да има повече хора, които да вършат продуктивни дейности, а не чиновници, които не откриват нови технологии и не въвеждат подобрения", категоричен бе той.

Зайкова заяви, че е нужна административна реформа, а не съкращения, визирайки институциите, които работят на терен като инспекторите по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако страната се управляваше с намерението да се развива и да се подобрява качеството на живот, то това щеше да се случва, обаче се управлява така ,че да се подобри качеството на живот, само на тези, които я управляват, като те го постигат взимайки от тези, които не управляват и това си идва с последствията, които ще са през 2030-та да е останал един град икономика с малко по-млади в него и то българи, останалото деградиращо ромско гето! Няма ръст на икономиката, един предстоящ да се спука балон.
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Няма как да компенсираме толкова бързо щетата от социализма."Пак другите са им виновни, типично по гербаджийски!
109
5
 
4
 
! Отговори
Коста преди 6 години
Питане към хората недоволни от заплатата си (то кой ли не е): в каква сфера работите? В каква сфера искате да работите? В каква сфера можете да работите?
108
0
 
11
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
това са долни лъжи , в България се живее прекрасно :)
107
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се упеавлява!
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно ви го гарантирам, след 10 години 1 град икономика с най-вече чуждестранни компании и останалото деградиращо ромско гето!
105
4
 
20
 
! Отговори
Бай Ганю Брадърс преди 6 години
С две думи.....БГ-то е бита карта.Мат'ряла емигрира в чужбина,младите не стават за нищо,старите хора разчитат на едни 150 лв, мутрите и чалгарките се множат, българките не раждат обаче всяка вечер обикалят по чалготеки,абе природата си знае работата.За това яжти,пиЙти и сИрете,докато имате стотинки.
104
0
 
11
 
! Отговори
Кристиан преди 6 години
До ПричинитеКой тук говори изобщо за сравнение с Германия?Пак не сте в час с новината!Сравняваме се само с балканските страни а Гермнаия няма нишо общо с тях!
103
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 10 години бг икономиката ще са междунардните компании с офиси и складове в софия :D Останалото ромско гето, така се управлява, не се насърчават бг фирми и предприятия да се развиват, само се смуче от тях, все повече се очертава да смучат и така до 10 години, когато ще е останал един град икономика и останалото ромско гето, където живеят вечните верни избиратели на партията дала най-мн пари :D
102
2
 
5
 
! Отговори
Komunist преди 6 години
"Няма как да компенсираме толкова бързо щетата от социализма....SlavchOO...,demokraticen IMigrantin da te zaplodi...Ili SoroSS da ti spre grantovete.Muhul
101
0
 
14
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Къде биле проблема.. ами материала в БГ е много ***, там е проблема. - желае да бъде ограбван от политиците, като 30 год. гласува за едни и същи вариации на БКП. - вечно се надява някой друг да дойде да го "оправи". - когато има протести и инициатива за промяна, предпочита да си стои вкъщи на диванчето и да гледа лъжите по медиите на КОЙ.Това е положението, ще сте перни до края на дните си, свиквайте.
100
0
 
19
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Не е в БЕЗНАКАЗАНОСТА споко.Проблема е, че народа е ултра *** и не разбира, че най-най основния проблем е липсата на каквито и да е наказания за когото и да било.
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки краде, затова, наистина ли си мислите, че това е някакъв майтап, че всеки краде, и че над 10 млрд на година от бюджета потъват в злоупотреби?
98
12
 
6
 
! Отговори
До Blackradio преди 6 години
Брат, излез от селото или от кварталната кръчма. Работа за квалифицирани работници има повече отколкото хора, които да я вършат.И пари се дават и за партия никой не пита.
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 години по над 10 млрд на година се извличат от бюджета, ако искате бачкайте повече и се раздавайте за родината.
96
1
 
21
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Например в нашата фирма, управителя е адски алчен и безхаберен, води я към фалит и държи персонала с ниски заплати, а самия той я източва с фиктивни фактури, представителни разходи и прочие. Въпреки безобразията той продължава да безчинства и да се нагушва и явно е удобен щом не го махат. Сигурен съм че примери като този има бол и проблема е някъде там, че алчността побеждава благоразумието
95
12
 
4
 
! Отговори
Причините преди 6 години
1. Питайте българския работодател защо заплатите ни са такива.2. Освен работодателя, да видим и себе си. Каква е производителността на труда на средностатистическия българин в сравнение с тази на германеца? Да сравним и качеството на произведения продукт или услуга с качеството, предлагано в развитите държави?3. Добавете и друг факт - колко процента от населението ни представляват хрантутниците в зряла възраст (18-65 г.)?
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 102 ББ не създаде корупцията в страната. Тя създаде ББ. Моля те, беше си страшно положението, много преди него. Това не го оправдава, но нека бъдем честнию
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да пиша повече, че си изхабих неограниченият ограничен интернет на бърза скорост с това клипче, което постоянно се пуска автоматично :D
92
8
 
7
 
! Отговори
Кеф майна преди 6 години
В булгарето НЯМА народ,,икономика,земеделие,здравеопазване,съдебна система,управляващи и т.н.От 681 година тази ''държава'' боксува.Слаб народ,бедна страна.