Празен стол или празни въпроси: Журналисти на протест

Ултиматумът на Симеонов не е изолиран случай, отбелязват те
Обновена: 11 окт 2017 10:27 | 11 окт 2017 10:07, Петя Славова
72

Днес е насрочен протест на журналистите от 9 часа пред сградата на Министерския съвет под надслов "По-добре празен стол, отколкото празни въпроси". Демонстрацията е в отговор на разпространения ултиматум от пресслужбата на МС на вицепремиера Валери Симеонов.
Още по темата

"Ултиматумът на Симеонов не е изолиран случай. Откакто съществува Асоциацията на европейските журналисти сме забелязали много подобни проявления. Но това бе капката, която преля чашата. В един и същи ден законодателната власт, в лицето на Антон Тодоров, и изпълнителната, в лицето на Симеонов, атакуваха правото да се задават неудобни въпроси. Ние сме тук, за да защитим правото те да се задават!", отбеляза председателят на Асоциацията Ирина Недева.

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Според активист от протеста на журналистите проблемът няма да се реши с оставката на някого, тъй като тенденцията да се посяга над правата на журналистите продължава от години.

"За нас не е важно да гърмят определени бушони, а да се защитят истинските, структурните въпроси. Властимащите могат да казват, че даден въпрос не им харесва, но не могат да определят кой да бъде зададен и кой не", допълни Недева пред репортера на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее журналистическата република!Точка първа:Всеки ,който посмее да противоречи на внушенията и намеците на водещия да бъде отстранен!Щом си седнал на стола,трябва да си готов за всякакъв вид тормоз,под формата (уж) на въпроси!Пример:Една жена каза ,че жена ви работи на околовръсното!
5
2
 
33
 
! Отговори
Емо Г. преди 6 години
Журналистите сега имат пълната свобода да задават всякакви въпроси. Лошото е, че като зададат въпроса си, веднага дават и отговора, като не дават на интервюирания да каже и половин изречение. А не дай си Боже, интервюираният да се опита да каже нещо, което не се харесва на журналиста... Така, че свобода има само за журналистите, но не и за политиците и обикновените граждани. Това може да се промени само с приемането на Закон за медиите, каквито има и в Германия и във всички демократични страни.
4
22
 
15
 
! Отговори
мръсни журналюги преди 6 години
Журналистите се опитват да свалят правителството но няма да им се получи, хората са избрали Бойко и това е положението, на който не му харесва да се маха да ходи там в русия или иран или на майната си
3
3
 
35
 
! Отговори
Да не забравяме преди 6 години
Да не забравяме журналистите, които даваха указания откъде ще излезе кабинетът Орешарски.НСО си свърши работата и ги изгони.Та от коя медия бяха?!Къде пише, че журналист може да сваля правителство, да снима в едър план 5 човека и всеки да занимават аудиторията с глупости.Фактът че гледам само две телевизии, които не са масови, визират безумието на оруелския медиен свят. Журналист в БНТ, БТВ, Нова, Канал 3, ТВ плюс, вече е аналог на *** дума.2006 - 36 място по сбода на медии.2017 -117
2
6
 
25
 
! Отговори
гербист от ЕНП преди 6 години
Хайде сега всички от протеста да направят декларация и да видим кои са тези журналисти. Добре е да се знае кой какво иска и да можем да ги видим кои са тези хора. Защото май няма да са нитомлади, нито крависи и умни.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депутати и журналисти гуша за гуша...:)