Докога усмихнати пушачи ще ни гледат от билбордовете?!

Масово в близки места до училищата се продават цигари
32
Докога усмихнати пушачи ще ни гледат от билбордовете?!
Снимка: Булфото, архив

Коалиция "Живот без тютюнев дим ще искат да се забрани рекламата на цигари и тютюневи изделия.

Съвсем близо до много училища има места, където могат да се купят цигари,  обяви пред БНР Маша Гаврилова от коалицията.

Още по темата
"Ние сме изследвали териториалната връзка между училище и магазините, където се продават цигари в радиус от 250 метра от училищните сгради. От 87 училища, които сме проверили, в 84 има разположени в този радиус такива магазини.

В 99% тютюневите изделия са изложени пред погледите на купувачите, но тревожното е, че в около 40% те са сложени до захарни изделия, закуски, сладки напитки, т. е до това, което евентуално биха ползвали учениците. Другите 63% пък са зад касиерите, така че едно дете, независимо какво си е купило, ще мине през касата и пак пред погледа му ще бъдат наредени всичките тези кутии. Рекламните материали, почти в 80% от случаите ги има, като най-често са печатни материали, има и светлини, има и различно цветово оформление на рафтове“, представи Гаврилова резултатите от ново изследване.

Според нея закона за тютюна и тютюневите изделия трябва да се промени така, че да бъде забранена, освен рекламата в местата за продажба, освен излагането на тютюневите изделия, и външната реклама.

Гаврилова обясни, че рекламата на цигари е по улиците и пътищата на България, "където непрекъснато се виждат едни усмихнати, успяващи, преуспели хора, които са един модел за подражание на младите“.

"Изключително тежко тютюнът влияе на детското здраве. Детският организъм все още не е доразвит. Той се развива до 25-година възраст. Точно в тази възраст той трябва да расте здрав с кислород , а не с тютюнев дим", допълни я д-р София Ангелова.

Тя е убедена, че ако говорим на децата какви болести могат да ги поразят, ако пушат, те няма да се впечатлят.

"Аз обикновено когато говоря на децата, на учениците, отделям внимание на красотата, защото те се стремят да бъдат красиви“, призна Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
20
 
! Отговори
Бесен преди 6 години
Пушенето е личен избор и няма нищо общо с реклами и какво ли още не. Проблем на днешните деца е затлъстяването и наркотиците. И в тази посока трябва да се търсят решения. Не всяко 12-13 годишно дете да пуши трева по цял ден. Малки момичета изглеждат като пр...ки. Пък колко са затъпели и как не учат нищо е още по страшно.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не че нещо но:-водата се доставя по стари и ръждясали водопроводи а на някои места все още присъства канцерогенния асбест -храната е тъпкана с консерванти, подсладители, оцветители, сол, пестициди, нитрати, а месото с остатъчните вещества след имунизациите на птиците-въздуха е натровен с газове от заводи а автомобили__________________________Не пуша, но смятам че е редно въпросната госпожа да се захване да се бори първо за по-здравословни условия за хората които искат да живеят здравословно
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лично аз предпочитам да си пия кафето с цигара вместо да се боцкам!И пет пари не давам какво е модерно на запад!
5
2
 
11
 
! Отговори
епидемия преди 6 години
Снимките на умрели хора на кутиите с цигари депресират и водят до самоубийства включително деца ,и всичко това в полза на лекарската мафия и престъпни организации за трафик на органи по света!
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, забранете цигарите!Всичките пиянски изцепки и престъпления са защото престъпника е пушил цигари!
3
4
 
21
 
! Отговори
цигари-не преди 6 години
Наркотици-може!Баш по европейски!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коалиция "Живот без тютюнев дим" ще искат да се забрани рекламата на цигари и тютюневи изделия.--------------А пък коалиция "Пешо и аз" ще искаме да се забранят дебелите дупaри, че е много, ама много грозно да ги гледаш.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами отговорът е много *** - докато мафията на Суджуците и Пеевски са на власт.