Докога усмихнати пушачи ще ни гледат от билбордовете?!

Масово в близки места до училищата се продават цигари
32
Докога усмихнати пушачи ще ни гледат от билбордовете?!
Снимка: Булфото, архив

Коалиция "Живот без тютюнев дим ще искат да се забрани рекламата на цигари и тютюневи изделия.

Съвсем близо до много училища има места, където могат да се купят цигари,  обяви пред БНР Маша Гаврилова от коалицията.

Още по темата
"Ние сме изследвали териториалната връзка между училище и магазините, където се продават цигари в радиус от 250 метра от училищните сгради. От 87 училища, които сме проверили, в 84 има разположени в този радиус такива магазини.

В 99% тютюневите изделия са изложени пред погледите на купувачите, но тревожното е, че в около 40% те са сложени до захарни изделия, закуски, сладки напитки, т. е до това, което евентуално биха ползвали учениците. Другите 63% пък са зад касиерите, така че едно дете, независимо какво си е купило, ще мине през касата и пак пред погледа му ще бъдат наредени всичките тези кутии. Рекламните материали, почти в 80% от случаите ги има, като най-често са печатни материали, има и светлини, има и различно цветово оформление на рафтове“, представи Гаврилова резултатите от ново изследване.

Според нея закона за тютюна и тютюневите изделия трябва да се промени така, че да бъде забранена, освен рекламата в местата за продажба, освен излагането на тютюневите изделия, и външната реклама.

Гаврилова обясни, че рекламата на цигари е по улиците и пътищата на България, "където непрекъснато се виждат едни усмихнати, успяващи, преуспели хора, които са един модел за подражание на младите“.

"Изключително тежко тютюнът влияе на детското здраве. Детският организъм все още не е доразвит. Той се развива до 25-година възраст. Точно в тази възраст той трябва да расте здрав с кислород , а не с тютюнев дим", допълни я д-р София Ангелова.

Тя е убедена, че ако говорим на децата какви болести могат да ги поразят, ако пушат, те няма да се впечатлят.

"Аз обикновено когато говоря на децата, на учениците, отделям внимание на красотата, защото те се стремят да бъдат красиви“, призна Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пушача и на Луната ще отиде за цигари така че не се правете на загрижени нещастни лицемери.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Детският организъм все още не е доразвит. Той се развива до 25-година възраст." Тези 2 изречения ме накараха да се хиля 25 минути. Аха. ДО 25 години. Че те едни *** наши сънародници вече са дядовци и баби тогава. Без един работен ден да имат. Лашкай там 12-13 годишното Айше за социални помощи. Да не са луди да работят? И ей - драскачи - България е снабдявала цялата Германска армия с тютюн. Защо да закриваме един поминък, който винаги е на печалба? Който иска да се трови - прав му път!
26
3
 
8
 
! Отговори
хахахахахах преди 6 години
Алкохола беше скучен. Минаха на цигари. Цигарите бяха скучни - минаха на трева. Тревата била безвредна - минаха на прахове. Праховете били скъпи минаха на амфетамини. Амфетамините трудно се намирали минаха на експериментални наркотици. Това сбърканите хора каквото и да им вземеш от ръцете, те ще си намерят друго.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятно е човек да пуши.Пушачите умирали.А другите живеят вечно нали така.Човек трябва да си кара кефът докато е млад.Тогава всичко е хубаво.Като остарее вече и да живее и да не живее вече не толкова хубаво.
24
2
 
2
 
! Отговори
.. преди 6 години
До BlackradioКозчето е по-добре от тютюна във 100 от 100 случая :)
23
1
 
5
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
До старо кучеТочно така, никотина всъщност действа обратно на всеобщо схващане, вместо да отпуска, той още повече притиска нервните окончания, но народописхологията е установила, по хомеопатичен път, че действа успокойтелно. Дава 5 мин време на размисъл/
22
2
 
11
 
! Отговори
старо куче преди 6 години
От 10 год. не пуша, десетки пъти съм ги спирал за по 1-2 месеца навремето и пак съм почвал. Всичко е психология. От никотина няма физическа зависимост, това е само едно понятие. С подходящата настройка човек може всичко. Илюзия е това, че тютюна успокоява. За доказателство вземете факта, че е стимулант. Вие се самоуспокоявате след цигара, но за това не е допринесъл никотина, а вашата психическа зависимост към мисловния модел, че уж никотина ви действа успокояващо. С две думи - пълна илюзия.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха цигарите, досега да съм си изпуснал нервите на скатавките в офиса.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера един пушач се самонаби, открадна си 5 лв от джоба и избяга. Опасен е, моля, избягвайте го.... батенца :D Како викат в србия, пуши ми к.рец.
19
5
 
5
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
П.С. Но все пак тютюнопушенето социализира индивидите, когато се съберем на по цигарка на -30 пред входа на заведението зимата, че нали е забранено вътре ... та така да се запознаем, опознаем, току виж и някоя друга свалка станала... Колкото до това, кое е вредно и полезно.. еб и му мамата, то в общи линии има ли нещо полезно де йба ... Факт е че продуктите, както и техниката, която се продава в България като внос, е с качество в пъти по ниско от това в други страни от ЕС и целия свят!
18
3
 
2
 
! Отговори
Закона за акциза преди 6 години
Никога няма да стане това. Забравете. Нека децата да пушат, че да има пари за пенсии. Какво ви пука? Всички все някога ще умрем.
17
4
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Само едиснтвено и единствено, криминализиране, продажбата, производството и рекламата биха били имали ефект върху премахването и изкореняването на тази наслада ( отвратителен навик) Въпреки че съм пушач, това го мисля и мисля че е правилно. Въпреки че с тази забрана, ще стане по сладката самата цигарка с кафето ... това е начина.
16
0
 
3
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Само стриктното следене и спазване на закона за тютюно продажбата и на алкохола също, а и родителското тяло биха могли да прекъснат нишката на увеличаващия се брой употребяващи подобно (акцизни стоки) Акцизни, защото спадали към стоки за удоволствие ... Не повишаване на цени и слагане на отвратителни картинки или намръщени лица, а криминализиране на производството на тютюневи изделия би ограничило. Образователното дело също, както изаместител със полезно действие.
15
0
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Няма да ми стигнат символите ама както и да е. Чрез такава кампания (докато го пиша, пуша) нито ще се ограничи, нито ще намалее. Да, може да се сметне че никотина е накрточино вещество, спадащо към групата на алколоидите, както и кофеина, мдма кокаин ЛСД и т.н. който иска може да се поразрови. Срещу училище в Пловдив, където се хранят учениците (импровизирана столова) се продаваха и цигари, буквално срещу самото училище на тротоара срешу него.
14
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
До До 12Майкъл, лекувай се - виждаш привидения. Реклами на цигари няма отдавна. Ти може и в картина на Пикасо да виждаш пушек - това си е твой проблем.
13
8
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
ти да ме живееш в някое планинско село! сигурно 80% от билбордовете са с реклама на цигари. Слагат по две усмихнати девойки и надпис от рода " Усещане за жена" , " 100% мъж" , " Насладисе на момента" .Дори ми е направило впечатление, че около училищата билбордовете са на 100% с реклами на цигари. Ама цигарената мафия печели за сметка на нашето здраве
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, какво излиза? Може да си п е д е р а с т или л е з б и й к а, НО ПУШАЧ - НЕ. :):)Остава сега по билбордовете да се рекламира "нестандартната сексуална ориентация" (разбирай: ненормалната сексуална ориентация) вместо социално опасното тютюнопушене.
11
1
 
9
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До Анонимен 9: Всъщност едва ли много хора знаят, но цялото НДК в София е с изолации от азбест. Тези, които работят там все едно работят в мина за азбест.
10
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 6 години
Явно тия от тая коалиция са като веганите и гeйовете - ти не ги натискаш, ама те звънят.
9
2
 
12
 
! Отговори
ОЗАДАЧЕН преди 6 години
Тази Новина ме озадачи . Не съм Пушач и се учудих . От 15 години няма реклама на Цигари , не само върху кутии , няма Никъде - дори и на Билбордове .Тук миреше отново на *КОЙ8 и Лафка .Даже е направил Коалиция , иска да подчини Държавата като Използват Детски Труд - в случая Морал .Жестоки са ., не трябва да има милост за такива .