Хиляди пенсионери останали без обещания скок на пенсиите

НОИ - залят от жалби, социалният министър е изненадан
12 окт 2017 07:00, Анисия Иванова
91
Хиляди пенсионери останали без обещания скок на пенсиите
Снимка: Булфото, архив

Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Но някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение, съобщава в. "Сега".

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите.

Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно - тази информация тепърва ще се изготвя от осигурителния институт, който вече четвърти месец публично не е сметнал за нужно да огласи проблема.

Засега обяснение на този абсурд няма. Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г. Заради двукратното увеличение на пенсиите през онази година е било заложено ограничение доколко могат да растат определени пенсии.

Въпросното постановление е от 2006 г. и с него се определят нови размери на минималните пенсии - обичайна процедура и тогава, и сега. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без достатъчен ръст. За да не се увеличат прекомерно, е заложена максимална сума, до която те могат да растат и която тогава е била в порядъка на 120-150 лв. Именно това ограничение, което действа и в момента, вероятно е причината за проблема.

До тази година тези максимални суми са се увеличавали заедно с всички пенсии по швейцарското правило. Тази година обаче индексацията беше извършена по нов начин - не с процент върху размера на пенсията, а с увеличение на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така максималната сума останала без индексация и е попречила на пълно увеличение от 2.4% през юли. Министърът обеща, че за догодина ще запишат текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст деформира сериозно пенсионната система и демотивира хората да се осигуряват върху реалните си заплати.

Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат внесени осигуровки дори и за минимален размер, но по закон НОИ им приравнява пенсията. А хората, които имат реален принос към системата, получават много по-ниско увеличение - само от 2.4%.

При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могат да увеличат пенсиите, но ще се наложи да не крадат, а това може да стане само, като им резнем тиквите.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да ги дадем за "Чеченската Дора Иследователката" ,хахахаха
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според дипломата,а според труда!
49
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 47:Баба ти е работила при Т.Живковото време,за това и е такава пенсията,а аз говоря за сегашно време.Сега заплатите на учителите скача много,и след време ще имат в *** по-вече от оня,който работи тежка физическа работа.А,след,като си седял на бюро и си учил,вземи си построй сам къщата,защо викаш майстори?Аз нямам нищо против учителите и докторите,и висшистите да вземат големи заплати,а е редно и на другите да увеличат толкова заплатите,а не да им подхвърлят трохи.Искам достойно заплащане не
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости, не могат да качат пенсиите ако не се качат заплатите. Пенсията идва точно от пенсионите осигуровки на работещите. Когато хората между 18-28 не работят, нормално е да няма пари за пенсии, още повече като имаме застаряващо население. 2ро не могат просто да качат заплатите, това ще предизвика инфлация и ще обезсмисли покачването на пенсиите и заплатите. В нашият корумпиран модел на капитализъм, можем да чакаме да измрът пенсионерите за да се качат пенсиите на оцелелите.
47
3
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
Не е важно дали имаш 200 висши или 0 ла важното е колко са ти дърпали от парите в момента на изкарването им.Сам го каза единият стоял ,а другия висял.Само в България се абонираш за по-добро бъдеще-настояще като изкараш една диплома.В цял свят мотивиращото е изработения труд.С диплома заплатата ми е 500 лв с труд, 1500 с частен бизнес 5500.От кое точно държавата ще спечели най-много.
46
2
 
6
 
! Отговори
абе Жоро преди 6 години
Ти си голям умник!Пенсията е обвързана със социално неангажиращите,с бюджета и куп щуротии дето нямат нищо общо.Какви деца да ти внасят.А търговските вериги дето се са на загуба кога ще започнат?Кога перманентно безработните ще започнат?
45
4
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
Що за абсурдно изказване едната ми баба беше учител с 40 години стаж и вземаше зорле 350 лв. пенсия. Другата производител на оптични стъкла с 20 години стаж и основно образование вземаше 400. Ами който иска да работи зад бюро да изучи и да работи. Ама това че някой го е мързяло да седи в час, и после за да си докара прилични доходи е висял по скелетата си е лично негов проблем.
44
0
 
6
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 години
До Анонимен 5Мърша си ти... пожелавам ти са те докопа и теб друга *** "ало измамник", да ти изкара акъла и те оскубе като гъска! Да не се мислиш за недосегаем? Това не ти е форума... а, и ти пожелавам да работиш 40-42 год и минималната пенсия да те настигне 1 год след пенсионирането ти. То от форумите пенсия не се изкарва!
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българска работа!Ще има заплати(пенсии) ама изчакаите.После увеличаваме ,ама от следващия месец.Накрая забравяме на половината ,че те може и да не си търсят дължимото.
42
10
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Истината е,че тия в парламента са загрижени само за т.н.интелигенция.На тях увеличиха много заплатите,а на оня,обикновения работник,дето работи по 10-12ч.за него -460лв.За това едните ще вземат голяма пенсия,само защото са учили 5г.,а другите ще се чудят как да свържат двата края,защото са работили по 40г,но са получавали мин. заплата.
41
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До КОНСТАНТИНОВА ти за кой гласува?
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38% от пенсионерите били на минимална пенсия, т.е. плащат им с парите на останалите 62% от пенсионерите. Пита се в задачката защо все още има различен размер на осигурителните вноски, след като очевидно скоро всички пенсионери ще получават еднаква пенсия - минималната пенсия!?
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При приемане на бюджета за 2017 г. е записано, че пенсиите ще се индексират от 01.07. 2017 г. с 2.4%. След гласуване и приемане на бюджета в НС той има силата на закон. Сега през 2017 г. кой нарушава и не изпълнява закона за бюджета? Кой е отговорен и каква отговорност носи? Сещам се за едно име което герп веднага ще измъкнат от ръкава Орешарски и то защото всяка календарна година има рожден ден, те това му е вината.
38
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
До ПЕНСИОНЕРЯвно истината е в новите промени, приети от новото НС, разбирай ББ 3 и т.н. Патриоти
37
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
До АнонименИ какво и как държавата ги е спирала? Говорим за размер на пенсии, обяснявам ти защо един получава 200 лв., а друг - 800 лв. Какво точно не разбра? Другото е празни приказки от рода на кой е по-по-най.
36
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименТе своето са си го изработили!Да си жив и здрав и ти някога да станеш "ненужник" и да си блъскаш главата, как да преживяваш!
35
15
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Решението е просто: Получаваш пенсия само, колкото внасят децата ти във фонд пенсия. Ако нямаш деца, тогава получаваш само социална пенсия. Така се решават два проблема: От къде да дойде пенсията, и лошата идея да пращаш децата си в чужбина.
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб излъгаха хората
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Не е внасял нищо,държавата ги е спирала!А по-високи вноски значи по-голяма заплата!Въпроса отново е:Какво е работил този чантаджия,за тая голяма заплата,и от там голяма пенсия!?Какво неясно има!?