Хиляди пенсионери останали без обещания скок на пенсиите

НОИ - залят от жалби, социалният министър е изненадан
12 окт 2017 07:00, Анисия Иванова
91
Хиляди пенсионери останали без обещания скок на пенсиите
Снимка: Булфото, архив

Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Но някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение, съобщава в. "Сега".

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите.

Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно - тази информация тепърва ще се изготвя от осигурителния институт, който вече четвърти месец публично не е сметнал за нужно да огласи проблема.

Засега обяснение на този абсурд няма. Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г. Заради двукратното увеличение на пенсиите през онази година е било заложено ограничение доколко могат да растат определени пенсии.

Въпросното постановление е от 2006 г. и с него се определят нови размери на минималните пенсии - обичайна процедура и тогава, и сега. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без достатъчен ръст. За да не се увеличат прекомерно, е заложена максимална сума, до която те могат да растат и която тогава е била в порядъка на 120-150 лв. Именно това ограничение, което действа и в момента, вероятно е причината за проблема.

До тази година тези максимални суми са се увеличавали заедно с всички пенсии по швейцарското правило. Тази година обаче индексацията беше извършена по нов начин - не с процент върху размера на пенсията, а с увеличение на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така максималната сума останала без индексация и е попречила на пълно увеличение от 2.4% през юли. Министърът обеща, че за догодина ще запишат текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст деформира сериозно пенсионната система и демотивира хората да се осигуряват върху реалните си заплати.

Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат внесени осигуровки дори и за минимален размер, но по закон НОИ им приравнява пенсията. А хората, които имат реален принос към системата, получават много по-ниско увеличение - само от 2.4%.

При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
38
 
! Отговори
аз преди 6 години
Майка ми е лекар с 40г стаж и взима 238лв пенсия.Още работи.Да ви .......държавата.
31
1
 
26
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 6 години
ОТ 1 07 2017г. ВМЕСТО ЗАКОНОВОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИЯТА МИ ЗА СТАЖ И ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ С 2,4% ПОЛУЧИХ 0,14%, СЛЕД ДВЕ ЖАЛБИ ДО НОИ МИ ОТГОВОРИХА ЧЕ ГРЕШКА НЯМА . ПИТАМ КЪДЕ Е ИСТИНАТА ?
30
9
 
8
 
! Отговори
brehhhhhh преди 6 години
Само така до просешка тояга още 100 години да ви управляват такива управници, ние вече сме вънка и ни е добре нека ви е злееее хахахаха. А да не забравите минусите и да псу***ате то вие дето останахте в БГ друго не можете хахаа.
29
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито. Важното е, че патриотите са на кормилото на властта.
28
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Анонимен 25Е, че на теб чак сега ли ти светна, че ни лъжат за всичко?
27
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
До тарарамНе знам дали е работил повече (спрямо кого?), но явно е внасял по-високи осигуровки. И затова сега е с тази пенсия.
26
5
 
19
 
! Отговори
тарарам преди 6 години
До .Искаш да кажеш,че професора от АОНСУ,дето 30 години сее зъбил на капитализма,и е обещавал светло бъдеще,и сега взима пенсия от 866 лв,е работил повече,така ли!?
25
4
 
34
 
! Отговори
MAD преди 6 години
Както се знае Бойко Борисов винаги е лъгал той и с лъжи стана премиер. Патриотите обещаха, но той и тях излъга, а те нали и вече са големи дружки така че като цяло вече цялото правителство е една голяма ЛЪЖА. БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ ЦАЦАРОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИГА_НИ. БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА
24
35
 
11
 
! Отговори
Червен клошар преди 6 години
Администрацията на БСП по места умишлено е спряла увеличенията, за да обвини после за това ГЕРБ.Такива са комунистите, престъпници, убийци и ***!
23
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кoй ще поеме политическата отговорност ?
22
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм специалист по право, но в случая би трябвало да има осъдени за подвеждаща информация. Месеци наред се тръбеше, че ще има процентно увеличение на пенсиите. Сега изведнъж се оказва, че този процент не е върху размера на самата пенсия, а върху отделен коефициент, който формира общия размер. Това никъде и под никакъв начин не се упомена. По тази логика след време могат да обещаят увеличение на пенсиите, а в действителност те да намалеят.
21
27
 
2
 
! Отговори
!!! преди 6 години
щом имат пари да търкат билетчета и да мятат пачки на измамници - значи не им трябва увеличение
20
0
 
19
 
! Отговори
Иванчо преди 6 години
Тате обеща да ми купи колело, ама другия път!
19
28
 
2
 
! Отговори
. преди 6 години
работил 40 години и 200 лв пенсия !??толкова му е била и работата
18
8
 
11
 
! Отговори
pirit преди 6 години
Това е отмъщението на Валери Симеонов ПРАБЪЛГАРИНА. майтапчия!!!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ???Искрено ти пожелавам ти или някой от наследниците ти да има право на наследствена пенсия!
16
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За едно общество се съди по отношението му към децата, инвалидните, болните и възрастните!
15
1
 
33
 
! Отговори
Бибитко преди 6 години
Исках да увелича пенсиите, но нямам желание!
14
3
 
40
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Извадка от предизборната кампания на ГЕРБ: "Гласувайте за нас! Никой друг не може да ви даде толкова, колкото ние ще ви обещаем"
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте на бойко 200 лв колко ще издържи?