Над 1000 деца ще бъдат кръстени едновременно в цялата страна

Пикът на кампанията "Направи го за България" е на 22 октомври
12 окт 2017 09:20, Александър Попов
35
Над 1000 деца ще бъдат кръстени едновременно в цялата страна
Кметът на София също подкрепя кампанията. Снимка: ДНК

Нa 22 октомври, неделя, в големите православни храмове на 10 български града, сред които София, Пловдив, Варна и Бургас, ще се проведе най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България – Националното кръщене.

Началният час на събитието в София е 10:00 часа, в останалите градове то започва в 11:00 часа. Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства.

Родителите-участници могат да избират за кръстници освен свои близки, и популярните лица на събитието, сред които Владо Николов, Хилда Казасян, Славена Вътова, Александър Сано, Мария Гроздева и други. Националното кръщене бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност ДНК осигурява минимум 1 лев на фондация "Искам бебе" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

За по-малко от девет месеца, в кампанията "Направи го за България" се включиха повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци.

"Създадохме тази кампания, за да не сме последните, които ще загасят осветлението", коментира Андрей Арнаудов пред Би Би Си. Британската медия отрази инициативата в документалната си програма за демографската криза в България, което даде международен отзвук на каузата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тива ли са най-важните градове в България,че все тях упоменавате?А се оплакваме ,че в Европа имало двоен стандарт.Сега не стана ясно кои са 10-те града,в които ще се извърши кръщенето.
1
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпoтии, брат. Може лaпето да не иска да е кръстено. Какво му налагате вярата си! Това е насилствено насаждане на вяра, докато детето е прекалено малко, за да разбира какво се случва. Защо не ги оставите да пораснат и тогава да си изберат в какво да вярват? Защото ако не им насадите догмите си, докато са деца, като пораснат няма да повярват на небивалиците ви и литературните ви герои. Така се разпространява религия - или индоктринизиране на деца, или насилствено потурчване на възрастни.