Защо не? Общините сами да определят заплатите в болниците

НЗОК е станала една голяма аптека, парите никога не стигат
11
Защо не? Общините сами да определят заплатите в болниците
Снимка: Булфото, архив

От КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо.

Според вицепрезидента на синдиката Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, реалното завишение ще е с около 300 милиона лева.

Още по темата

"Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека", коментира той, цитиран от БНР.

От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници.

В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката, каза Кокалов.

"Тя не може да даде пари за заплати, което е нон сенс, защото кметът го избират мажоритарно. Той обещава, че това ще направи, онова ще направи, а в същото време, даже и да има пари, той не може да увеличи заплатите на персонала, което е нонсенс -  значи, че трябва да се смени законът", отсече синдикалистът.

Средната възраст на медицинските сестри и акушерките у нас е 53 години, а 55 години фелдшерите, посочи от своя страна д-р Галина Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз.

"Над 50% са колегите над 50 години, а при общопрактикуващите лекари – 60% са над 55 годни. Т. е. ние се хвалим с това и награждаване, че 95-годишни лекари продължават да работят, а дали това е за похвала?“, риторично попита тя.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се знае колко са корумпирани болшинството от кметовете на милата ни родина, ми става мъка за лекарите. Ще им орежат още мизерните заплати .
8
0
 
2
 
! Отговори
Не, Не, Не преди 1 година
Знаем какъв феодализъм цари във общините, как ще се усвояват на местно ниво. Какви порочни практики ще има? Д-та определя капацитета и заплатата на медиците.
Не трябва да има лимити за направления. Всяка болница трябва да има спешна помощ.
Директорите на болниците трябва да са икономисти назначени от Министерство на финанси и НАП, опит с години. А не завършили лекари здравен мениджмънт в УНСС.
НЗОК да спре финансирането на „астни лечебни заведения и пътеки. Не може държавата да обслужва часници.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
MNOGO PROBLEMI IMA I EDIN OT TQX E DOKOGA ZDRAVNATA KASA SCHTE TYPCHE B GUSCHITE NA CHASTNI KLINIKI I RIRMI PARI NIKOGA NQMA DA STIGNAT TAKA
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това значи да се закрият болниците във Видин, Белоградчик, Монтана, Мездра, Враца...геноцид.Вместо да спрат финансирането на частните, те се мъчат да закрият държавните.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ?
"....масово се лекуват неосигурени."
Нямаш право да връщаш неосигурен. Обаче,касата не плаща за неосигурените.
И разходите за лекарства,изследвания,консумативи,ток,вода,храна,амортизация на сградите и т,н се трупат като дългове.
И всички институции го знаят и всички се правят на луди,защото така е по-лесно и по-спокойно.
4
1
 
3
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ...ХА,ХААА.. преди 1 година
ПИЯТ КАТО СМОЦИ ...ПУШАТ ,КАТО КОМИНИ....БИЯТ СЕ , КАТО ГЛИГАНИ ...ИЗБИВАТ СЕ ПО ПЪТИЩАТА , КАТО ОВЦЕ--------АМА , ДЪРЖАВАТА /..сиреч всички Ние .../----ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ПОСЛЕ ЗА ГЯЯВОЛЪЦИТЕ ЗА ДА ЛЕЖАТ НА НАШ ГРЪБ!!!

ТЕ --НЕ МИСЛЯТ ЗА СЕБЕ СИ -----НИ ДА МУ МИСЛИМЕ ЗА ТЯХ....???!!!
АЙДЕ , У ЛЕВООООООООООООООО.......
3
1
 
4
 
! Отговори
МНОГО ПРАВИЛНО!!!! преди 1 година
КОЙТО ИСКА БОЛНИЦА----ДА СИ И ПЛАЩА!!!!
2
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Парите в НЗОК никога няма да стигат, защото администрацията е страшно раздута. Бюрокрацията там е на небивало ниво, за всяко нещо се искат по 5 документа, повечето от които ненужни, но нали така се осигуряват нови щатни работни места. Изкарайте една справка за служителите към НЗОК по години /заедно с всички регионални подзвена/ и ще ви стане ясно. Вместо с електронните досиета да се облекчат нещата, те се утежняват изкуствено. Но така е, нали им трябват избиратели на днешвите управляващи....
1
1
 
10
 
! Отговори
? преди 1 година
Аман от тъпи идеи и кьорфишеци. Като общините определят заплатите какво - болниците ще цъфнат и вържат. И по 100 лева на месец да свалят заплатите няма да има ефект - разходите за ток, отопление и консумативи са огромни, масово се лекуват неосигурени. Още повече ще стимулират мед. персонала да бяга зад граница. ***.