"Аполо 11" е кацнал на Луната с изобретение на българин

Прилуняващият модул е дело на Иван Ночев
Обновена: 13 окт 2017 10:35 | 13 окт 2017 10:35, Елка Василева
113
"Аполо 11" е кацнал на Луната с изобретение на българин
Снимка: архив, Reuters

На 16 октомври Българската военна авиация ще отбележи своя празник и 105 години от първата в света бомбардировка от въздуха, извършена от българските пилоти Радул Милков и Продан Даракчиев по време на Първата световна война. Благодарение на това пада считаната за непревземаема Одринска крепост. В годините българската авиационна идея укрепна и с героизма на шепата авиатори, защитници на столицата при бомбардировките през Втората световна война, сред които и българката торпила кап. Димитър Списаревски.

През всички тези над 100 години Българската военна авиация има и своите сривове, но има и своите авиоконструктори, които разнасят славата на България по цял свят и в страни със супер развита авиация. Това са Харалампи Джамджиев, Асен Йорданов, Цветан Лазаров, Иван Ночев, Кирил Петков.

В кацането на "Аполо 11" на Луната има и българска следа

На 20 юли 1969 г. лунният модул "Йигъл" на космическия кораб "Аполо 11" на НАСА кацна на Луната. За първи път в историята на човечеството човешки крак стъпи на земния сателит - американец.

В онзи момент малко хора обаче знаят, че заслуга за това има и един българин - карловецът Иван /Джон/ Ночев, за когото се смята, че е изобретил прилуняващия модул.

В знак на почит към своя съгражданин в Историческия музей в Карлово подредиха изложба, посветена на 101-та годишнина от рождението му.

Сред експонатите са няколко копия на патенти за подобряване на работата на самолетното крило, което е било съществена част от работата на Иван Ночев, разказа за БТА Мария Деянова, директор на музея. От началото на 50-те години на миналия век до смъртта си той е живял и работил в Сан Диего, САЩ, като част от конструкторската му работа е засекретена, тъй като е била свързана с НАСА.

Ночев е един от пионерите на българската авиотехника

Иван Ночев започва работа в казанлъшкия военен завод "Арсенал", а по-късно се прехвърля в Държавната аеропланна работилница в Божурище, припомня историкът Петър Ненков. Когато край карловското село Марино поле се построява модерно военно летище и авиоремонтна работилница, той се връща в Розовата долина.

Присъединяването на България към оста Берлин - Рим - Токио през 1941 г. води до превъоръжаването на българската бойна авиация с германски изтребители "Месершмит". Те обогатяват морално остарелия авиопарк на българските Въздушни войски. За да усвои ремонта на немските изтребители, за Германия заминават група български авиотехници, сред тях е и Ночев. Една година по-късно в той вече е студент в Берлинската Политехника.

След войната успява да завърши и Техническия университет във Виена като машинен инженер. Много скоро защитава и докторска дисертация. Работи известно време на летището на австрийската столица, но не след дълго се връща в родината си.

В лунната програма на САЩ се включва и Иван Ночев

След като загубват битката с руснаците за изстрелване на човек в звездното пространство, американците решават на всяка цена да потърсят реванш чрез своята програма за покоряване на Луната. Започва конструирането на знаменитата серия космически кораби "Аполо" и ракетата носител "Сатурн", създадена от Вернер фон Браун. В Лунната програма се включва и българинът Иван Ночев.

Той пристига в Канада през 1951 г. и работи в "Канада еър". Пет години по-късно се прехвърля в Калифорния, където постъпва на работа в авиокосмическия гигант "Дженерал дайнамикс корпорейшън". Тук, в Силициевата долина, се разработват най-новите самолети и ракетни системи за нуждите на Пентагона и НАСА.

Получавайки американско гражданство през 1962 г., той приема името Джон Ночев и се включва в екипа от учени в Американската национална агенция за изследване на Космоса - НАСА при разработването на космическия кораб "Аполо".

"Аполо" се дели на два основни модула - с единия американците кацат на Луната и той им служи като база и стартова площадка, а другият по същото време кръжи в орбитата на сателита и след това връща астронавтите на Земята. Цялото човечество следи със затаен дъх грандиозния подвиг на астронавтите Армстронг, Олдрин и Колинс, но едва ли някой у нас е предполагал тогава, че зад това велико постижение на човешкия гений стои и българин.

Изобретените с участието на Иван Ночев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула "Йигъл" с астронавтите на Луната и гарантират, че модулът да бъде в хоризонтална позиция, когато се прилунява. Освен това подсигуряват успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб "Аполо". За неговите огромни заслуги при изработването на ракетните двигатели, Джон Ночев получава медал от Конгреса.

Трима президенти на САЩ присъстват на погребението на Ночев

Натрупал солиден опит и знания, той открива своя собствена фирма за авиоинженерингова дейност в областта на ракетно-космическите изследвания, наречена "Лансиа". Мечтае един ден да се завърне в своето родно Карлово и да вложи средства за построяване на колеж, но съдбата решава друго - на 13 март 1992 г. умира в Сан Диего, Калифорния.

Редом с други двама велики българи - Асен Йорданов, другият български гений в авиацията, и Джон Атанасов, той нарежда името си в Златния фонд на човешката мисъл и дава възможност на САЩ да забият първи в света националния си флаг на Луната.

На погребението му присъстват трима президенти на САЩ - Рейгън, Картър и Буш-Старши. С името и разработките си Иван /Джон/ Ночев присъства в много енциклопедии и книги, посветени на авиацията и космонавтиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: авиоконструктор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"След време НАСА почна да краде учените от СССР"Сигурен съм, че са ги причаквали в тъмните улички, и са им нахлупвали торби на главите ...
17
2
 
8
 
! Отговори
BigDuck4you преди 6 години
"За първи път в историята на човечеството човешки крак стъпи на земния сателит - американец"Не знаех, че Луната е взела американско гражданство, но Днес Беге ме осветлиха!)А Марс кога ще стане "американец"!?
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Тази поговорка се отнася за изостанали държави ... за съжаление :(
15
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е американец ще го хвалят, но пнеже е българин го плюят.Нихилистични ***.
14
7
 
6
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
По време на студената война САЩ загубиха битката в космическото пространство. Руснаците изстреляха първи човек в космоса натриха носа на краварите и постепенно почнаха да ликвидират космическата си програма. След време НАСА почна да краде учените от СССР участвали в изстрелването на човек в космоса и дори днес си купуват ракетни двигатели от Русия. НАСА е изцяло заслуга на БГ и Русия.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е, защо човека не се е върнал в България. Нали след 9ти започва нова ера и иидва светло бъдеще ?
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 15 г. червените в България ще са измрели и вече всичко ще се промени. До тогава, ако не стане накой да трепе червената гмеж ще си е все така гадно.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех клета Луно, земьо българска ... и тебе ни те заха, как ни ги зеха Западните покрайнине.Занех си аз, че Луната трябва да е българска - ето статията го доказва.
10
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ние сме най-голямото потвърждение на Поговорката: "Никой не е пророк в собствената си държава." За съжаление. Това е един от най-големите ни проблеми. Комплексарите винаги гледат да задушат можещите, че да не се види колко за нищо не стават. Затова и цялата ни работа е такава.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някоя инстутуция в чужбина направи велико откритие, но се окаже че презимето на миячката на чиниите в кафетарията им е било българско, то няма как българите да не си го припишем! Иначе сън няма да ни хване.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и да приемем, че Джон атанасов, сам самичък е успял, да изкопае нужните материали, да сглоби компютър и да го свърже към интернет, фактът е, че каквото е постигнал, е нямало да направи, ако се бе родил в бащиното си село, та дори и да беше стигнал до БАН в София.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите са нихилисти.Ако искаш да направиш зло на българин, похвали го пред други българи, те ще го убият от завист.Завист, злоба, нихилизъм, бездарие, "плодовете" на комунизЪма.
6
0
 
15
 
! Отговори
няма значение преди 6 години
Все пак първите ръчни гранати хвърлени от нашите летци са върху турски позиции през Балканската война, а не през ПСВ. Та Одринската крепост пада пак през Балканската война. През ПСВ сме съюзници с Турция. Много неграмотни журналисти се навъдиха. Срам ме е от такова невежество.
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро очаквам статия, в която БГ журналистите да ни светнат, че и самият Нийл Армстронг също е българин и е родом от Трънско. Истинското му име е Найчо Аргиров, но лошият Путин го е прекръстил така, защото не иска да се разбира, че българите са най-великото племе на Планетата.
4
4
 
17
 
! Отговори
м дам преди 6 години
имаме ноавика от мухата слон да правиме ..... 1во беше комптъра сега Совалката а после какво ли не е открил българският гений ....само че доколкото виждам у БГ бъгларският гений ражда само простотии и далавери и схеми ...... а не нещо смислено ! така че много се съмнявам във версията на драгите журналисти .......
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей, аз пък си мислех че е дело на македонец.Направо надминахте и макетата. А относно другата разпространявана лъжа, че Джон Атанасов бил измислил компютъра, той е бил само част от 40-членния екип на проф.Клифърд Бери, който в цял свят е известен като Бащата на компютъра.Единствено в БГ с тази титла се кичи Джон Атанасов.
2
5
 
15
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
МЕГАЛОМАНИЯ примесена с тежки провинциални комплекси ..... изобщо бай Ганиовщина ..... то 1во се оказа че американците изобщо не са кацали на Луната и 2ро твърдението че ние имаме нещо общо с това просто е налудничаво .....но както знаем бъгларина разбира от всичко и октривател на всичко ...... писменост , история , математика квот се сетиш ....
1
16
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Сега родните национални предатели русoфилите, ще изквичат че и Джон Ночев е фалшив, както кацането на луната, и дори никога не се е раждал :D