"Аполо 11" е кацнал на Луната с изобретение на българин

Прилуняващият модул е дело на Иван Ночев
Обновена: 13 окт 2017 10:35 | 13 окт 2017 10:35, Елка Василева
113
"Аполо 11" е кацнал на Луната с изобретение на българин
Снимка: архив, Reuters

На 16 октомври Българската военна авиация ще отбележи своя празник и 105 години от първата в света бомбардировка от въздуха, извършена от българските пилоти Радул Милков и Продан Даракчиев по време на Първата световна война. Благодарение на това пада считаната за непревземаема Одринска крепост. В годините българската авиационна идея укрепна и с героизма на шепата авиатори, защитници на столицата при бомбардировките през Втората световна война, сред които и българката торпила кап. Димитър Списаревски.

През всички тези над 100 години Българската военна авиация има и своите сривове, но има и своите авиоконструктори, които разнасят славата на България по цял свят и в страни със супер развита авиация. Това са Харалампи Джамджиев, Асен Йорданов, Цветан Лазаров, Иван Ночев, Кирил Петков.

В кацането на "Аполо 11" на Луната има и българска следа

На 20 юли 1969 г. лунният модул "Йигъл" на космическия кораб "Аполо 11" на НАСА кацна на Луната. За първи път в историята на човечеството човешки крак стъпи на земния сателит - американец.

В онзи момент малко хора обаче знаят, че заслуга за това има и един българин - карловецът Иван /Джон/ Ночев, за когото се смята, че е изобретил прилуняващия модул.

В знак на почит към своя съгражданин в Историческия музей в Карлово подредиха изложба, посветена на 101-та годишнина от рождението му.

Сред експонатите са няколко копия на патенти за подобряване на работата на самолетното крило, което е било съществена част от работата на Иван Ночев, разказа за БТА Мария Деянова, директор на музея. От началото на 50-те години на миналия век до смъртта си той е живял и работил в Сан Диего, САЩ, като част от конструкторската му работа е засекретена, тъй като е била свързана с НАСА.

Ночев е един от пионерите на българската авиотехника

Иван Ночев започва работа в казанлъшкия военен завод "Арсенал", а по-късно се прехвърля в Държавната аеропланна работилница в Божурище, припомня историкът Петър Ненков. Когато край карловското село Марино поле се построява модерно военно летище и авиоремонтна работилница, той се връща в Розовата долина.

Присъединяването на България към оста Берлин - Рим - Токио през 1941 г. води до превъоръжаването на българската бойна авиация с германски изтребители "Месершмит". Те обогатяват морално остарелия авиопарк на българските Въздушни войски. За да усвои ремонта на немските изтребители, за Германия заминават група български авиотехници, сред тях е и Ночев. Една година по-късно в той вече е студент в Берлинската Политехника.

След войната успява да завърши и Техническия университет във Виена като машинен инженер. Много скоро защитава и докторска дисертация. Работи известно време на летището на австрийската столица, но не след дълго се връща в родината си.

В лунната програма на САЩ се включва и Иван Ночев

След като загубват битката с руснаците за изстрелване на човек в звездното пространство, американците решават на всяка цена да потърсят реванш чрез своята програма за покоряване на Луната. Започва конструирането на знаменитата серия космически кораби "Аполо" и ракетата носител "Сатурн", създадена от Вернер фон Браун. В Лунната програма се включва и българинът Иван Ночев.

Той пристига в Канада през 1951 г. и работи в "Канада еър". Пет години по-късно се прехвърля в Калифорния, където постъпва на работа в авиокосмическия гигант "Дженерал дайнамикс корпорейшън". Тук, в Силициевата долина, се разработват най-новите самолети и ракетни системи за нуждите на Пентагона и НАСА.

Получавайки американско гражданство през 1962 г., той приема името Джон Ночев и се включва в екипа от учени в Американската национална агенция за изследване на Космоса - НАСА при разработването на космическия кораб "Аполо".

"Аполо" се дели на два основни модула - с единия американците кацат на Луната и той им служи като база и стартова площадка, а другият по същото време кръжи в орбитата на сателита и след това връща астронавтите на Земята. Цялото човечество следи със затаен дъх грандиозния подвиг на астронавтите Армстронг, Олдрин и Колинс, но едва ли някой у нас е предполагал тогава, че зад това велико постижение на човешкия гений стои и българин.

Изобретените с участието на Иван Ночев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула "Йигъл" с астронавтите на Луната и гарантират, че модулът да бъде в хоризонтална позиция, когато се прилунява. Освен това подсигуряват успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб "Аполо". За неговите огромни заслуги при изработването на ракетните двигатели, Джон Ночев получава медал от Конгреса.

Трима президенти на САЩ присъстват на погребението на Ночев

Натрупал солиден опит и знания, той открива своя собствена фирма за авиоинженерингова дейност в областта на ракетно-космическите изследвания, наречена "Лансиа". Мечтае един ден да се завърне в своето родно Карлово и да вложи средства за построяване на колеж, но съдбата решава друго - на 13 март 1992 г. умира в Сан Диего, Калифорния.

Редом с други двама велики българи - Асен Йорданов, другият български гений в авиацията, и Джон Атанасов, той нарежда името си в Златния фонд на човешката мисъл и дава възможност на САЩ да забият първи в света националния си флаг на Луната.

На погребението му присъстват трима президенти на САЩ - Рейгън, Картър и Буш-Старши. С името и разработките си Иван /Джон/ Ночев присъства в много енциклопедии и книги, посветени на авиацията и космонавтиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: авиоконструктор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Веселина преди 6 години
Бих искала да уточня в инртерес на историческата истина, че името на българина пилот-наблюдател, взел участие в първия боен полет на българската авиация на 16 октомври по време на Балканската (не Първа световна) война е Продан Таракчиев ( не Даракчиев) !
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, с маймуняците ви ...
96
1
 
2
 
! Отговори
Филми преди 6 години
Хехе, кацнал на едно дърво е по-интересен филм от сериала Аполо ;) чак българите били оставили следа по лунната повърхност, хайде нема нужда...
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A DA KACNAT PAK DE KATO SA ERBAP AMA NE MOGAAAT I NIKOGA NE SA MOGLI
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA NA LUNATA EDNA STYPKA E VISSOKA 6 METRA IZMAMNICI
93
1
 
3
 
! Отговори
IZMAMA преди 6 години
KACNAL DRUG PYT TRYC
92
3
 
5
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Аполо 11 каца на Луната ....във студио в Холивуд ....А Аполо 12...Аполо 14....Аполо 15....Аполо 16...Аполо 17 ...в студио на МОСФИЛМ ! ...А САЩ са велики и защото имат близо 500 000 българи живеещи и работещи в САЩ !
91
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99 ще ти се да е така, *** руски ***
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време американците показваха някакви снимки от Марс но се оказа че има бдителни хора и веднага разпознаха че са снимани в далечния север на канада и дори точно на кое място. Бяха наложили марсианската снимка до истинската от Канада. Те толкова струват американските смешници.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито има материали нито истински снимки. Когато руснаците и китайците поискаха САЩ да покажат на света пробите от луната и изведнъж се оказа че са изчезнали. На луната радиацията ще ги убие и освен това там няма да подскачат по 20-30 см както на видеото а по 2 метра. Вижте и снимките колко са истински със сенките в различни посоки. Китайците пратиха сонда да провери дали са стъпвали американците и се оказа че няма никакви следи от кацане. САЩ са измамници и некадърници. Те сега дори не могат.
88
1
 
4
 
! Отговори
Елке, Елке, Елкеееее преди 6 години
Преписваш батювата, но неправилно. Модулът Ийгъл е "прилунен" вертикално и то ръчно от .... Записите еи многото снимки са "правени" с апарат "стоял на гърдите на космонавтите". И за да затвърдят у тебе и др. братя, че Земята е КЪЛБО, а тя не е *** и си е ПЛОСКА ти показаха тази фабрикувана снимка. Ето виж как Земята е МОНТАЖИРАНА prikachi/images.php?images/324/9197324W.jpg. И на края можеш ли *** да ни покажеш в реални условия как ВОДА или коя да е течност стои ЗАОБЛЕНА на Земята?
87
7
 
6
 
! Отговори
asd преди 6 години
Наскоро публикуваха над 14000 снимки от мисиите с 6 кацания, разходки, оставени вещи и др. Има донесени и раздадени стотици килограми материал, раздаден на университети и др. Оспорва се само от любители конспиратори.
86
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига ни успивахте с това кацане на луната бе! Младите може да ги залъгвате но не и нас дето видяхме холивудският филм. Самият сценарист и режисьор си признава че това е дело на холивуд. СССР неможа да отиде на луната че бяха най развитите в тази област и първи изстреляха човек на борда Юрии Гагарин та краварите чак пък кацнали на луната! Аз пък си мислех на наивниците са свършили?
85
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Един българинНачи колкото и да се абиш, ние българите можем д апътуваме из космоса, *** не могат. Това е. И не само те де.
84
3
 
6
 
! Отговори
venix преди 6 години
Стенли Кубрик е снимал "кацането", демек кацнали са нанай... ;)
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90Правилно, поста е 100% политкоректен. Щом руснаците не са ходили Луната, значи никой друг не може и няма право да ходи там. Точка.
82
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Никога не са стъпвали там. Tе дори сега не могат да стъпят. Радиацията ще ги изпука като пуканки ама нали холивуд работи на пълни обороти и мaлоумното американско стaдо вярва на всичко
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе русофилчета, вие не отворихте ли очите на Рейгън Буш и Клинтън, че американците не са ходили на Луната та да не ходят да се хабят по погребенията на такива мошеници като Нончев.
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До един българинБраво бе, Шерлок Холмс ряпа да яде пред теб. Горд съм че в България живеят такива пенкилер специалисти дето всичко знаят и всичко им е ясно.
79
2
 
5
 
! Отговори
До един българин преди 6 години
Фактът че американците ползват хидразин и двуазотен четириокис в лунния модул за ракетно гориво, означава че не са ходили на Луната! Това гориво е най силната отрова в света. И не се изполва в ракети с хора в тях. Само за товарни кораби, или бойни ракети!