Фалшиви новини, измами – ще ни помогне ли медийната грамотност?

Колкото повече технологии – толкова повече шанс за измами
13 окт 2017 18:45,
13

С напредването на технологиите опасностите, които ни заобикалят стават все повече и все по-големи. Затова е необходимо обществото да се информира, да бъде компетентно за това как функционират медиите и да се възползва от възможностите и съдържанието, което те предоставят. Това посочи в студиото на "България сутрин" журналистът и член на СЕМ Мария Стоянова.

"Медийната грамотност е свързана с развиването на способности и познания, и може да бъде използвана както за нашето образование, така и за развитието на целите в ежедневието ни. Публиката обаче трябва да бъде по-внимателна, да се научи да разпознава фалшивите новини, измамите и да бъде нащрек за опасностите, които се крият във виртуалното пространство", заяви журналистът.

Още по темата

Повод за дискусията в студиото стана старателно изграденият фалшив образ на Александър Николов в социалната мрежа Facebook, който успя да измами с големи суми десетки онлайн потребители. Интелигентният мъж, който живее в Париж и твърди, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, служил в компании като "Еърбъс", по-късно се оказа... Спас Василев от Кочериново.

Александър Николов започнал да предлага и да осигурява евтини самолетни билети, разполагайки с личните данни на хората, които му се доверяват.

"Доста е трусно да поддържаш фалшива идентичност години наред. От тази гледна точка трябва да се признае, че човекът се е справил доста добре", каза PR експертът Александър Аламанов.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че е време българското общество да осъзнае, че интернет пространството не е някаква откъсната реалност.

"Както, ако някой на улицата ви срещне и ви помоли да му дадете личните си данни, вие ще откажете, така трябва да откажете и във виртуалното пространство", отсече Аламанов.

По думите му проблемът идва оттам, че българинът е уморен от непрекъснатите проблеми - социални, културни и политически. И когато някой му даде лесно обяснение или решение, той несъзнателно се доверява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Александъp Мартинез е фpанцyзинът от който Спас е крал снимки .Разбирайки за измамата вече Мартинез е заключил профила си !
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста нагло е най-неграмотно списвания сайт да пише по въпроса за медийната грамотност.
6
3
 
6
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Фейк нюза е заради фраша от стари чанти с гранти и меки китки с *** плитки...
5
2
 
4
 
! Отговори
До крали мyнчо преди 6 години
Май си тралала
4
8
 
1
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 6 години
Днес.бг е прекрасен новинарски сайт който позволява всеки човек да си изрази мнението.мога да кажа само БЛАГОДАРЯ !!!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интернет бе замислен като средство за разпространение на наука, но днес е средство за разпространение на порнография, клюки, лъжи и всякакви простотии. Нищо по-добре не показва дебилността ни от начина на използване и съдържанието на т.н. "Социални" мрежи.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баш тоя жълто-кафяв сайт да пише за фалшиви новини... крадецът вика дръжте крадеца!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не искам да го гледам цел ден тоя