Менда Стоянова: Увеличението от 10% няма да е "на калпак"

Повече пари в бюджета за догодина ще има за образование и сигурност
29
Менда Стоянова: Увеличението от 10% няма да е "на калпак"
Снимка: архив, БулФото

Увеличението от 10%, което ще бъде предвидено в бюджета за догодина, няма да е на калпак. Парите в повече ще са насочени към приоритетни сфери - образование, социална сфера, сигурност.

Още по темата
В разходната част на бюджета е възможно увеличение и като цяло разликата с 2017 година е 2.5 милиарда повече. Тези пари идват от ръста на икономиката, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

700 милиона лева повече разходи за персонал се предвижда да има в Бюджет 2018. Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че това означава средно 10% ръст на заплатите в бюджетната сфера.

За 2016 година статистиката отчете 3.9 ръст на БВП, за 2017 година се очаква около 4%, за 2018 година също се предвиждат около 4% ръст.

По думите на Менда Стоянова ръстът на икономиката означава повече приходи в бюджета, повече заетост, по-високи заплати в реалния сектор. "Дойде времето на бюджетните разходи", коментира тя.

За първи път през 2018 година се очаква рязък ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лева. Всички хора, които работят в бюджетната сфера, трябва да получат своето увеличение.

Останалата част от 740-те милиона са насочени преди всичко към приоритетните сектори като образование където предвидените пари са около 330 милиона за заплати и около 150-180 милиона за разходи за качество на образование, програми, повишаване на стипендии в приоритетни специалности, не трябва да се забравя, че ще бъдат вложени и капитални разходи в образователната инфраструктура, посочи депутатът

Друг сектор, за който са предвидени голяма част от парите, е сектор за сигурност, отбрана и МВР.

Специално за армията има около 100 милиона допълнително за заплати. Там има предвидени сериозни капитални разходи за модернизиране на въоръжението - 490 милиона. За заплати на полицаите са отделени 55-60 милиона лева, което е около 5-6% увеличение на заплатите, каза Стоянова.

Третата приоритетна сфера, която ще получи над един милиард, е социалната и здравната. Парите ще отидат за пенсии, за здравеопазване, за социални подпомагания в различните сфери. Според Менда Стоянова трябва да се помисли за увеличение на заплатите с цел привличане на хора с капацитет, които да обслужват социалната сфера.

Очакват се обаче и промени в различни наредби. Предвиждат се увеличения на праговете, от които хората имат право на социални помощи или доплащания. Другата тенденция е фокусирането на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях. По този начин ще се повиши размерът им, така че те да почувства реално, че имат помощ от държавата, обясни Стоянова. Според нея сега много хора се възползват от социалната система, а голяма част от тях могат да се грижат и сами за себе си.

"Не трябва да се забравят и инфраструктурните проекти, които продължават. Големите инфраструктурни проекти ще се финанират от европейски програми, но и в бюджета са планирани сериозни суми за тях. АМ "Хемус" няма да може да се изпълни по европроект, например", каза шефката на бюджетната комисия.


29
Още от
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не казвате за увеличението на осигуровките . Реално увеличението няма да е 10 процента, а много по-малко.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГНИДА !
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е менда а мента! Много и отива!
26
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Активист на БКП,счетоводителката на българина Цар киро.
25
1
 
8
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 1 месец
Мин-джа Стоянова обясни на тиквичките как ще папкат,ако слушкат.
24
1
 
9
 
! Отговори
пенко преди 1 месец
От две неща- задължително повръщам ! Първото е червено вино , А ВТОРОТО Е -САМОВЛЮБЕНИЯТ КЛИМАКС-ДРИСЪЛ " МЕНТЕТО НА СТОЯН " !!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде смятате това увеличение всяка година? Може би увеличението идва от актуализираните депутатски заплати и бюджетно обвързани бизнесмени. Направете по детаилна справка по професии за последните 10години. Като не смятате легализирането на доходите, защото то реално не увеличава доходите на хората. Това бабе е опасно!
22
1
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 1 месец
МЕНТА Стоянова - това име й подхожда повече!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българоубийци!
20
5
 
6
 
! Отговори
частник преди 1 месец
е как да няма пара за бюджетната сфера ?!, то ако не е тя, кой ще ти гласува за ГР*ОБ ??
19
4
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 месец
Председател на бюджетна комисия в Парламента !!! Тая е обикновена провинциална счетоводителка,бе хора !!!
18
3
 
9
 
! Отговори
овчи народ преди 1 месец
Ми управляващите са функция от народа!Ккаво чудно има,каквито избирателите,такива и управляващите!
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невежа. Цялото правителство се състои от невежи, цялото НС е пълно с невежи, малцина има спецалисти, малцина с юридическо образование. В каква държава живеем, некадърници да ни управляват. Ами - прост народ сме. Простата истина.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще вземат от частният сектор да налеят в държавния, след 10 години повечето малки фирмички ще са фалирали и хората ще са избягали в чужбина, ще остане един град с офиси, складове и няколко зомбирани програмистчета работещи в чуждестранни компании, останалото ромско гето и все така *игания, както сега, ама двойно повече!
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради ръста на икономиката било увеличението, хахахаха, добре че натеглихте заеми, к***о. 2030-та един град икономика с малко млади в него и то българи, останалото ромско гето, хрантутници на държавна работа и пенсионери, няма да има кой да връща натрупаните дългове, а тия ще се изнижат без да разберем за тях, както всички останали досега...
14
2
 
16
 
! Отговори
е преди 1 месец
Една изключително неприятна жена...Спомням си и за казаните за варене на ракия какви ни ги приказваше. Мислех си, че още тогава някой юнак българин ще я бастиса...
13
2
 
24
 
! Отговори
от отвартен преди 1 месец
Гнусна мендо, знаем че няма да е на калпак увеличението, увеличението ще е само за вашите калпаци, както винаги!
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мундо.тоя лъст на икономиката ви не се вижда реално ма!Като гледам обрулената и разпадаща се държавичка!България не е само Софето!Ръст на икономиката само на хартия
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема да е на калпак, а на тиква. Хаха!
10
0
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
А кога най-после ще преизчислят пенсиите на всички пенсионери, както беше обещано?