Морковът и тоягата: Как България се опитва да върне ромите в училище

Дотук обаче усилията не дават бързи резултати, пише АФП
13 окт 2017 22:00, Елка Василева
69
Морковът и тоягата: Как България се опитва да върне ромите в училище
Снимка: архив, Булфото

За първи път от 1989 г. насам България прави мащабен опит да върне ромските деца в училище. АФП посвещава обширна статия на темата, в която се посочва, че 22% от ромите са неграмотни, а едва 9% имат средно образование.

Малки армии от учители, социални работници и полицаи шетат из България, натоварени с Херкулесова задача: да се опитат да убедят десетки хиляди ромски родители да изпратят децата си на училище.

Всичко това е част от нова държавна инициатива, целяща да намали нарастващата неграмотност и големия брой тийнейджърски бременности сред ромите в България, които представляват около 10% от седеммилионното население на страната. Така започва репортажът на агенция Франс прес (АФП) от пловдивския квартал Столипиново, наречен от автора "най-голямото ромско гето в България".

АФП цитира българския министър на образованието и науката Красимир Вълчев, според когото около 130 хиляди деца в България не ходят на училище, а повечето от тях са ромчета.

За да се пребори с явлението, правителството е създало над хиляда специални екипа, които обикалят страната: техните специалисти имат за задача да се срещат и разговарят с ромските семейства в най-бедната страна-членка на ЕС.

Една непосилна битка, както се е уверил и самият автор на репортажа, който е придружавал един от екипите. От общо седем посетени адреса в Столипиново само една майка била съгласна да разговаря с неканените гости. "Ще запишем детето на училище, ако баща му не ни повика обратно в Германия", уверила Зати Маринова, сочейки 10-годишния си син Орлин.

Едва 9% завършват средно образование

Съпругът на Маринова, както и много други роми предпочитат да опитат късмета си в някоя от по-богатите страни от ЕС, търсейки някакво препитание и бягайки от мизерията в гетото, посочва АФП. "Много деца напускат училище, защото трябва да помагат на семейството си", казва социологът Алексей Пампоров, цитиран от агенцията. "Момичетата се грижат за по-малките си братчета и сестричета, а момчетата се трудят заедно с бащите си, например по строежите", допълва той.

Има и много случаи, когато екипите заварват родителите у дома, но те не им отварят вратите, защото не желаят да разговарят с тях. "Децата, които търсим, може да са зад всяка една от тези врати. Но много родители са подозрително настроени спрямо непознатите", казва Теодора Крумова от ромската правозащитна организация "Амалипе".

В България дискриминацията спрямо ромите избуя след краха на комунизма през 1989 година. Днес ромите са силно маргинализирано малцинство. Около 22 процента от тях са неграмотни и едва 9% завършват средно образование, макар то да е задължително. А, според едно актуално изследване, много от тях не говорят български, се казва в репортажа на АФП, цитиран от Дойче веле.

Експертите виждат пряка връзка между необразоваността и високия брой на бременностите сред младите ромски момичета. Само през миналата година са се родили около шест хиляди бебета от непълнолетни майки, с което България държи едно от първите места в ЕС по този показател.

За да се справи с проблема, управляващата коалиция от консерватори и крайни националисти реши да заложи на метода с моркова и тоягата: от една страна властите предлагат на ромските семейства известни облекчения за закупуването на учебни пособия или пък помощ за намирането на работа - силен коз сред ромската общност, измъчвана от години от бедност и безработица, изтъква авторът на статията. В същото време София заплашва да въведе глоби или да спре някои социални плащания за родителите, които отказват да изпращат децата си на училище. А националистите дори настояват за криминализиране на деянието.

80% от децата са в чужбина

АФП уточнява, че националната кампания, в чиито екипи са включени над 11 600 специалисти, стартира в началото на септември. В материала се изтъква също така, че за първи път опитите на българските учители да върнат ромските деца в училище са подкрепени от социални работници и полицаи.

Дотук обаче усилията не дават бързи резултати, посочва авторът и цитира данните на Министерството на образованието: до 10 октомври екипите са успели да посетят повече от 150 хиляди адреса и да върнат малко над 12 хиляди деца в училище. В над 80% от случаите децата от посетените адреси обаче са били в чужбина.

Проблемът се задълбочава и от липсата на качествено образование в районите с компактно ромско население. На този фон много родители питат какъв е смисълът да изпращат децата си да ходят в лоши училища. "Не преподават добре на децата ни. Моята племенница завърши осми клас и все още не може да пише името си", казва Райчо Кръстев, баща на три деца.

Въпреки проблемите Теодора Крумова от "Амалипе" хвали новата инициатива. По думите ѝ това е първият последователен опит на българските власти да върнат всички деца в училище от 1989 г. насам.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: училищероми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
И за разлика от останалите хора, аз не обвинявам съда, понеже без мотиви никой съдия не може да оправдае/осъди човек. Той се обосновава чрез пряко тълкувае на законите и няма избор. Съдията може да бъде подкупен за по-лека присъда финансова/ефективна/условна, но прокурорът може абсолютно целенасочено да доведе до липса на присъда заради нескопосано обвинение и после да се оправдае с некомпетентност. Търсете проблемите предимно в прокуратурата.
49
2
 
22
 
! Отговори
23 преди 6 години
Има хиляди начини да се накарат ромите да учат.Ето един испански опит-собственикът на фирмата,където работи българския ром,вика работника и му чете писмо от кмета,че при него работи ром,който нарушава законите на кралството като не праща децата си на училището.Чорбаджията му казва,че с това той му създава проблеми с властите,които не може да допусне.На др,гия ден всички деца на въпросния нашенец са на училище!?Толкова!Хващаш "бика за рогата"-работата,независимо дали е частна или държавна!
48
15
 
3
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен (50)В България имаше комунистически социализъм цели 45 години, още му сърбате попарата.А комунистическите дечица избягахте на запад, а мястото ви е в Куба, Китай, Северна Корея..
47
2
 
26
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До 50Ти познаваш едно циганнско семейство в Германия и вадиш генерално заключение! А аз живея и познавам толко много ***, че сигурно не си ВИЖДАЛ толко за целият си живот! И ти казвам, цциганите са друг ВИД хора! Те са индийци и поведението им е различно и неможе да се промени в условията на демокрацията! Виждал ли си ирландски ***!?? Ако не си виждал аз ще ти кажа ; същите са като нашите, но просто държавата е богата и им дава всичко за да се различават коклкото се може по малк
46
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Герчо с тамбурата 49В България никога не е имало комунизъм камо ли социализъм! В България имаше ДИКТАТУРА НА ПРОСТАКА та и до днес!!! И ПРОСТАКА е на почит от всички БГ националности! Българските роми на запад променят манталитета сравнително бързичко- с памук им вадят 'душата' и вкарват в релси! Ако едно ромче не ходи на училище го взимат социалните без много усилия! Познавам ромски семейства живеещи в Германия! Ако някога са били едни то сега са съвсем други! В културните държави е така!
45
4
 
14
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Защо ще мъчим децата,като ги връщаме в училище. Правилно е да върнем СОЦИАЛИЗМАв България и ще видите,че още на дрягият ден ромските деца сами ще дойдат на училище!
44
0
 
28
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Ученето е вид работа. Но шведите са *** и не обичат да работят.Емиграцията на запад е само прехвърляне на паразита от по-кльощав гостоприемник на по-тлъст.
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най добре да ги върне в индия
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в България учители учителки които учат ром ски деца мислят че нещо учат всъщност знаят колкото за себе си а 10 % направо от панти век!!! някой% болни мозъци!!! виждам разликата Германия и българия , в бг само преструвки за заплата. точната поговорка е БАЙ *** И ТРИМАТА ***
41
0
 
15
 
! Отговори
алексейка преди 6 години
Важното е на Теодора Крумова и Алексей Пампоров и другите отговорници по интеграцията децата им да са добре образовани, а материалният стандарт да е висок. Останалото ще го отчетем... Например като водим мъртви души в селските училища - хем за учителките има щат, хем проблемът с отпадането на деца от училище е решен. Всички си затварят очите за знайни работи, *** нека се напънем и с нов финансов напън да реши глобалните проблеми :)
40
2
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Тук, в България, каквото и да правят управляващите, ефектът ще бъде нула.А това в други държави явно го правят успешно.Гледах една дето се беше върнала от Германия. И викаше че пак иска да ходи, защото децата и хем ги учат безплатно, хем и немски език учат успешно, пак без пари!А знаете ли го вица за родителските срещи в България? Дето един родител питал от колко лева започва срещата?В Германия не е така!
39
0
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Money for nothing...
38
2
 
22
 
! Отговори
дъра-бъра преди 6 години
Дреме му на някой,само се правим на интересни!В Англия осъдиха мъжа на 12 год булка за педофилия на 6 години затвор!За разлика от тук,там законите се спазват!
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експертите виждат пряка връзка между необразоваността и високия брой на бременностите сред младите ромски момичета. Не преподават добре на децата ни. Моята племенница завърши осми клас и все още не може да пише името си
36
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе те в училището няма да ги вкарат, ама да започнат да им поставят безплатни спирали и безплатни аборти за да намалят да раждат като животни! Това е спестяване на пари в дългосрочен план, защото като го роди и го остави за държавата се получава хем ***, хем разноски по него!!!
35
3
 
31
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Май държавата само се опитва без да има ефект. Всичката пара за свирката, само помощи раздава на електората, сигурните бойкови избиратели !
34
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Моята племенница завърши осми клас и все още не може да пише името си "- това казва всичко за качествата на нашето образование. Как системата е допуснала да завърши осми клас без да може да чете и пише?
33
3
 
34
 
! Отговори
)) преди 6 години
Ромите в БГса най - малко 25% , селата вече са предимно ромски.
32
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е кауза пердута докато получават различни социални и най-вече за това,че се развъждат ефекта ще клони към нула.
31
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, докато не се заложи в кодекса заплата за специалист със средно образование 1000 лв., а за тези с висше - 2000 лв- има да чакате. защо само някои категории взимат над 2000 лв? Защо се мисли, че само ЛЕКАРИ и ИТ специалисти заслужават това?