Фалшивите новини са напаст, но как да ги избягваме? Вижте пет съвета

Експерти съветват как да се справим с проблема
14 окт 2017 10:12, Александър Попов
31
Фалшивите новини са напаст, но как да ги избягваме? Вижте пет съвета
Снимка: Reuters

В наши дни фалшивите новини се превръщат в истинска индустрия, която създава работни места и дори понякога плаща данъци, а потърпевши са както потребителите, така и интернет като цяло, защото доверието към информацията в глобалната мрежа спада непрекъснато, съобщи Добромир Панов пред БТА, собственик и управител на българската уеб агенция, която от години изучава типовете недостоверна информация в интернет и възможностите за нейното разпознаване.

В различни краища на света съществуват истински ферми за фалшиви новини, в които хиляди служители измислят невярно съдържание с цел да объркат или дезинформират определени групи от читатели. Днес има цели мрежи от стотици сателитни сайтове с безсмислено съдържание, които съществуват с единствената цел да предоставят линкове към реални интернет проекти и да подобрят позициите им в онлайн търсачките. Не е изключено да сте попадали на такива страници, без дори да сте го осъзнали, посочват експертите от уеб агенцията.

В свое ново проучване по темата екипът на компанията описва пет ефективни начина за справяне с този проблем.

Не се подвеждайте по шокиращи заглавия

Освен ако никога не сте използвали интернет, вие най-вероятно сте се сблъсквали със заглавия, включващи множество удивителни знаци, думи като "шок", "ужас" или такива, изцяло изписани с главни букви. Тези заглавия имат за цел да ви повлияят и да ви мотивират да кликнете на линка. И именно това е последното нещо, което трябва да правите, когато попаднете на тях.

Не бързайте да кликате на "впечатляваща" информация

Проблемът е, че колкото и "впечатляваща" да ви се струва информацията, която ви се поднася, е много възможно когато отворите съответния сайт, да откриете, че тя не е вярна. За съжаление обаче вече ще е късно, защо вие сте генерирали посещение на сайта, което именно е и неговата цел.

Много по-добра идея е вместо да кликнете веднага, просто да потърсите същата информация в други уеб източници. Така например, ако попаднете на впечатляващо заглавие в интернет, че самолет се е разбил на варненския плаж и нито една от големите български медии не е отразила новината, значи такава новина просто няма.

Разпознавайте съдържанието с цел оптимизация за търсачки

Тази група включва съдържание, което се генерира единствено и само с цел SEO. За незапознатите, този термин обхваща голям брой дейности, които целят да подобрят позициите на даден сайт в онлайн търсачките. А един от най-значимите инструменти за SEO, е създаването на линкове към въпросния уеб проект.

Това често се прави чрез закупуване на линкове от реномирани сайтове, както и чрез създаването на мрежи от сателитни сайтове, чиято единствена цел е да генерират линкове. И в двата случая процесът може да бъде свързан със създаването на големи обеми невярно или просто безполезно съдържание.

Най-често става въпрос за определено количество текст, което може и да не казва нищо съществено, но за сметка на това ще донесе някой друг полезен линк, вмъкнат измежду изреченията. Не се учудвайте ако днес попаднете на статия, която показва преобладаващите ползи от кафето, а утре срещнете друга, която доказва колко вредно всъщност е то.
В крайна сметка и двете статии ще са ви безполезни, особено ако търсите информация за това вреди ли кафето на вашето здраве или не. Но тези статии са постигнали своите цели, въпреки че са предоставили противоречива информация на потребителя" посочва Добромир Панов.

Разпознавайте източниците и мотивите

Източниците на невярна информация се увеличават с всеки изминал ден и за потребителите става все по-важно да знаят кои са те и да могат да ги разпознават. Дали става въпрос за фалшиви новини в подкрепа на дадена политическа партия или дори държава, за очерняне на друга, или за защитаване на определени корпоративни интереси - при всички случаи е добре да оценяваме критично истинската причина, поради която ни се поднася дадено съдържание.

Използвайте авторитетни източници

Създайте си собствен списък с авторитетни източници, на които имате доверие и ги използвайте за сверяване на шокиращата информация, която откривате из социалните мрежи и други сайтове. Такива източници могат да са както водещи медии, така и блогове, специализирани издания, официални учреждения или дори добрите стари книги в библиотеката или у дома. Важното е да имате причина да им се доверите.

Помислете например дали те поднасят информацията от всички гледни точки, избягват ли драматизацията, спазват ли определени етични стандарти и прозрачна ли е собствеността им и екипът от лица, които създават съдържанието. Ако например зад даден сайт не фигурира нито едно име на реален човек, а в секцията за контакт има само автоматична форма за обратна връзка, той трудно може да попадне сред авторитетните източници. Добра идея е източниците от този списък също да се подлагат на критична преоценка.
 


31
Още по темата: Фалшиви новини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е по дебел от фалшивите новини големите организации за масово въздействие вече са с няколко стъпки напред. Те вече създават фалшиви събития и фалшива история, организирайки кризисни актьори и постановки с голяма степен на секретност последната например е стрелбата в Лас Вегас. С прояви от такъв род някой да има предложения как да се борим и пазим?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшивите новини са винаги мнооого добре платени! А кой може да си позволи това? Естествено най-големите и по света и у нас!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка съвременна новина в една или друга степен съдържа фалш, дори да е за събития от минало време.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем не са фалшивите новини, а новините които "авторитетните" източници не желаят да излъчат, т. е. лекичко са цензурирали. :-) Демокрация, какво да се прави, не са длъжни да ни информират за разни неща, които според тях не ни интересуват. хахах :-) Та тези новини трябва да бъдат ограничени и за целта създават поредната манипулация с истерията покрай фейк нюз-а. :-)
23
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Покряй новини,журналята маниполират,изкривяват,налагат своята истина,прекъсват с мотива ,че времето е малко и ред други!Няма ли кой да им обясни,че журналистиката не съществува заради тях!А който страда от нарцисизъм,в къщи пред огледалото!
22
0
 
2
 
! Отговори
Мисля, преди 1 година
че първи, журналистите трябва да разпознаят фалшивите новини, а не да ги преписват.
21
0
 
8
 
! Отговори
СМИ преди 1 година
Цялата драма с fake news е че с достъпа на хората до интернет и други платформи , форуми ----видяха много лъжи на така наречените достоверни източници......Самият факт че CNN и BBC забраниха отдавна форумите е показателно.

Просто големите западни СМИ-та загубиха монопола тяхната истина да бъде единствена и това е драмата им.....ХОРАТА спряха да им вярват
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшиви новини
19
0
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Напротив количеството истина и лъжа и тогава и сега е едно и също..... Комунистите показваха лицето на капитализма което в западните СМИ никога не е присъствало.. Естествено обаче лъжеха за другото..... Просто пропагандата беше по-слаба и по малко префинена....

Георги Марков много добре описва в едно свое писмо цензурата в BBC. Трябвало му малко време за да прозре тази истина.
18
0
 
9
 
! Отговори
Моите мнения преди 1 година
Достоверни източници.... Не вярвайте никога на CNN, DW, BBC.....това са основните източници на fake news.

Един генерален съвет който никога няма да ви дадат.
1.Никога не вярвайте 100% на никой.
2. Най -важното видете ли новина която работи върху вашите емоции а не логика и ум....бягайте далече....... Пример момченцето удавено което беше на първите страници на западните масмедии. Снимките за така наречената химическа атака на Асад.....(fake news)..... Всички те работят само емоционално ниво.....
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 Пресен пример САЛИ БЕРИША ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ПРИЗНА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО ,ФИЛМИ НАПРАВИХА ЗА ГОЛО БЪРДО И СЕГА ,,ИСТОРИЧЕСКИ ПРОБИВ,,Топ -пропаганда от правителствено ниво . Лъжат на поразия .Особенно Лудото Бойче .Нали му е природно дадено да лъже .Нещастното СИРАЧЕ !
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При комунизма нямаше такова нещо. Всички новини бяха фалшиви и нямаше нужда да се мъчим да ги различаваме.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки казва, че другите били фалшиви.
Правителствата са в топ-пропагандата.
Може би защото те най-много лъжат.
14
0
 
11
 
! Отговори
Циганин преди 1 година
Интересното е ,че всички публикуват таквиз новини ако не се публикуват таквиз новини -няма и да се четат ,сега почти всички медии станаха като един ЖЪЛТ вестник преди години-Шок май се наричаше .
13
2
 
3
 
! Отговори
Pussy Riot преди 1 година
Анонимен деанонимизиран служител, участващ в неуточнено точно разследване, със съдействието на известни неизвестни, именити, безименни, ненаименувани детективи и ха-ха-хакери, под неприкритото прикритие на явни тайни служби, с незабележимо забележими методи, съобщил, че има неустановено установени, скрити покрити, рационално ирационални, теоретични предположения, за намеса на Русия в изборите в САЩ. И изобщо по целия свят и извън него.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшивите новини ги разпространяват ментетата джурналисти като повечето у нас така, че връзката е очевадна нещата са вързани който плаща музиката той диктува новините .
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масовата дезинформация и оглупяване на народа не се състои само от фалшивите новини и всякакви сайтове като "брадва, секира" и т.н., а се състои и от стотици много подобни коментари, явно написани от платени коментиращи които не правят нищо друго цял ден, под статиите в реалните журналистически сайтове. За съжаление това може да се види и под статиите тук. Тази дезинформация играе ролята на (политическа) пропаганда. В полза на кого? Сами можете да разберете като четете платените коментари.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Използвайте авторитетни източници?!?!?Защо???Че,авторитетните източници са най-големите дезинформатори и манипулатори!!Новините като новини не са фалшиви,всяка една от тях има малко истина!!Важно е кой-как я отразява или дали въобще я отразява или формира просто мисленето в друга посока!!Истина???Никой не я показва на бял свят!А,покажат ли я в света настъпва хаос!!Уикилийкс нямаше ли истина,Сноудън не каза ли истина..............кой и как я представи от авторитетните източници,а!!
9
0
 
12
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Днеска няма ли нещо за Спас?
8
1
 
9
 
! Отговори
шоп преди 1 година
Днес. бг, не ни учете нас, ние знаем. Вие по-добре не преписвайте от такива сайтове. Ееелка зелка, редовно ни залива с "новини" от Бъзикликс.