Свършва лятото и есента, празнуваме Петковден

По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве
14 окт 2017 08:14, Александър Попов
9
Свършва лятото и есента, празнуваме Петковден
Снимка: БПЦ

Българската православна църква почита днес църковния празник на преподобната Петка - Параскева Търновска, наричан от народа Петковден.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11-и век. Води благочестив живот, а след кончината й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван-Асен Втори ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на старата столица. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където са и досега.

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник.


9
Още по темата: Петковден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Честито на именниците!
6
0
 
9
 
! Отговори
Кво? преди 1 година
Свърши лятото и есента? Есента започна преди 20 дни бе!!!
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали се сещате, че този празник е пагански не християнски просто приобщен към църквата както редица други?:)
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благословена бъди Света Петке и всички носещи твоето име!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на именниците!Бъдете здрави и успешни!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честит празник на именниците и на целия народ , и да почитаме светиите и всичко християнско, да бъдем по добри един към друг, честито на всички
1
3
 
32
 
! Отговори
Лилка преди 1 година
Честит Празник на именниците и всички българи ! Здраве, кураж, късмет и дълголетие ! Света Петка да помага за оцеляване на България и народа български !!!