Болните от Алцхаймер – разход, а не инвестиция

Няма статистика колко български семейства се грижат за болен с деменция или Алцхаймер
Обновена: 15 окт 2017 07:33 | 15 окт 2017 07:30,
20

"Трудно е човек с Aлцхаймер или деменция да живее добре. Информираността за заболяването е много нискa. Самата дума "Алцхаймер" е като някаква догма", казва Красимира Йорданова от фoндация "Състрадание Алцхаймер" в новия епизод на "Провокативно", посветен на коварното заболяване.

"Видях какво е да си възрастен, да си болен и никой от никъде да не ти обръща внимание", добави тя.

"Хората с болестта са много объркани, не се ориентират дори в позната обстановка. Болните не помнят, могат да повтарят много пъти едно и също нещо. Това е изнервящо за човека, който е срещу тях, и може да създаде напрежение", поясни още Йорданова.

Тя добави, че болният може да прояви поведение, каквото преди това не му е било присъщо, например - агресия.

"Проблем е, че няма обучени хора, които да знаят как да се отнасят с потърпевшите – трябва много всеотдайност, търпение, състрадание", отбеляза Красимира Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни, че има немедицински методи, които могат да се използват, за да се задържи заболяването на даден етап и то да не прогресира. Един от тях е арт терапията.

От "Състрадание Алцхаймер" помагат безплатно на болни хора и техните близки – дават съвет, насочват към специалисти, психолог.

"Статистически е доказано, че деменцията и Aлцхаймерът засягат най-често хора над 60-65 години, но и човек на 50 години не е застрахован", каза психологът Марина Стойчовска. Тя добави, че причините за Алцхаймер не са известни.

"Дори да имаме спокоен живот и да се грижим за себе си, това не ни гарантира, че няма да развием симптоми за вбъдеще", добави Стойчовска.

Няма статистика за това колко български семейства се грижат за болен с деменция или Алцхаймер. Тези хора изискват постоянни грижи – 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Няма добри програми за подпомагане на близките на болните, защото това не е инвестиция, а огромен разход. 

Гледайте "Провокативно" в неделя, от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За нивото на цивилизованост се съди по отношението към ВСИЧКИ хора. Без значение от пол, раса, етническа принадлежност, гражданство, здравословно състояние, финансово състояние, професия, образование и т.н. В общия случай, цивилизованост и човечност са едно и също. А е странно, че повечето от таканаречените в момента "цивилизовани" държави са далеч от човечността.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една стара максима:Обичай ближния си като себе си.Като дъщеря на болния си от Алцхаймер баща ви гарантирам, че работи.Да, мразих го цяла година, докато надвих егоизма си.Може и да си мислите, че съм неискрена, но съм му благодарна за това.По-силна съм, по-работоспособна и познавам по-добре себе си.Да си консуматор не е забавно, тъпо е, нервално е.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е ужаса приятели. Нищо ама абсолютно нищо не помага на тези хора, татко така почина, губиш личноста си само външно оставаш.
14
0
 
6
 
! Отговори
деменция българанова преди 6 години
тази болест сЪздава ад за близките и техният социален край.оставени сами с проблема си.как да не е инвестиция?няколко работещи човека стават непълноценни и носят не достатъчно печалбана съответния чорбаджия.поне
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за цивилизация сме? Значи ЕС плати милиони на Майкрософт за проект - човешк мозък, а резултат - НУЛЕВ!Защо ЕС не принуди Майкрософт да даде проекта на учените, за да го ползват с цел намиране на лек срещу болестти, които са свързани с нормалното функциониране на човешкия мозък?Защото, може би думите на Стив Балмър ще се окажат истина? Само супер компютър може да проследи проблемите свързани със синапсите? Каква е връзката на супер компютрите с Майкрософт? Никаква! Фиаско от Брюксел!!!
12
0
 
22
 
! Отговори
риторично преди 6 години
За нивото на цивилизованост се съди по отношението към болните, възрастните и инвалидите.Много хора се грижат за болни от Алцхаймер, Паркинсон, психични отклонения, заболявания на опорно-двигателния апарат(парализирани, трудно подвижни), слепи, глухи и т.н. възрастни хора. И няма никакви мерки за подпомагане от страна на институциите.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС направи грешка. Плати на Майкрософт, но учените не ползва този софтуер и не репортват проблемите и бъговете. Ето затова никога няма да се намери лек за тази болест.Тази билест иска много учени, които да работят с Майкрософт и IBMВ бъдещето има вещество, което предава данните от синапсите на супер компютър. Картата на мозъка показва ясно проблемите.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Професори и учени... И накрая нищо!Едно време Стив Балмър каза: "Е, бас си прстотията" във връзка с проекта-човешки мозък. После Майкрософт, побърза да плати на youtube да изтрият всички клипове с изречените думи от Стив. Защото след по-малко от 7 год. Европеския Съюз плати на Майкрософт милион за 3D картографиране на човешкия мозък и милиардите синапси.Науката се развива с проба-тест. Дефакто , сега ЕС не дава софтуера да се ползва от учените. Те дори не знаят, как да го ползват и да репо
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЗА ПАРКИНСОН???? ПУ-ПУ ЗА БОКО ТИКВАТА И КОМПАНИЯ ДА Е!
8
5
 
9
 
! Отговори
Пурко преди 6 години
Герб - 28 изгубени години !
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджуците искат ако може да ликвидират и пенсионерите за да не плащат пенсии и да има повече за крадене.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами има статистика 100 хил. са от Алцхаймер в Бг и 100 хил. дименция- който не е гледал болен не знае и да не му се налага -да не пише тоя тия глупости -БОЛЕСТТА Е ПРОГРЕСИРАЩА И НЯМА ВСЕ ОЩЕ ЛЕЧЕНИЕ .от започване на болестта до смърт мак 8 години. Ужаса е голям за близките .
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тука се докарахме, гавурите.
4
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болните от рак -разход, а не инвестиция.Болните от СПИН -разход, а не инвестиция.Болните от хепатит -разход, а не инвестиция.Болните от каквото и да било -разход, а не инвестиция.Днес.бг какво ви става напоследък? Нивото никога не е било особено високо (причината да посещавам този сайт, да се чувствам умен).Но от няколко седмици или имате сериозен ментален проблем!
3
6
 
33
 
! Отговори
Циник преди 6 години
По-добре - хуманно да ми бият една "златна доза" морфин - отколкото да тежа на близките си! Няма нищо човешко - да вегетираш , като глава праз!
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер ги " лекувал" бързо със същите мотиви, както гласи заглавието на тази статия. Доста двусмислено заглавие.
1
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засяга около 30% от възрастните и лечение няма