Почивка на море или планина? Най-добре на село!

Селският туризъм със значителните 20% ръст това лято
15 окт 2017 07:40, Красимир Ангелов
20
Почивка на море или планина? Най-добре на село!
Снимка: Булфото, архив

2017 година се очертава като една от най-добрите за развитието на селския туризъм у нас, като отчетеният ръст през летния сезон е цели 20%, съобщава "Труд", като се позовава на данни от Асоциацията на българските села (АБС). Така настоящата година е четвъртата поредна година с позитивен тренд.

Над 85% от легловата база в местата за настаняване през отпускарския август е била запълнена, което е своеобразен рекорд. А печелившата стратегия е ясна - съчетанието от природа, вкусна храна и добро обслужване.

"Това е персоналното отношение и внимание, което туристите трудно могат да получат в големите хотелски комплекси по курортите. На следващо място е гарантираното на повечето места качество и произход на храната. На село буквално пред очите могат да ти направят салатата с пресни зеленчуци", коментира пред вестника председателят на асоциацията Борислав Борисов.

На този етап на селски туризъм залагат българи, главно млади семейства със средни и високи доходи. Интересът от чужди туристи все още е изключително слаб и е под 2%, сочат данните на АБС.

Предпочитаните дестинации за отдих на село са най-често край Благоевград, Пловдив, Смолян и Велико Търново. Общо около 80 са селата у нас, които предоставят такива условия. Сред тях са Дорково, Крушуна, Долен, Жеравна, Боженци, Арбанаси и др.

"Като цяло обаче инфраструктурата остава проблем. До много населени места, край които минават магистралите, изобщо не са направени пътни отбивки", посочи Борислав Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В кърджалийско са едни о най-добрите нови пътища. Имам чувството, че бай Х. подготвя региона, за да го предада на султана ЕрдУхан в отлично състояние. Просто се вижда голям контраст спрьмо др,ги много по-развити региони в страната. И то говоря за пътища от третокласната пътна режа, а не само от първо и второкласните, които там са перфектни. Който не вярва да се разходи в региона и да се убеди сам. Ходих до Перперикон и пообиколих и видях за каква мащабна зържавна схема става на въпрос.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Например преди Кърджали едно село Панчево, съвсем малко селце се правеше нов път. Стария асфатов път, който е в отлично състояние го изкъртваха и полагаха нов асфалт. Явно трябва спешно да се усвоят едни пари. Там населените в селата е почти 100% на ДПС и никой не казва и гък, защото си имат местни феодали. Парите заминават по схема. Местните ги наемат да работьт и те са доволни. Перфектна схема за източване на средства без някой да се обади и да каже гък. На други места ще има дандания.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повтъща ми се от бг провинциалисти (селяни).
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай хДа точно там бях и около Смолян. Зная, че ДПС-то са ги направии или по-тчно обръчите им от фирми. Да обаче не са направени с техни пари, а с нашите пари. Парите от нашите данъци които плащаме. Аз лично се чувствам засегнат от факта, че в моят търновски край от зората на демокрацията нищо, ама абсолютно нищо не се прави, макар, че селата са големи с хиляди население понякога и се призвеждат всякакви култури и животни се гледат, а в махалите живеят няколко човека.Просто е несравнимо.
10
4
 
15
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 11 и 12. Да, те млеката и ракиите в магазините са по-качествени. Или ви липсва нишестето, с което тъпчат млеката и спирта и есенцията, които слагат в купешките ракии и затова ви болят стомасите. Забравихте да кажете че млякото мирише....на истинско мляко, ама за много от вас тази миризма е непоносима, защото сте свикнали на ***.
9
12
 
10
 
! Отговори
качество ли ?! преди 6 години
Каква качествена храна бе ?! За плодовете и зеленчуците съм съгласен ,но за месото ,млякото не съм съгласен ! Доят млясото и без да е контролирано от лекар ,направо ти го сервират ! След ден се чудиш защо те боли стомаха и защо имаш разстройство ?!
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме си всичко и китни села и градчета и природа, но българина се е превърнал в хейтър и за всичко му е крив някой друг, един герой на Волтер го е казал , дайте всеки първо да прекопае собствената си градина и после да критикува на съседа.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А селото в планината или край морето се намира ?
6
11
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Абе каквото и да си говорим, Морето е несравнимо. Когато гледаш към хоризонта му душата ти се отваря и знаеш, че от другата му страна им други народи, с други култури, като и други природни дадености. Да не говорим за съчетанието от синьо небе, синьо море, златист пясък и лек морски бриз. Приятно за ухото е да слушаш и песента на вълните му ... Планината е друга бира, там просто се захлупваш между два върха и те хваща клаустрофобията .... !!!
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До веган герберастЗа кои пътища говориш? За тези в Родопите ли?Не, не са от бай тошово време. Личи си, че са нови и скоро са или ремонтирани или напълно нови направени. Снимал съм ги дори. Няколко къщи, разкарват се разни жени с шалвари и кърпи на главите, някви дръгливи крави са 0срали асфалта, каруци и кола можеш да не видиш цял ден. Пред нито една къща не видях автомобил, само един Москвич 12-так имаше пред една, но очевидно не е в движение от много години. За какво им е път се чудя?
4
6
 
8
 
! Отговори
веган гербераст преди 6 години
До Анонимен 4Това са пътища от байтошово време!
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че то в Сев.България намя магистрала.За какви отбивки си говорим?Боко Тиквоний вече трети мандат само обещава и нещо не прави. Кога ще има магистрала София-Варна? Кога?Колко още мандата ще му трябват на банкянската м,тра, за да е направи. Пътищата стоят както са били по бай тошово време и не се пипат изобщо. Пари нямало. Е добре де как пари за южна бг. има, а за северна не? Лятото бях из Родопите. Има махали с по няколко къщи и им направили хАсфалтом път като магистрала и само каруци по него
2
5
 
14
 
! Отговори
и що така преди 6 години
За всяко село си има път!Кви са тия магистрални отбивки,кви са тия простотии!?
1
8
 
17
 
! Отговори
Цитат преди 6 години
До много населени места, край които минават магистралите, изобщо не са направени пътни отбивки", посочи Борислав Борисов.---Грешиш, много грешиш. Навсякъде има отбивки ..............по документи..........благодарение на твоя благодетел Боко............