Роди от Сирия: Оставам в България, ще докарам и семейството си!

Ройтерс за новата форма на диалог българи – бежанци
16 окт 2017 19:30, Елка Василева
106
Роди от Сирия: Оставам в България, ще докарам и семейството си!
Снимка: архив, Булфото

В България изпробват нова форма на диалог между местните хора и бежанците - две групи, които иначе рядко общуват помежду си. Тъй наречените "бързи срещи" могат да помогнат, вярват в София, пише агенция Ройтерс, цитирана от Дойче веле.

Идеята е да се насърчи разбирателството и да се подпомогне интеграцията на бежанците. В София експериментират с тъй наречените "бързи срещи" (speed dating). Те продължават само 30 секунди, предвидени за поставяне на начало на диалог между имигрантите и местното, българско население - две групи, които в ежедневието рядко говорят помежду си като равни с равни.

В репортажа си агенция Ройтерс ни пренася на една такава "бърза среща" в един социален център в София. Местните жители са застанали от едната страна, а от другата, обърнати с лице към тях, са се подредили имигранти - предимно бежанци от Сирия, Афганистан и други страни, в които бушуват войни.

За тези броени секунди, които получават за общуване, непознатите имат възможност да споделят мечтите или болките си, да поговорят за любов, семейство и т.н.

Срещу клишетата и предразсъдъците

"Толкова е хубаво да има подобни срещи, особено за нас - бежанците", казва 26-годишният сирийски кюрд Роди Намо. Той е пристигнал в България през 2015 г., когато стотици хиляди мигранти щурмуваха т.нар. "Балкански маршрут" на път за Германия или други държави в Северна Европа.

Българите обаче също хвалят инициативата, както и традиционната близкоизточна кухня и традиционните афганистански танци след срещите. "Беше ми много забавно. Срещата ми помогна да преодолея предразсъдъците. Бежанците просто са хора като нас, дават почти същите отговори като нас", е цитирана да казва Милка Бочева, която има онлайн бизнес.

"Ще остана, ще докарам и семейството си"

По-нататък агенцията припомня, че в България живее значително мюсюлманско малцинство - около 12% от общо 7,1 милиона население на страната са мюсюлмани. Независимо от това нашествието от бежанци и мигранти тревожи мнозинството от българските граждани. Намо, който се върнал в България след кратък престой в Германия, вярва обаче, че настроенията започват да се променят.

"Реших да остана тук, това е моята страна. Ще докарам и семейството си", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Абе защо либерастите не си зададат въпроса защо никой няма нищо против за Карлос от Никарагуа , а винаги срещу мюслитата ?
87
0
 
8
 
! Отговори
Teo преди 6 години
Приятелю, временно - да, докато отмине бурята - да. Ние, българите, сме състрадателен народ, но дойде ли някой нямаме навика да го дундуркаме. Когато сме могли сме спасявали малцинства, но като цяло гледаме скептично на натрапниците. За такава работа отидете малко по-насевер. А най-добре ще е, когато свърши войната Вие да се приберете при семейството си. Не сте желани тук, освен ако не приемете християнство, или поне да се откажете от религията си, не научите български и не работите!
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Роди дали ще е толкова ентусиазиран, като го накарат да работи и сам да си плаща наема и сметките? Че то е лесно да говориш докато те обгрижват, ама като стане -15 и сметката ти за отопление е колкото 1/3 от доходите ти дали ще е толкова възторжен, а? А на нашата социална система висят достатъчно местни... сещате се, че ще ме баннат, така че хич не държи да храним Роди и Родевица и 15 им братя и сестри. Ама да няма първата зима бунтове, че студено, скъпи и пари няма.
85
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не те щем, Роди! Ходи при който те е поканил - една дама канцлер...
84
0
 
16
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
Марш на всички гъзовирешти, главобъскащи се о земи, криводзулaти, мънгaлотурцки, козоeбливи мръшляци, изпълзяли от ислямските дупки по целия свят обратно от където сте дошли!!! Дедите ни/ми не са си проливали кръвта за дойдете тук наготово. Хубава или лоша, родината ни/ми е такава, каквато сме си я създали и организирали. По тия земи няма място за поклонници на дявола!!!
83
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26-годишният сирийски кюрд Роди да 'оди да гради Кюрдистан.Да не чака наготово.Тук в България няма и никога няма да има нищо за него.
82
0
 
19
 
! Отговори
iSiktir преди 6 години
Очевидно не ни стигат паразитните ***, че започваме да си внасяме и мюсюлманска ***!Перник, мой малък Алепу...Гейропейци!
81
0
 
28
 
! Отговори
,.,. преди 6 години
Първо Дойче веле сега и Ройтерс си пъхат гагата където не им е мястото.Да погледнат гмежта в собствения си двор,където бъка от ислямски нашественици и много скоро мъгливия Албион и Германия само ще са далече спомен.Не да рият на Балканите защото това което рият се сипе върху техните глави.
80
0
 
23
 
! Отговори
НОУП преди 6 години
НЕ! НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ! НЕ!
79
1
 
14
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Това е политика, стартирана от Византия, подкрепяна от Русия и други велики сили. Война по-успешно се води с идеология, отколкото с пушки. Ние имаме хилядолетно промиване на мозъци у нас, нямаме свободна наука. Свети Кирил Философ е един от многото ни будители, които открито говорят за тази пропаганда. В Солунската си легенда той обяснява как гърците му казали, че българите са човекоядци. Такава е цялата ни история, послушно преписана от византийски поръчкови летописци.
78
0
 
19
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Всички народи, които са постигнали разцвет, са го направили на основата на пропаганда за своето величие над всички други. Дори там, където не е имало никакво величие, пак историята се помпи. Американците имат кратичка и не толкова славна история, но са издигнали в култ каруците на първите заселници и декларацията за независимостта. Ако един народ няма съзнанието за своята ценност, той не може да прогресира и затова антибългарските сили усилено унизяват българите, които по-добре да не се връзват.
77
0
 
17
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Познати са ми тези, предимно турци и араби, обаче израснали в България и знаят български. Дали са ***, родата на имами или НПО-та, но пишат гнусни неща за България и винаги казват ние, българите, за да се приемат думите им като самокритика. На всичкото отгоре обичат да изопачават историята, а и цялата истина. Защото ниското самочувствие на българите и особено на българските политици, беше средството, с което се приеха лесно най-упадъчните политически решения. Затова продължават да бият там.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До наблюдателБРАВО!
75
0
 
10
 
! Отговори
ПЛАНЕТ ОВ ДЪ ЕЙПС преди 6 години
Фейк Нюз
74
1
 
38
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Освен, че ще докара родата, да не забравяме, че ще се наплоди хубаво и ще взима детски, и всякакви помощи от моите данъци, няма да плаща ток, вода и храна.. А, аз бял, баща на три деца не получавам детски в собствената си държава, да не говорим за други помощи. Поканете цяла Азия и Африка, защо за Намо може, а за Хамо от Бангладеш да не може? Нека и Хамо дойде и Мамо от Пакистан и т.н. Нека не дескриминираме и останалите. *** и евроценностите.
73
0
 
34
 
! Отговори
Дядо 130 преди 6 години
Тъй както Европейските управници убиват Европа така трябва гражданите на ЕС тихо да убиват неканите гости. Като не става с добро става с лошо. Това е една бомба със закъснител колкото повече се отлага толкова следщия гръм ще е по голям!
72
0
 
9
 
! Отговори
ffffffff преди 6 години
vurhovna nag_lost
71
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще докарват и семействата, колко умилително. Нищо ново! В Швеция също се радваха на близкоизточната кухня, имаха "интеграционни вечери", организирани от властите и феминистките много се радваха на кухнята. Вж. статията "Изнасилената Швеция е болна от стокхолмски синдром". Диалог с исляма е невъзможен. Провалени интегратори ни учат - същите номера, които докараха Западна Европа до състояние на тиха гражданска религиозна война. Редовни атентати, убийства, изнасилвания, грабежи в невиждани мащаби.
70
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с 12-те процента мюсюлмани са пълни манипулации. Това са данни от 1991 г. В момента в Източните Родопи селата са на 60-70 % пусти. Има такива, които преди 1989 г. бяха по 200-300 жители, а в момента там никой не живее. Само руини и буренаци. Същата е ситуацията и в Делиормана. Всичкото турчор е в Германия, Белгия или в Тюркието. От мюсюлманите единствено помаците просперират, обаче при тях отлива от исляма вече взема масови размери. Язък за милионите дадени за джамии в които никой не ходи.
69
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре,недей.