"Филтър за цензура" се готви да удари FB, YouTube, WordPress

57 НПО-та поискаха от Брюксел да "изтрие" подготвяната директива
43
"Филтър за цензура" се готви да удари FB, YouTube, WordPress
Снимка: Reuters

Брюксел обмисля въвеждането на своеобразен "филтър на цензурата" в интернет, който може да засегне редица платформи за споделяне.

Член 13 от предложението за Директива за авторските права в Цифровия единен пазар предвижда задължение за доставчиците на интернет услуги да филтрират съдържанието, което потребителите споделят или съхраняват посредством техните услуги. За това сигнализираха от Българския хелзинкски комитет.

Организацията е една от 57-те НПО-та, които изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет с призив за премахването на член 13.

Още по темата

"Филтърът за цензура", който той би въвел, ще засегне платформи за споделяне на видеоклипове като YouTube, Dailymotion или Vbox7, блогове, включително WordPress, Blogger, Tumblr и др., информационни портали като Wikipedia, социалните мрежи Twitter и Facebook, платформи за споделяне на документи като Dropbox и Google Drive, както и всяка друга услуга, която позволява на потребителите си да качват съдържание, поясниха от БХК.

Правозащитниците се притесняват, че с подобно предложение ще се стигне до прекомерно филтриране и изтриване на съдържанието на потребителите, като едновременно с това ще се въведе и мониторинг на активността им онлайн.

Подобни условия биха довели до нарушаване на свободата на изразяване, свободата на информацията и неприкосновеността на личния живот, смятат от БХК. Според правозащитниците такава намеса е неоправдана особено като се има предвид, че вече съществуват правила, задължаващи доставчиците на услуги да премахват всяко съдържание, което нарушава авторски права, след като им бъде съобщено за това.

Член 13 ще доведе до правна несигурност, в резултат на която онлайн компаниите няма да имат друга опция, освен да извършват мониторинг и да филтрират комуникациите на гражданите на Европейския съюз, предупреждават от БХК. Според Комитета подобна разпоредба ще е в противоречие и на съдебната практика на Европейския съд, който на два пъти е отхвърлял подобни предложения.

Шефът на Българския хелзински комитет Красимир Кънев обясни, че чл. 13 преследва легитимна цел – защита на авторските права. "Тя обаче е формулирана по начин, който допуска наред с незаконното съдържание да се премахват и легитимни форми на изразяване, което е недопустимо", допълва той.

Директивата предстои да бъде разгледана от Европейския парламент и от Съвета.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То ко почакам още малко ще ида да им дръпна плащането и накрая на месеца нема да им платя колкото до авторските им права един ром надали знае и е чувал стига с тия песни в цял свят се споделя качва и тегли друг е въпроса ако се наруши лимита и какво се тегли е това е важно са за един хит като няма музикални магазини на софия ли да се ходи че в некое село надали има видиотека и магазин смех
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Затова ли чакам техник на виваком един час ясно маи се оказах прав никога не бъркам131
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 29

Крайно време беше. Той, старият, за нищо не става, така или иначе ...
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НОВ СВЕТОВЕН РЕД !
25
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 11 месеца
като филтрират тия ще махнат ли егн и данни и тия простотии в интернет щото е подсъдимо егн в нета да се знае а като гледам сме увиснали с по три имена и егн а
24
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
Брюксел се кани да създаде министерство на истината с надслов:

"Нашата алгоритмична истина - най - голямата истина на света !"

Тази игра вече сме я играли в България. Нрича се Българска Комунистическа Партия.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Подобна нещо вече е изградено в КИТАЙ, Така ,че добре е ясна употребата и.
22
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 11 месеца
Аз си ползвам adblock и съм много доволен
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
У.т.айките от бхк трябва да се потрудят доста повече, за да си изчистят имиджа поне с 1%. Те самите многократно са настоявали за много по-голяма цензура насочена срещу хората, посмели да се изкажат против любимите им цветни етноси.
20
1
 
27
 
! Отговори
ТЪПО преди 11 месеца
Когато прочета БХК и Дойче Веле + Е.Василева , спирам - Лъжа е .
19
1
 
12
 
! Отговори
Новина преди 11 месеца
БХК яко дърпат пиратски филми и порняга
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все тая ...
17
0
 
14
 
! Отговори
СОРОСКАТА 2022 г. преди 11 месеца
Не мога да спра гората да се разлиства, но бога ми... опитвам се.

Бачи кико: нали знаете че хората винаги намираме начин за всичко. ОСОБЕНО КОГАТО НИ СПРАТ ИНТЕРНЕТА!

Тоя закон е обречен на грозен провал.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Жиганин" е дума съществуваща и използвана за назоваване на цял един етнос, това е дума съществуваща в речника на всеки език! Не може да я заличите със звездички!!! И да я смените с "Роми"!
15
0
 
5
 
! Отговори
Надеждата ми е в... преди 11 месеца
Габото-тя ще ни защити свободите!
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За първи път БХК взима правилната страна ... но все пак е за закриване!
Иначе Днес.бг яко цензура! Та ако и другите започнат да им подражават в този дух, идните поколения няма да знаят що е то ***, Бедераст, Вутка и др. български думи!
13
1
 
12
 
! Отговори
Ушооо преди 11 месеца
Това е работа на еврокомисар Мария Габриел от полицейската партия ГЕРБ явно Цветановщината прониква и в Европа!
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз имам 6 профила във фейсбук и всичките са фалшиви. Те ми са, за да мога да изпращам покани за приятелство и да киризя, какво става с приятели, а и с техните приятели. А ако има нещо интересно, засягащо интересите на Русия, го препращам към определени лица, а те съответно към Кремъл... За което ми и плащат и то не лошо. Цензура не ме бърка.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като цензурират свободата на словото, за жалост няма да цензурират рекламите, което означава, че ФБ и другите ще печелят двойно.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не е лошо да има лека цензура. Но зависи какво разбират под цензура тези които я налагат. Ако ми ограничат начина на изразяване или коментара към институция или супермаркет да кажем са за съд. Но ако не виждам лозунги от сорта на "Едикойси на *** " и Разни пропагандни глупотевини като Обичам тази и тази държава и д.р. съм съгласен.