Натиск върху свободата на словото - основно от политиците

42% от журналистите у нас смятат, че е лоша
17 окт 2017 15:30, Виктория Тошкова
12
Натиск върху свободата на словото - основно от политиците
Снимка: pixabay.com

Политиците тази година изместиха от първото място икономическите субекти и рекламните отдели на медиите, които обикновено налагат някакъв натиск върху медийното съдържание.

Това е един от основните изводи от четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото в България, осъществено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България).

Тази година проучването е под мотото „Журналистика без натиск 4.0“, което освен общото изследване за свобода, рамкира различни проблемни сфери, като условия на труд, вътрешен и външен натиск в редакциите, ефектите от него, както и самооценка на журналистите за медийната сфера.

През 2017 г. поради едни или други фактори има влошаващо се усещане за свобода, т.е. има някакво усещане за несвобода, коментира Илия Вълков, журналист и член на АЕЖ-България, който е и автор на доклада.

По думите му макар че през 2015 г. имаше по-добри показатели в тази графа, 2017 г. има относителен застой или се дава по-високи оценки за усещането на несвобода.

В допитването 42,4% от журналистите оценяват свободата на словото в България като "лоша", 27,8% дават оценка "много лоша", "задоволителна" се оценява от 25,3%, а "добра" - от едва 4,5%. Спрямо изследването от 2015 г. тази година общата оценка за свободата на словото е с негативна промяна.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободата на словото не е продукт, направен само за журналистите.
8
0
 
8
 
! Отговори
435 преди 6 години
Какви журналисти? Викайте им дописници на оня бункер в Южния парк, така ще сте по-близко до истината!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг журналистика не иска свобода, тя единствено функция на статуквото каквото и да е то.Ако някой наистина желае свобода то той автоматично отпада от редиците и така е и с всяка друга по-съществена или обществено значима работа.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Журналист,комунист и поп винаги са прави,никога не грешат !
5
0
 
15
 
! Отговори
52 преди 6 години
И 90% от населението мисли, че около журналистите са неграмотни и некомпетентни :))))))))))))
4
0
 
8
 
! Отговори
681 преди 6 години
Помните ли песента "Една българска роза"?Тя бе написана за проведения през 1968 г. в София Световен Фестивал на младежта и студентите.В момента поредния такъв Фестивал се провежда в Русия.Ама нашите "свободни" медии въобще не ни информират!Ей на това му се вика ду *** дав ство по български!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джурналистите са политически слугинажи.
2
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
То пък една свобода....то пък едно слово....то пък едни политици......За справка - днес.бг. Драконова ( смешна...безмислена...жалка ) цензура....и безброй джуРналисти-илитерати
1
2
 
8
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Официално сме на 100 и някое място по свобода на словото, зад доста африкански държави, коментара е излишен!