Родопска сватба в Драгиново – тайнствените и запазени ритуали

За първи път бе допуснат екип да заснеме тържеството
17 окт 2017 09:11, Александър Попов
30

Снимка: Reuters

Жителите на родопското село Драгиново се съгласиха да разкрият каква е подготовката и как протича една сватба в техния край пред екип на "Ройтерс".

Връзката с журналистите направил Пламен Цанков, хореограф на ансамбъла за автентичен фолклор към Народно читалище "Методи Драгинов" в селото, който единствен се занимава с традиционното облепване на лицето на булката с фолио и мъниста.

Дълго местните хора не били съгласни да покажат обичаите си за този знаменателен ден, но всичко се променило със съгласието на 30-годишната булка Джемиле Лилова.

Сватбата в Драгиново е автентичен ритуал и за нея се кани цялото село, церемонията продължава няколко дни, разказва "Монитор". Джемиле и съпругът й се венчали в четвъртък  в джамията.

В петък пък Пламен рисувал и лепил лицето на булката. Това е стар обичай, който се нарича още "тельосване". В миналото се правел от жените, а сега в селото го прави само Пламен. Булките се лепят с варак и мъниста.

Според обичая в Драгиново всички гости трябва да разгледат чеиза на булката, готвен от нея години наред. Той се извозва с камион до къщата, където младоженците ще живеят занапред, и се излага в отделна стая. Задължително трябва да е от пода до тавана на стаята. Чеизът включва плетени и везани чорапи, възглавници, кърпи, покривки, терлици, завивки, торби.

Сватбената трапеза включва халва и кешкек, приготвен от едро смляна царевица и месо, по стара рецепта. Жените се обличат в пъстри одежди, изработени ръчно от тях самите, и включват цветни забрадки, плетени високи чорапи с бродерия и втъкани сребърни и златни нишки, престилки, тъкани на стан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
15
 
! Отговори
Тутанкамон преди 6 години
На снимките виждам мумия.
7
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помачори!
6
7
 
37
 
! Отговори
кики преди 6 години
Родопите обхващат 20 хил кв.км от България. Такива сватби се правят в 3-4 села в целите Родопи. Така че да изпляскаш такова заглавие е пълен смях.
5
19
 
21
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 6 години
ПОМАШКИ ИЗВРАЩЕНИЯ
4
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тази турска сватба?!Ройтерс пак се занимава с пропаганда.Като иска турска сватба да ходи в Турция.
3
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са искали турски обичай, варосани лица и чеиз на показ, да бяха снимали в Турция. Това е турско, а не родопски тайнствени ритуали.
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Абсолютно! Много автентично! Прави се от има няма 30 години.
1
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като прочетох, че чеизът се извозва с камион, и някакси загубих интерес към този ритуал.