Родопска сватба в Драгиново – тайнствените и запазени ритуали

За първи път бе допуснат екип да заснеме тържеството
17 окт 2017 09:11, Александър Попов
30

Снимка: Reuters

Жителите на родопското село Драгиново се съгласиха да разкрият каква е подготовката и как протича една сватба в техния край пред екип на "Ройтерс".

Връзката с журналистите направил Пламен Цанков, хореограф на ансамбъла за автентичен фолклор към Народно читалище "Методи Драгинов" в селото, който единствен се занимава с традиционното облепване на лицето на булката с фолио и мъниста.

Дълго местните хора не били съгласни да покажат обичаите си за този знаменателен ден, но всичко се променило със съгласието на 30-годишната булка Джемиле Лилова.

Сватбата в Драгиново е автентичен ритуал и за нея се кани цялото село, церемонията продължава няколко дни, разказва "Монитор". Джемиле и съпругът й се венчали в четвъртък  в джамията.

В петък пък Пламен рисувал и лепил лицето на булката. Това е стар обичай, който се нарича още "тельосване". В миналото се правел от жените, а сега в селото го прави само Пламен. Булките се лепят с варак и мъниста.

Според обичая в Драгиново всички гости трябва да разгледат чеиза на булката, готвен от нея години наред. Той се извозва с камион до къщата, където младоженците ще живеят занапред, и се излага в отделна стая. Задължително трябва да е от пода до тавана на стаята. Чеизът включва плетени и везани чорапи, възглавници, кърпи, покривки, терлици, завивки, торби.

Сватбената трапеза включва халва и кешкек, приготвен от едро смляна царевица и месо, по стара рецепта. Жените се обличат в пъстри одежди, изработени ръчно от тях самите, и включват цветни забрадки, плетени високи чорапи с бродерия и втъкани сребърни и златни нишки, престилки, тъкани на стан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До DejaНе става с четене на художествени книги, става с изучаване на Етнография. По старите български сватби булката е покрита с червено було.Не с крем "Здраве" и флорални мотиви.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДжурналистЗа това си прав. Макар че обичаят да се декорира така лицето на младоженката (нарича се "Писана булка") е зает от някои източните народи посредством турците.Повечето от останалите им традиции са си чисто български и настина при тях те са се съхранили в почти автентичен вид.
26
6
 
3
 
! Отговори
Аууу, противоречие! преди 6 години
Законът забранява човек да се движи на обществени места със скрито лице!Така, както са я облепили с фолио и мъниста, тази младоженка е като с венецианска карнавална маска!Нямам нищо против хората да спазват старинните си традиционни обичаи, особено в такъв важен ден от живота им.Написах този коментар на шега, но наистина в случая се получава противоречие между изискването на закона и спазването на тази традиция!
25
4
 
6
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Вероятно тези българи, наричани помаци, са запазили повече гените,езика, традициите и културата на българите от средновековието от останалите българи християни. С една дума, те са повече българи от нас.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красиво е и вместо да ги плюеме може да извлечем полза като се обособи музей да се прожектират филми и да се използва като туристическа посещаемост така ще се инвестира и в региона Имаме толкова богата история не по-малко от римската а сме се заели да се самоунищожаваме
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква турска сватба, бе родоотстъпници?! В Родипите са запазени едни от най-чистите и красиви БЪЛГАРСКИ традиции. Това че хората са се случили да са помаци е някаква историческа подробност, благодарение на която са се запазили като етнос. Ако не бяха помаци, нямаше да ходят с шарени чорапи, щяха да ходят с къси поли и щяха да мятат салфетки по сватбите. Имайте уважение към традиции, които са ви надживяли. Без да съм чела Стопанката на Господ мога да позная тракийските традиции.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви румънци, бе! Румънци нема. 95 % са си.гани там. Единствения етнос нормален у тая държава са унгарците горе в Трансилвания.Унгария губи Трансилвания след Първата св. Война както ние губим Зап. Покрайнини. Защото и тя тогава беше съюзник на Германия. Румънците етнос нямат. И те като турците са сбирщина.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ,.,.Само ТАСС имат право да си пъхат гагата навсякъде по света, а?
20
6
 
11
 
! Отговори
,.,. преди 6 години
Първо Дойче веле сега и Ройтерс си пъхат гагата където не им е мястото.Да погледнат гмежта в собствения си двор,където бъка от ислямски нашественици и много скоро мъгливия Албион и Германия само ще са далече спомен.Не да рият на Балканите защото това което рият се сипе върху техните глави.
19
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този чеиз от пода до тавана с плетени чорапи възглавници, кърпи, покривки, терлици, завивки, торби стига за 5 поколения...излишна работа.Прахосъбирачници.Този камион сигурно на всяка сватба го пълнят с едни и същи неща и го разнасят като мечка на панаир за сеир.А Пламенчо защо е с панталон и риза.не си върви с булката мумия.
18
14
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Не знам дали сте наясно... руснаците, словаците но най вече сърбите и румънците помежду си обсъждат , че българите реално не сме славяни, че идваме от Алтай и прочие. Чувал съм го с ушите си. Че и затова толкова дълго сме били под турско робство и прочие../демек че ни харесвало/Като чета коментарите под подобни статии, като чета коментарите в ЮТУБ под песента на Азис си давам сметка, че имат някакво право. Нищо славянско няма у нас... Боже колко ми се иска да не бях българин..
17
10
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
искам хубаво да ги огледате анцугджиите. Ей такива ще бъдат преобладаващата част от БГ след 30 г : мюсюлмани, роми и християни-***....Бегай...!!!!Бегай !
16
9
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Същата тази галерия преди няколко дни беше публикувана в Икономедия. Имам чуството, че яко се опитват да зомбират хората и да ги подготвят за бъдещата ислямизация на ЕС. Че исляма е ок, че мюслитата са ок, че традициите им са интересни. Ми не - не ОК. Традииците не са интересни-предизвикват отвращение, Да помаците са българи - но никога не бих ги нарекъл така...Да черното си е черно откъдето и да го погледнеш....
15
1
 
23
 
! Отговори
маликух преди 6 години
На фона на целия този колорит, младоженеца кърти!
14
8
 
25
 
! Отговори
Deja преди 6 години
Ако бяхте прочели "Стопанката на Господ" щяхте да знаете много добре каква точно е тази сватба! Не е турска или помашка, стара българска сватба е, просто за съжаление вече само в помашки села се е запазила тази традиция...
13
6
 
18
 
! Отговори
до Кругер преди 6 години
Повръщай си, не ни пречиш.
12
25
 
14
 
! Отговори
Кругер преди 6 години
Повръща ми се от тези потурчени българи!
11
4
 
7
 
! Отговори
Това преди 6 години
не бяхте ли го публикували и миналата година?
10
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не мислите, че бабите ви са се женили под звуците на Менделсон?
9
8
 
18
 
! Отговори
inatut преди 6 години
До Анонимен 4Каква турска сватба бе ***. Чети малко, обиколи тук-таме.Най-близо до Драгиново има турци в пазарджишко - на близо 50 км. от там.