Тесто от понеделник до петък: С какво хранят децата ни в училище?

Ястия, които не са включени в рецептурника
17 окт 2017 12:10, Петя Славова
33

 
Приказката, че по-добре да не знаем с какво се храним, изглежда ще се окаже вярна. Какво се случва обаче, когато всъщност не знаем с какво се хранят децата ни в училище?
 
"Изчислено на база национални проучвания се оказва, че между 15 и 18% от първокласниците в страната ни са с наднормено тегло. Във втори клас броят при момиченцата нараства до 20%, а като общо за децата от 1 до 12 клас - 30%", посочи в студиото на "България сутрин" специалистът по хранене и диететика Стефка Петрова.

Снимка на безплатните закуски, предложени миналата седмица на учениците в едно българско училище, възроди отново дискусията за това, доколко целесъобразно се изразходват държавните средства за здравословно хранене на учениците в началния курс.

На кадрите се вижда, че закуските са само тестени, а част от тях - с видимо съмнително качество.

"Подобни храни изобщо не са включени в рецептурника за училищното хранене. Те са изключително неподходящи и нездравословни. Не е необходимо тестените изделия да бъдат изключвани изцяло от менюто, но една баничка със сирене и с малко мазнина може да бъде давана веднъж месечно. Това обаче няма нищо общо със сегашната ситуация", категорична бе Стефка Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR Велислава Каймаканова-Ножарова, която е родител, сподели че от години се бори с глутена и пшеницата. По думите ѝ именно консумацията на тези съставки са причината за увеличаващия се брой деца, заболели от дислексия.

"В училището на дъщеря ми беше решено да не се предлагат пакетирани храни за децата. По този начин те не се дразнят взаимно и свикнаха да ядат готвено, салати, плодове и други полезни храни", обясни тя.

Движението Food Revolution Bulgaria, на чиято Facebook страница бе публикуван фотоматериалът, е подело кампания "Знаем ли какво ядат децата ни в училище". Инициаторите призовават родители да изпращат снимки и от други училища, за да може темата да добие по-голям отзвук и да се формулират конкретни предложения за промяна.

"Oказа се, че много родители изобщо не знаят, че децата им консумират подобни закуски. Други пък ги харесват. Фондацията ни има за цел да привлече общественото внимание към този проблем и заедно с всички заинтересовани страни да търсим решение", посочи Наталия Александрова от фондация "За храната".

Тя допълни още, че ако делегираният бюджет, който получават общинските училища е проблемът, то трябва да има промяна.

"Убедена съм, че парите, които отиват за такъв тип закуски не са достатъчно. При едно по-добро планиране и оптимизиране на средствата могат да се постигнат много по-добри резултати", заяви Наталия Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
16
 
! Отговори
Лощ преди 6 години
Да им дават билетчета да търкат за лотарията в столовата в училище. Да се пристрастяват от малки, като цялата ни прогниланация!!! Оправихте проблемите навсякаде хванахте се с закуската в училище. Иначе като Ви убиват децата на пешеходни някви *** с по 3 промила без книжки и тн. и после ги пуснат без присъда си мълчите! Дано изчезне по-бързо тази боклучава псевдо "нация"
8
3
 
24
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Проблема упорито се прехвърля върху училището. Какво ядат извън училище и през почивните дни, е друг въпрос.Децата не се движат. Не са виновни часовете за спорт. Не се движат извън училище, не играят, не карат колелета, те са с таблета или лаптопа.Щом всички проблеми на учениците, ги прехвърляте върху учителите- правете общежития, настанявайте децата си там и назначете учители и персонал да се грижат за тях. Ако родителите си искат децата при тях, да си ги обгрижват както трябва.
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам нищо лошо в закуските. Ние дори ядяхме за закуска бухти с чай, добре подсладен, конфитюр с масло и т.н. Закуските на снимките, ако им ги раздават топли, децата с кеф ги похапват. А плод или зеленчук, родителите сами могат да сложат на детето си. Дъщеря ми (2 клас) напоследък се поналя лекичко, но това е заради повишения калориен прием и обездвижването.
6
3
 
32
 
! Отговори
риторично преди 6 години
С какво смятат да ги хранят на закуска- да кажат конкретно! Няма да е тестяна закуска, няма да е хляб, няма да е паста... С плод!? И детето ще издържи с 1 ябълка до 13:00 часа. С 1 ябълка може да издържи 1 чиновник на бюро, който си клати краката, но здраво, активно дете, което е в движение или учи(мисловните процеси изискват енергия), не може да издържи от 7 до 13 часа с 1 ябълка, круша или банан. Авокадото или киноато няма да помогнат.Как не спряха с тия глупости, бре!
5
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До До ?!?!Когато започнете да му давате стотинки /май вече левчета даже дават/ и си купуват сокчета и чипсове. Там е проблема, плюс това, че часовете по спорт в училище са твърде малко, а много малка част от родителите имат възможност и средства да водят децата си да споруват. Изобщо не е проблем една тестена закуска всяка сутрин, проблем е храната след това, и особено вечер. И не можете да очаквате в училище да ви ги хранят здравословно, а после вие да ги тъпчете с ***.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газирания *** причинява от камъни до херния че даже и инфаркт. Казвал ми го е професор.
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми едва ли баничката е проблем номер 1 на подрастващите. Тази храна българина я яде от столетия. Проблема е в цигарите, алкохола и обездвижването плюс газирания убиец и трошач на кости, носещ гордо името кока и производните му факти и ***, които ще се окажат по-вредни и от цигарите. А и наркотиците на по-късен етап.
2
0
 
12
 
! Отговори
До ?!?! преди 6 години
Колкото и да ти е странно, да, не са били. Поне моето не беше. Напълня средата на втори клас. Но, не мога да твърдя с категоричност, че е от храната в училище, защото нито брат му, нито сестра му са пълни, а се хранят по едни и същи начин с едно и също.
1
2
 
20
 
! Отговори
?!?! преди 6 години
А тия деца преди да започнат 1ви клас не бяха с наднормено тегло, така ли?