58% от българите не желаят еврото за национална валута

"Не сме готови да затегнем колона за по-добро"
18 окт 2017 13:30, Екип на Bloomberg
74
58% от българите не желаят еврото за национална валута
Снимка: Reuters

В българина съществуват съвместно и безконфликтно две идентичности – да си патриот и да си силно проевропейско настроен. Именно тази проевропейска част е малко странно изразена.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Антоанета Христова. Христова, която съосновател на Института за политика и директор на Института за изследване на населението и човека, представи изводите от проучване на двата научни института, изследващо нагласите на българите по базисни общоевропейски въпроси месеци преди предстоящото председателство на България на Съвета на Европа.

"В какво се състоят въпросните странности – не одобряваме основни политики на ЕС като тази по въпросите за миграцията, не сме съгласни с унифициране на данъчните ставки навсякъде в ЕС, не ни харесва идеята за единна европейска армия, както и огромен процент се страхуват от приемането на еврото", посочи още тя.

58% от анкетираните не желаят еврото да бъде прието за национална валута, показва изследването.

"Българинът не е готов да затегне колана, за да бъде по-добре в бъдеще", коментира проф. Христова.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
19
 
8
 
! Отговори
You преди 6 години
58% с промити мозъци от руска пропаганда. Колкото по-свързани със запада и европа, толкова по-добре.Ползите от приема на еврото са неимоверни. Много по-големи от кратковременните неудобства докато се въвежда. Все пак сме пазарна икономика и цените се определят на пазарен принцип. Аз, съм преживял това един път вече, не забелязах големи разлики в цените в магазините а всичко останало беше преизчислено до цент.
40
11
 
21
 
! Отговори
българина преди 6 години
Първо от 27 държави половината са в еврозоната а другата половина не искат да го приемат по една проста причина, загуба на суверенитет. Еврото се печата във франкфурт не в атина софия или вършава. 400млрд евро тази година ецб е изкупило немски държавен и частен дълг не гръцки. С други думи ако сме вътре ще станем още по бедни и неравнопоставени
39
0
 
14
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
Българинът не е готов, така е. Обаче не за колана, ами за личните си навици. Управлението (демократично избраното такова) е представителна извадка на населението. А то е точно такова - шепа бабаити и връзкари, които затягат колана на обикновения човек без капчица срам. В отговор, обикновеният човек търси всевъзможни начини да скатае. Празник за нас е ако успеем да минем метър. Та за еврото не сме готови, че и за Шенген не сме.
38
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези глупости? Много по-удобно ще е за всички да имаме евро, и без това сега левът е закован за него. Знам от опит, че за чужденците е много по-удобно да не се занимават с обмен. А и така само храним безсмислено банки и чендж бюра. Българите трябва да са много зле, ако наистина не виждат тези предимства, а иначе безпомощността на управлението за въвеждане на еврото може и да се замазва с подобни платени статийки.
37
19
 
9
 
! Отговори
Me преди 6 години
Аз, не виждам нищо лошо в Еврото. Напротив, още една камара пари ще се излеят в българската икономика. Търговията и туризма ще се улеснят. Какво лошо има в това?
36
1
 
11
 
! Отговори
Пурку преди 6 години
Защо не им поставят условие нашите кратунковци, има шенген има евро?
35
15
 
8
 
! Отговори
4o40 преди 6 години
аз го искам еврото
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тая крантъ за какво затягане на колана говори.Та той кога се е разхлабвал,та още да го стягаме.Ама тези "видни експерти" по всичко не ги касае тази работа.Те са добре захлебени да ръсят простотии по телевизиите и да промиват мозъците на хората.
33
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът проевропейски настроен??? Проклет да е ЕС!
32
5
 
23
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Еми променете закона бе. Махнете ограничението на масималното облагане. Само в България я има тази простотия максималния осигурителен доход да е 2600. Във всяка една бяла държава няма такова чудо. Колкото си по-богат плащаш по-високи данъци. Само тук и в страните от 3-тия свят бедните плащаме всичко.
31
0
 
29
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
Каква "колона" ще затягаме? И за кое по-добро? 30 години ги слушам, на всеки избори гласувам и все е за "по-добро"...и нищо добро няма за народа, само за ония 240 $винье в парламента....
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е тва фалшивото евро бе, давайте златните грошове и гулдени тука !
29
6
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Манипулативно ! Ние де факто сме с евро, щом сме във валутен борд към еврото, но не се ползваме от облагите му - облекчени инвестиции, износ, ниски лихви, адекватно отразяване на БВП върху доходите. Само печалбите на банковия картел ще намалеят.Колкото до армията, ние така и така имаме символична армия, по-добре да има обща европейска.Данъчните ставки не е добре да се унифицират, защото това ще лиши изостаналите региони от инструмент за стимулиране на инвестициите.
28
3
 
17
 
! Отговори
криста преди 6 години
Дали ще питат въобще българите тези чужденци от парламента ?
27
6
 
22
 
! Отговори
Европа преди 6 години
Около 3 000 000 българи вече са приели еврото, и всеки ден се разплащат с него! И аз съм един от тези. Не го искат нашите продажни мафиоти в парламента, понеже тогава статистиката ще е очевадна и народа ще скочи! Не може да взимаш 80-90? пенсия и 200 -300? заплата и да си нормално живеещ човек! Това е причината да не е въведено досега.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактПодкрепи фактът си с аргументи, моля !
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GLUPOSTI NIKOI NE NI E PITAL
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Против еврото!Имаме си национална парична единица. Колко пъти ще сменят парите, бре!? Стига вече!Като въведат еврото какво ще стане- по-добро здравеопазване, по-ниска цена на тока, водата, горивото, по-ниски цени и по- високо качество на храните, стоките и услугите, по- високи заплати и пенсии, повече работни места?! Нищо.
23
6
 
19
 
! Отговори
факт преди 6 години
Процентите против са повече,ако се въведе Еврото при тези ниски доходи народа ще обеднее още повече,цените ще се вдигнат и само една малка част ще спечелят.
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да затегнем колана, зя да сме добре в бъдеще"... Ейййй, платени мутки, главата да ви счупя! Това го чух за първи път на 20 години, през 1990 г. И не спирам да затягам. Колко искате още крадливи ***. Аз да затягам Цецо, Бойко и Корнелия да разпускат! С откраднатото да ви копат, несретници нагли!!!