58% от българите не желаят еврото за национална валута

"Не сме готови да затегнем колона за по-добро"
18 окт 2017 13:30, Екип на Bloomberg
74
58% от българите не желаят еврото за национална валута
Снимка: Reuters

В българина съществуват съвместно и безконфликтно две идентичности – да си патриот и да си силно проевропейско настроен. Именно тази проевропейска част е малко странно изразена.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Антоанета Христова. Христова, която съосновател на Института за политика и директор на Института за изследване на населението и човека, представи изводите от проучване на двата научни института, изследващо нагласите на българите по базисни общоевропейски въпроси месеци преди предстоящото председателство на България на Съвета на Европа.

"В какво се състоят въпросните странности – не одобряваме основни политики на ЕС като тази по въпросите за миграцията, не сме съгласни с унифициране на данъчните ставки навсякъде в ЕС, не ни харесва идеята за единна европейска армия, както и огромен процент се страхуват от приемането на еврото", посочи още тя.

58% от анкетираните не желаят еврото да бъде прието за национална валута, показва изследването.

"Българинът не е готов да затегне колана, за да бъде по-добре в бъдеще", коментира проф. Христова.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
15
 
! Отговори
Румен преди 6 години
бум на покупка на нови колибум на покупка на нови жилищабум на почивките в чужбинаи изведнъж,затягане на колана...да,...затягат тия,яхнати и окрадени от ония по горе...проф. Антоанета Христова,дали затяга колана и тя? А?
20
13
 
16
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Апелирам за две неща:а) да се махнем от ЕСиб) да направим стъпки към връщане на комунизмаКолкото по-скоро - толкова по-добре!!!
19
15
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Не му трябва на човек да знае добре български.По-добре да знаеш английски,немски,руски или турски.Така няма да имаш проблеми в чужбина и в живота.
18
5
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Поне в това - тези 58% са прави!
17
3
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Ами 58% повече са , просто така им е по изгодно. С еврото някой ще трябва да плати сметката и ще са тези на заплата които не могат да си гласуват сами заплатата тоест тези които ще вземат решението няма да ги засегне което си е конфликт на интереси искам ние да им гласуваме заплатите и тогава бих казал че е справедливо иначе си е грабеж и уговорката за ненасилствена смяна на властта може да отпадне поне морално аз няма да се чувствам обвързан да ги пазя тези хора защото просто не са хора.
16
2
 
33
 
! Отговори
на преди 6 години
Българинът му писна да затага колана, за да бъде по-добре в "бъдеще",което все не идва.Така беше и при "светлото" комунистическо бъдеще,така ни подлъгват и сега.Живее се в настоящето и точка.
15
2
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Опитваш се да раздаваш акъл, а даже не можеш да се изразяваш на български.
14
2
 
23
 
! Отговори
аС преди 6 години
Само, че този колан не е на кръста, а на врата на българина, оставен да изпие до дъно горчивата чаша на победените в онази студена война.Осъществената мечта на Чърчил!
13
10
 
8
 
! Отговори
Свако Цако преди 6 години
Крайно време е да махнем борда, и това грозно и тъпо евро и да си заживеем в хиперинфлация с по 500 000 хил. лв. заплата равна на 5 долара, а пенсиите я имат долар я не.
12
15
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Аз съм твърдо ЗА
11
8
 
26
 
! Отговори
Мачкай мат'ряла преди 6 години
Българина няма право на глас.Каквото наредят господарите от ЕС това става в българия.Вие обърнахте гръб на Русия и предпочетохте ЕС. За това сега ще мълчите и изпълнявате заповеди.Hahaha
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази госпожа е ПРОФЕСОР в кавички, платена от либерал фаговете.
9
3
 
39
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Колана няма повече дупки.До тук беше.
8
4
 
25
 
! Отговори
niki преди 6 години
Че то и сега валутния борд е вързан към еврото, тоест ние сме с евро, но без да имаме ползите от самото евро.
7
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм ЗА еврото. И не съм единствен вероятно.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото, което ще стане като приемем еврото, е че заемите ни ще се превалутират и може и да изкочи някоя любопитност в каква валута напрактика са теглени и какъв им е размера.
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еее, значи все пак се изпусна, че приемането на еврото веднага ще удари по джоба ни, нищо, че сме с най-скъсаните джобове. Ами затова българина не ще еврото бе проф. Христова. Българинът притежава житейска мъдрост и му е напълно ясно, че искате да го изклатите отново, до дупка, до скъсване, ааахх колко сте Д*О*Л*Н*ИИИИ!!!
4
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както със всичко останало, хората, особено живялите в комунизъм ги е страх от промяната и от новото, по-добре да си живеят в добре позната мизерия отколкото да рискуват да живеят по-добре вбъдеще. Същото е и отношението към новите технологии, знанията (както знаете учим от учебници с матерял в него на 50 години), различните хора и тн. Незнанието е страх към новото, ignorance is bliss.
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото е грозна валута, ще трябва да гледаме разни "евроценности" и непознати мутри на хартийките им.
2
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То няма нито една държава на тоя свят която е минала на евро и е по-добре от преди.