От 590 до 5000 лева: Как ЧСИ-тата могат да надуят сумите?

Жена от Шумен стана жертва на частни съдебни изпълнители
18 окт 2017 10:16, Боряна Павлова
56
От 590 до 5000 лева: Как ЧСИ-тата могат да надуят сумите?
Снимка: Dnes.bg

От 590 лева кредит до 5 000 лева - толкова пари е върнала жена от Шумен на частни съдебни изпълнители. Тя изтеглила два малки кредита, които е върнала. Само че отново я потърсили, като й обяснили, че парите не са стигнали до кредитора и трябва да ги плати отново.
 
Така вместо 590 лв., жената върнала 5000 лв. заедно със съдебните разноски и лихвите, разказва БНТ.

Още по темата

Наричаме жената Ваня. Тя изтеглила два кредита, които й били нужни за лечение. Подписала договор с ясното съзнание, че лихвите са високи. Преценила риска и възможностите си да плаща. В един момент останала без работа, но продължила с по-малки вноски да се издължава.
 
"Тъй като тази фирма я няма и препродава вземането си на друга фирма, тя почва да събира вземането. И така без да знам, са извадили изпълнителен лист, дали са ме на съдия изпълнител. Почнах работа, почнаха да ми удържат от трудовото възнаграждение много голяма сума - 150 лв. Отидох в управлението си да питам каква е причината за тази сума. Те ми обясниха вземане при съдия изпълнител Асен Тонев", споделя жената.

Междувременно на съдия изпълнителя Асен Тонев са прекратени правомощията и задълженията й отиват при друг съдия изпълнител. Ваня не знае.

"Отидох при съдия изпълнителя и казах - аз съм ги заплатила така и така при ваш колега. Да, но тъй като той е злоупотребявал, не е върнал парите на кредиторите, вие трябва да ги заплатите наново. Питам как да си търся правата, вика по никакъв начин. Или доброволно ги платете, или ще почнем опис... Така изплатих 1400 лв. близо с всички разноски съдебни", разказва още потърпевшата.

След известно време получила известие, че повторно трябва да плати и другия кредит от 190 лв., но междувременно сумата станала 560 лв. Казали й "Дайте касовите бележки". Тогава тя отишла във фирмата, през която плащала сумите. Оттам отказали да й дадат такъв документ, въпреки че в регистъра имало информация с обяснението, че е изтекъл тригодишният давностен срок.
 
"Потресена съм, защото дефакто ние нямаме никакви права в тази държава. Не можем да се сборим с тези измамници, за мен те са измамници, играят си с тези колекторски фирми, тези съдии изпълнители, по никакъв начин не можеш да ги обориш и се защитиш", заяви още Ваня.
 
Жената вече се притеснява да не се наложи трети път да плаща вече платеното, защото се убедила, че законът не я защитава.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нека пребъдат във вечността "демокрацията" и "пазарната икономика" след като в тях 590 лв. се превръщат в 5000 и то след като веднъж вече си ги платил!
52
0
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
И как да няма безплатен обяд. 5 милиарда лева кредити към КТБ няма да бъдат върнати. Фирмите, които ги взеха кредитите са в процедура по фалит, и се освобождават от дълга си-чл 739 ал 2 ТЗ. Само,че зад тези фирми стоят конкретни лица, които са прибрали тези пари. Значи безплатен обяд имало. Странно-защо не ревете, като фирми не си връщат дълговете, изаконно се освобождават от дълга си-като фалират. А гражданите нямат право да обявяват фалит
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако платиш към ЧСИ, и ЧСИ-то злоупотреби с парите длъжникът не дължи второ плащане!!!!!!! Взискателят да си търси парите от ЧСИ. При изпълнителен процес-като платиш към ЧСИ, се освобождаваш от дълга, дори и ЧСИ-то да не даде парите на взискателя!!!!!!!!
50
1
 
2
 
! Отговори
BARTH преди 1 година
До До BARTH

Ама преди това ти ще си останал гол и бос, .....!
49
3
 
2
 
! Отговори
До BARTH преди 1 година
Ти май си един от тях та така се палиш ***? Няма вече *** да ви дават ей така пари!!! Хвани си сериозна работа нещастник че в скоро време ще ти се наложи ти и твойте приятелчета където ги защитаваш да ми ядете К..А!!!
48
3
 
2
 
! Отговори
Sen Simon преди 1 година
Егати и трола се намърда тука...мирише лошо от далече, и е с дребна душица.
47
1
 
3
 
! Отговори
BARTH преди 1 година
До До BARTH - жабуркача
Защото ти вече го жабуркаш поне на 3-4 ЧСИ-та, пал*як!!
46
3
 
4
 
! Отговори
BARTH преди 1 година
До до Barth
А вие как разбрахте,че въпросните 20 лева не са дължими, щом оператора ги претендира значи съгласно договора, който е сключен между страните тази сума е била дължима и е останала незаплатена.Хайде стига моля ви се и аз имам сключени мобилни,банкови и прочие договори, но при мен никога не се е стигало до подобна развръзка, защото чинно си заплащам всичко, което се дължи от мен.Не знам може би аз съм "баламата" и започна и аз да казвам това не дължа и после да се оплаквам по форумите.
45
0
 
3
 
! Отговори
до Barth преди 1 година
Принципно си прав - никой не може да вади права от свое виновно поведение. В повечето случаи обаче виновното поведение се предполага. Давам конкретен пример - синът на братовчедка ми дължи 20 /ДВАДЕСЕТ/ лева на мобилен оператор. Не ги е платил, защото изобщо не са дължими. Въпросният мобилен продал дълга на събирачи и цифрата станала 980 /деветстотин и осемдесет/ лева. Уточнявам - няма присъединени задължения към държавата - всички разноски са по това производство.
44
8
 
6
 
! Отговори
BARTH преди 1 година
Всички ми*шкари, които не си плащат редовно сметките и после има се образуват изпълнтелни дела реват срещу ЧСИ, а защо не ревете срешу недобросъвестността си,че се правите на много хитри и не си покривате дълговете.Безплатен обяд няма!!!
43
7
 
4
 
! Отговори
BARTH преди 1 година
До Анонимен

На теб ЧСИ-тата са ти виновни,че не си плащаш парното и теглиш всеки месец бързи кредити, които не връшащ, ****анар!!!
42
0
 
10
 
! Отговори
До Азз преди 1 година
Съдът е ясен и няма какво да го коментираме. Знае се и отговора: такъв закон са написали, ние само го спазваме. Старите муцуни от Парламента, дето от 30 г. плодят и приемат ялови и предварително, и съзнателно компроментирани актове също са добре известни. Без много напъни повечето българи даже могат и да се досетят, и кой за кого работи. Въпреки, че си нямат свое лоби там.

Но да се върнем на случката, едното ЧСИ се окакало, а другото започва всичко отначало. По закон и за сметка на длъжника...
41
0
 
5
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 1 година
ХОРА, не се занимавайте с тези измамници, раздаващи бързи кредити. Отидете в банката (за предпочитане в тази, през която минава заплатата ви), и там вече бързо ги дават, даже и онлайн.
40
0
 
1
 
! Отговори
риторично преди 1 година
До хипотетично

Цитат от статията-
"Отидох при съдия изпълнителя и казах - аз съм ги заплатила така и така при ваш
колега. Да, но тъй като той е злоупотребявал, не е върнал парите на
кредиторите, вие трябва да ги заплатите наново. Питам как да си търся
правата, вика по никакъв начин. Или доброволно ги платете, или ще почнем
опис... Така изплатих 1400 лв. близо с всички разноски съдебни"
39
1
 
3
 
! Отговори
хипотетично преди 1 година
До риторично
Няма как, ако е платила на ЧСИ някой да я накара да плаща втори път на друг. Съдията, вика, няма как да не платиш ... Ми има обжалване действията му, има спиране на изпълнението, а ако е незаконно разноските няма да са за нейна сметка, а на неизправната страна. Но не, вместо да даде 5-600лв. на адвокат и след това да й бъдат възстановени, тя се набутва с тройно повече, защото "вярва", че няма друг начин. Слаба, слаба си е държавата.
38
0
 
3
 
! Отговори
риторично преди 1 година
До Анонимен 38
Защото жената няма документ, който да докаже, че е платила дължимото. Нейната дума срещу думата на ЧСИ и фирмата за кредити.
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо в случая че отговорното лице е злоупотребило с парите на фирмата, длъжника трябва да ги плати отново?

Това за мен е рекет и следва да се намеси прокуратурата, а тъпата фирма да си търси парите от ЧСИ не от жената.

Пазете си бележките 6 години хора иначе може много ядове да берете. И е крайно време касовите бонове да ги печатат на хартия която не избледнява след 3 месеца
36
1
 
15
 
! Отговори
Все тая преди 1 година
Значи това е мафията.Както казва Айнщайн - Глупаво е да правиш едно и също нещо и да очакваш различни резултати, говорим за протести срещу статуквото в държавата ни.От ЧСИ-та може да започне гражданска война, не можеш да си плащаш парното тока вода, идват ти ЧСИ дома - Автомата и стреляш, масово избиване на ЧСИ - послание срещу МАФИЯТА в България.Иначе нема да се оправим ще ни *** до дупка. Решението БОЙ БОЙ срещу ЧСИ и СИНДИКАТИТЕ - всички няма как ни вкарат в затвора.Немам думи....
35
3
 
3
 
! Отговори
риторично преди 1 година
До слаба, слаба държава
Тогава разходите и щяха да са още по- големи- ще плати на ЧСИ като поп и за капак ще плати и на адвокат. Адвокатите са не по- малко опасни от другите хиени.
34
2
 
22
 
! Отговори
Булгарин преди 1 година
Моите родители също бяха потърпевши от тия Гадове ЧСИ преди три години. Без уведомление, без каквато и да било информация че е заведено дело и без възможност да се защитят! Просто им изтеглиха всичките мизерни пари от банката заради другата Мафия в държавата = „Топлофикация„! При положение че Вальо Топлото веднъж ги обра, та след това и съдът и ЧСИ ги обра втори път! Няма такава “ДЪРЖАВА“ !Предлагам да се съберем всички пострадали и да започнем като тях - ДА ТРОШИМ глави без обяснение!