От Виетнам до България: Ан Тхо търси помощ, за да остане у нас

Виетнамката се залюбила с българин, но сега може да бъде екстрадирана
Обновена: 18 окт 2017 09:16 | 18 окт 2017 08:40,
99
От Виетнам до България: Ан Тхо търси помощ, за да остане у нас
Снимка: bTV

Фарук и Ан Тхо – младо семейсто с едномесечно бебе, решило да живее в България. Идилията обаче свършва дотук. Фарук е българин, а Ан - виетнамка. Двамата имат син, но въпреки това майката на едномесечното бебе може скоро да бъде екстрадирана.

Фарук и Ан Тхо се срещат на Олимпиадата за глухи в София преди три години. Той е от горнооряховското село Горско Сливово, а тя идва от далечен Виетнам. И двамата са глухонеми. Фарук е със 75% глухота и може да чува със слухов апарат.

Изоставен е от родната си майка, когато е само на три месеца и е отгледан от баба си. Завършва средното си образование в специализирано училище в София, след което идва при приятели в Горна Оряховица.

Опитвал е да си намери работа, но заради здравословния си проблем не успява. Преди години решава да участва на Олимпиадата за глухонеми в София, където се запознава с Ан.

Двамата продължават връзката си във Facebook, разказва Фарук пред bTV. След осем месеца онлайн любов Фарук решава да отиде до Виетнам.

Година по-късно повтаря пътуването, но този път Ан и Фарук се оженили. През май месец тази година съпругата на Фарук пристига в България, а на 4 септември се ражда техният син - Зухран.

Оказва се обаче, че перипетиите пред двамата млади едва сега започват. За да остане при законния си съпруг майката трябва да получи статут на временно пребиваващ в България чужденец.

За да се случи това тя трябва да представи документ, че има минимум 5000 лв. в банкова сметка, пише "Монитор". Обяснението на полицейските служители било, че парите са гаранция, че ако остане за по-дълго в страната, след време Ан няма да легне на ръцете на родната социална система.

Двамата млади обаче не могат да съберат 5 000 лв. Те живеят и се издържат единствено с инвалидната пенсия на Фарук, която е в размер на 140 лв. и с помощта, която им оказват техни приятели.

Тези приятели обаче не заможни и няма откъде да съберат петте хиляди лева. Затова две от тях са се заели с амбициозната задача да съберат необходимите пари от хората в цяла България.

Едната от добротворките, Жулиета Геориева разказва, че всъщност е необходимо тези пари да бъдат внесени в банката и да останат там няколко дни, докато бъде издаден документ за тяхната наличност, който документ да бъде представен в служба "Миграция" към Областната дирекция на МВР.

С този документ виетнамката ще получи правото да се яви на интервю и да получи лична карта и статут на временно пребиваващ чужденец в България. след това парите ще бъдат изтеглени от банката и ще бъдат върнати на собственика им.

Това обаче трябва да се случи до 24 октомври, за когато е насрочено интервюто. Ако парите не бъдат намерени до тогава майката ще бъде екстрадирана от България.

"Вярвам, че у нас има добри хора, които ще се отзоват и ще помогнат. В крайна сметка става въпрос за двама млади, които се обичат и които не бива да бъдат разделени. Още повече сега, като имат и първото си бебенце”, споделя Жулиета Георгиева.
 
За желаещите да помогнат, банковата сметка е:
BG92SOMB91301063807401
Титуляр: Ан Тх Тхо

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мммммм, нещо не ми звучи баш-таман цялата постановка. Струва ми се невероятно с брак, родено в БГ дете!!!, което по закон е с двойно гражданинство, демек и българско, та, да няма законна, несвързан с 5000лв. възможност за оставане. Не ще да е така.
63
3
 
21
 
! Отговори
,.,. преди 6 години
Залюбили се,оженили се,побързали да се размножат но....не помислили за последствията,и сега друг да им бере грижите.Стига такива са просили пари от работещия българин.Фарук да е премести да живее във Виетнам,ама виетнамката иска да е европейска гражданка та да заминат за Западна Европа и българския данъкоплатец да им финансира пътя.
62
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Фарук е българин"внасят се нови българи, щото другите мият чинии и берат ягоди из Ивропътъ
61
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не отидат да живеят във Виетнам, след като тук не им харесва, България не е приют за безпризорни?!
60
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не работи, няма доходи, а тръгнал да се размножава. Личен негов проблем си е, а не наш и на държавата.
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 55 Анонимен"Това за работа на компютър от вкъщи за хиляди долари месечно е голяма дъвка"Някой хора искат да вярват, че няма такива хора, работещи за чужди работодатели дистанционно и изкарващи западни заплати, за да не се депресират от собствената си действителност.
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еее така е, ако вместо Ан Тх Тхо се казваше, мумюн, айше и тн, дори нямаше да има нужда от документи и можеше да си живее колкото си иска.Дори държавата щеше да и дава пари и да има статут да си прибира (не да краде) каквото си иска.п.п: може ли за тия наши *** съграждани преди да им дават да си направят лични документи да са същите права и задължения? Ако не отговарят да си ходят в родината си.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилата са за всички и трябва да се спазват.
56
5
 
6
 
! Отговори
До 55 Анонимен преди 6 години
Това за работа на компютър от вкъщи за хиляди долари месечно е голяма дъвка² лъжа².
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди малко напомних ,че е необходимо да се спазват законите на страната,независимо дали става въпрос за виетнамци или хора с име Фарук.Постът ми не се хареса на редакцията и беше изтрит!Защо ли?
54
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такова увреждане не му пречи да работи с компютри и да изкарва хиляди долари. Един познат с ТЕЛК програмист си работи от вкъщи за американска фирма и си докарва повече от 7000 долара на месец и се чуди как да си плаща осигуровки на пълната заплата, с този максимален праг на осигуровките, който въведоха българските политици.
53
3
 
19
 
! Отговори
До 10 Кругер преди 6 години
Фарух, Ан Тхо и Зухран търсят помощ.Станимир, Росица и Пламен ДГД !
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз също не бих ги наел на работа всъщност, защото имат ТЕЛК което ще ми създаде хиляди главоболия."Точно заради с такива с ТЕЛК, работодателите ползват огромни данъчни облекчения. Колкото повече такива служители има фирмата, толкова по-големи данъчни облекчения ползва. Много бизнесмени точат хазната по такава схема.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли по-лесно да сключат брак и тук?
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оженили са се във Виетнам, а не тук. За това не и дават гражданство. Да ходят да живеят във Виетнам. И без това с тези 140 лева пенсия тук няма да са по-добре.
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се дават 5000 лева на непознати от фейсбука. Като онзи Спас ли беше, Александър ли беше.
48
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече и с брак не признават гражданство. Сигурно трябва лично нехово височество Тиквун Магистралски да дойде и да ги благослови на сватбата, за да получи жената българско гражданство.
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Как живеят и гледат дете със 140лв ???"Както и другите стотици хиляди шведи, с български имена като Фарук и Зухран.
46
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига дето глухи хората ами и подигравка . На милион опушени давате пари ...Не ви пречи да я регистрирате . Достатъчно ги е на казала природата. Майка с дете ...бъдете хора преди всичко.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняПОДКРЕПЯМ ТЕ!!!БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПАК СЕ ПОДЧИНЯВА И НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАКОНИ ТЪЙ, ЧЕ ЩОМ ИМАШ БРАК НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ТЕ ТРЕТИРАТ КАТО ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВАЩ!