От Виетнам до България: Ан Тхо търси помощ, за да остане у нас

Виетнамката се залюбила с българин, но сега може да бъде екстрадирана
Обновена: 18 окт 2017 09:16 | 18 окт 2017 08:40,
99
От Виетнам до България: Ан Тхо търси помощ, за да остане у нас
Снимка: bTV

Фарук и Ан Тхо – младо семейсто с едномесечно бебе, решило да живее в България. Идилията обаче свършва дотук. Фарук е българин, а Ан - виетнамка. Двамата имат син, но въпреки това майката на едномесечното бебе може скоро да бъде екстрадирана.

Фарук и Ан Тхо се срещат на Олимпиадата за глухи в София преди три години. Той е от горнооряховското село Горско Сливово, а тя идва от далечен Виетнам. И двамата са глухонеми. Фарук е със 75% глухота и може да чува със слухов апарат.

Изоставен е от родната си майка, когато е само на три месеца и е отгледан от баба си. Завършва средното си образование в специализирано училище в София, след което идва при приятели в Горна Оряховица.

Опитвал е да си намери работа, но заради здравословния си проблем не успява. Преди години решава да участва на Олимпиадата за глухонеми в София, където се запознава с Ан.

Двамата продължават връзката си във Facebook, разказва Фарук пред bTV. След осем месеца онлайн любов Фарук решава да отиде до Виетнам.

Година по-късно повтаря пътуването, но този път Ан и Фарук се оженили. През май месец тази година съпругата на Фарук пристига в България, а на 4 септември се ражда техният син - Зухран.

Оказва се обаче, че перипетиите пред двамата млади едва сега започват. За да остане при законния си съпруг майката трябва да получи статут на временно пребиваващ в България чужденец.

За да се случи това тя трябва да представи документ, че има минимум 5000 лв. в банкова сметка, пише "Монитор". Обяснението на полицейските служители било, че парите са гаранция, че ако остане за по-дълго в страната, след време Ан няма да легне на ръцете на родната социална система.

Двамата млади обаче не могат да съберат 5 000 лв. Те живеят и се издържат единствено с инвалидната пенсия на Фарук, която е в размер на 140 лв. и с помощта, която им оказват техни приятели.

Тези приятели обаче не заможни и няма откъде да съберат петте хиляди лева. Затова две от тях са се заели с амбициозната задача да съберат необходимите пари от хората в цяла България.

Едната от добротворките, Жулиета Геориева разказва, че всъщност е необходимо тези пари да бъдат внесени в банката и да останат там няколко дни, докато бъде издаден документ за тяхната наличност, който документ да бъде представен в служба "Миграция" към Областната дирекция на МВР.

С този документ виетнамката ще получи правото да се яви на интервю и да получи лична карта и статут на временно пребиваващ чужденец в България. след това парите ще бъдат изтеглени от банката и ще бъдат върнати на собственика им.

Това обаче трябва да се случи до 24 октомври, за когато е насрочено интервюто. Ако парите не бъдат намерени до тогава майката ще бъде екстрадирана от България.

"Вярвам, че у нас има добри хора, които ще се отзоват и ще помогнат. В крайна сметка става въпрос за двама млади, които се обичат и които не бива да бъдат разделени. Още повече сега, като имат и първото си бебенце”, споделя Жулиета Георгиева.
 
За желаещите да помогнат, банковата сметка е:
BG92SOMB91301063807401
Титуляр: Ан Тх Тхо

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА НЕЩО СБЪРКАНО ВЪВ СИСТЕМАТА НИ!!НАЛИ ИМАТ БРАК!!! ЗАКОНИТЕ НИ СА СБЪРКАНИ В ТОЗИ СЛУЧАЙ ДА СЕ ПИШЕ ДО ОМБУДСМАНА!!ЗАЩО ДА Е ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВАЩА!! ЯВНО БРАКА ИМ НЕ Е СКЛЮЧЕН В БЪЛГАРИЯ! И ЯВНО БЪЛГАРИЯ НЕ ГИ ПРИЗНАВА ТЕЗИ БРАКОВЕ СКЛЮЧЕНИ В ЧУЖБИНА ЯВНО~!
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как живеят и гледат дете със 140лв ???
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да я пишат бежанка и няма да има проблеми.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А 5 милиона българи да не би случайно да търсят нещо друго??
40
6
 
11
 
! Отговори
карина преди 6 години
Срамно е вместо държавата да опрости тази процедура да се търсят пари от хората , които после ще се върнат. Направо това граничи с цинизъм. То бива бива, но всяко нещо си има граници и това е подигравка с българина.
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямаш пари би ли се снимал да се излагаш по новините .Аз лично щях да умра от срам и безсилие с врътките на държавата .
38
13
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не знам за тая виетнамка, НО София се напълни с китайци ли са , корейци ли са! Мисля, че не е лошо да ги поизгоним, защото и те са напаст като станат много! Освен това в КИТАЙ война няма, чий го дъррват тия в България!? Питам?
37
3
 
29
 
! Отговори
аспарух преди 6 години
Да си мигрант от Сирия може, за виетнамка омъжена за българин с тяхно дете не може странно защо?
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо гнило.Ако са се оженили , и то в България, как ще има проблем да са заедно?
35
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
До KromДам именно. И после тая дето събира пари ще каже:" Аз не знаех, че са измамници и мене ме излъгаха." А процента си е процент. Незнам, нещо не ми е ясна тази работа.
34
2
 
18
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Реално тези двамата могат да работят всичко с изключение на професии изискващи непосредствен контакт с клиенти или колеги. Тук голямата пречка единствено са държавните рестрикции към работодателите наемащи такива хора, незнайно защо определени за инвалиди. Аз също не бих ги наел на работа всъщност, защото имат ТЕЛК което ще ми създаде хиляди главоболия.
33
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фарук, Зухран, сигурно хората са свястни, но тея имена ме притесняват .. иначе казано, дали Фарук е наложил някаква религия на Зухран? Сещате се какво имам в предвид
32
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека ЕРДОГАН или ДОГАН да им оправи документите .Виетнамката е сладка мога да е взема да ми духааа.
31
0
 
30
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Относно проблема-да видят възможност за постоянно пребиваване, или някой адвокат да изчисти малко карма като им даде 5000 лв срещу запис на заповед. Относно произхода-предпочитам детето на български турчин и виетнамка да расте в България, отколкото родно чаавенце. Шанса Зурхан да работи за моята пенсия е над 50%, докато шанса това да прави Асан клонят към 0%.
30
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да изтеглят кредит.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен е трудно да се живее в България изобщо .За детето взимат пари и живеят бедно на село . Но е добре да им се помогне понеже са глухонеми а тях никой не ги взима на работа .Не чуват и не могат да говорят което си е гадост но пък се обичат което е хубаво .
28
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 бона нямат, обаче пари за смартфон с който да си щракат селфита бол. Много омръзнаха такива абсурдни истории за женички в перманентен цикъл - да се взимат в ръце и да си решават проблемите. Какъв му е проблема на Фарук да работи? Нали чува със слухово апаратче? Все едно аз като нося очила, да ме обявят за инвалид и да ми дават пенсия! Аман от такива мързеливци, вечни мрънкачи. А това какви са по етнос няма значение, важното е случая, че това са млади хора очакващи обществото да ги отглежда!
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сладки са като малки, но като порастнат и станат много застрашават сплотеността коята само етнически хомогенна държава може да има. Ще плачете в бъдеще за това, че сега сте мекушави.
26
8
 
14
 
! Отговори
до Korean soup преди 6 години
Ти си поредния добряк без мозък. Доста съм по обиколил света и ще ти кажа , че по гнусни, мързеливи и нехигиенични народи от тези на Фарук и Тхо рядко се срещат.Да не говорим, че е абсурно да зи изтъпосаш личната сметка и да молиш да я захранва народа.Мога да ти разкажа драмите на поне 1000 българи, който имат много по-сериозна нужда от средства пък се борят сами.
25
4
 
19
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Има нещо странно в това. "... след осем месеца Фарук решава да отиде до Виетнам ...", а година по късно "...повтаря .." но ... не могат да съберат 5 000 лева? Добре де, нямам против, че за беден човек 5 бона са проблем, но как пътува два пъти до Виетнам? В смисъл, не е ли малко нещо противоречива тази история? Инак това, че се казва Фарук не го прави по малко българин. Но останалото?