От Виетнам до България: Ан Тхо търси помощ, за да остане у нас

Виетнамката се залюбила с българин, но сега може да бъде екстрадирана
Обновена: 18 окт 2017 09:16 | 18 окт 2017 08:40,
99
От Виетнам до България: Ан Тхо търси помощ, за да остане у нас
Снимка: bTV

Фарук и Ан Тхо – младо семейсто с едномесечно бебе, решило да живее в България. Идилията обаче свършва дотук. Фарук е българин, а Ан - виетнамка. Двамата имат син, но въпреки това майката на едномесечното бебе може скоро да бъде екстрадирана.

Фарук и Ан Тхо се срещат на Олимпиадата за глухи в София преди три години. Той е от горнооряховското село Горско Сливово, а тя идва от далечен Виетнам. И двамата са глухонеми. Фарук е със 75% глухота и може да чува със слухов апарат.

Изоставен е от родната си майка, когато е само на три месеца и е отгледан от баба си. Завършва средното си образование в специализирано училище в София, след което идва при приятели в Горна Оряховица.

Опитвал е да си намери работа, но заради здравословния си проблем не успява. Преди години решава да участва на Олимпиадата за глухонеми в София, където се запознава с Ан.

Двамата продължават връзката си във Facebook, разказва Фарук пред bTV. След осем месеца онлайн любов Фарук решава да отиде до Виетнам.

Година по-късно повтаря пътуването, но този път Ан и Фарук се оженили. През май месец тази година съпругата на Фарук пристига в България, а на 4 септември се ражда техният син - Зухран.

Оказва се обаче, че перипетиите пред двамата млади едва сега започват. За да остане при законния си съпруг майката трябва да получи статут на временно пребиваващ в България чужденец.

За да се случи това тя трябва да представи документ, че има минимум 5000 лв. в банкова сметка, пише "Монитор". Обяснението на полицейските служители било, че парите са гаранция, че ако остане за по-дълго в страната, след време Ан няма да легне на ръцете на родната социална система.

Двамата млади обаче не могат да съберат 5 000 лв. Те живеят и се издържат единствено с инвалидната пенсия на Фарук, която е в размер на 140 лв. и с помощта, която им оказват техни приятели.

Тези приятели обаче не заможни и няма откъде да съберат петте хиляди лева. Затова две от тях са се заели с амбициозната задача да съберат необходимите пари от хората в цяла България.

Едната от добротворките, Жулиета Геориева разказва, че всъщност е необходимо тези пари да бъдат внесени в банката и да останат там няколко дни, докато бъде издаден документ за тяхната наличност, който документ да бъде представен в служба "Миграция" към Областната дирекция на МВР.

С този документ виетнамката ще получи правото да се яви на интервю и да получи лична карта и статут на временно пребиваващ чужденец в България. след това парите ще бъдат изтеглени от банката и ще бъдат върнати на собственика им.

Това обаче трябва да се случи до 24 октомври, за когато е насрочено интервюто. Ако парите не бъдат намерени до тогава майката ще бъде екстрадирана от България.

"Вярвам, че у нас има добри хора, които ще се отзоват и ще помогнат. В крайна сметка става въпрос за двама млади, които се обичат и които не бива да бъдат разделени. Още повече сега, като имат и първото си бебенце”, споделя Жулиета Георгиева.
 
За желаещите да помогнат, банковата сметка е:
BG92SOMB91301063807401
Титуляр: Ан Тх Тхо

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 6 години
мога ли да попитам как Фарук сьс 140 лв. месечно за преживяване си е позволил пътуване до Виетнам ???!!тоя театър нещо...странен ми идва...
83
1
 
2
 
! Отговори
Виетнамски юрист преди 6 години
Фарук да пише на Хелзинския комитет, там дават мило и драго за такива българи и непременно ще се бръкнат.
82
2
 
9
 
! Отговори
deaf62 преди 6 години
Не мога да разбера,след като е омъжена за българин,няма ли някакво право да живее тук,а и е родила тук?
81
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фарук сигурно е с двойно гражданство.Да вземе Ан Тхо и да си заминат за Турция.Там веднага ще и дадат турско гражданство без проблем,ще му намерят работа и ще си живея щастливо.Защо да се "мъчат" в България.
80
3
 
16
 
! Отговори
Ботю преди 6 години
Фарук може и да е български гражданин, но не и българин! Щом сте журналисти уважавайте си професията и не описвайте нещата в стил "колкото лаф да става"!
79
2
 
2
 
! Отговори
До 76 Кругер преди 6 години
Не сте схванали иронията в коментара.Смисълът му е противоположен на този за който си мислите.
78
7
 
7
 
! Отговори
V12 преди 6 години
Фарук не е българин.Той е български гражданин.Не обиждайте г-н Фарук като пишете че е българин.
77
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жалка нация
76
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, че нещо, да са живи и здрави хората, но как Фарук лети до Виетнам със 140 лв. инвалидна пенсия?
75
9
 
13
 
! Отговори
Не,благодаря! преди 6 години
Виетнамците като чели са по-добър внос от тия дето меркел ни ги внася,ама пак НЕ,благодаря.Особено когато "българина" е Фарук а "българския" син - Зухран.А,тая Жулиета да ходи с тях или във Виетнам или в Турция.
74
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Фарук е българин"Българите не се казват Фарук,нито синовете им Зухран!!!
73
5
 
11
 
! Отговори
Кругер преди 6 години
До до 10 КругерВие в БХК ли работите? Изглеждате доста анти-български настроен.Точно за тези тримата предпочитам да си дам парите за кафета и цигари отколкото за размножаването им. Съвестта ми е чиста!
72
10
 
10
 
! Отговори
mda преди 6 години
Болшинството коментиращи грам идея си нямат за каква бюрокрация става въпрос с браковете зад пределите на границата ни... казвам го като човек който е минал по този път. През всички кръгове на ада се минава независимо че и двамата съпрузи са българи брака е в страна на чиято територия важат правилата на ЕС а какво остава когато единия не е не ми се мисли...
71
6
 
17
 
! Отговори
ми, преди 6 години
...добротворката Жулиета Геориева да изтегли кредит от 5000 и да им внесе парите.Като ще е " добротворка" да е такава докрай а не да обикаля телевизии и да проси пари.
70
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авторката хвърля въдицата за гламави шарани,обаче за личен пример да даде парите и дума да не става.Аман бее..,още трима за сега ще получават от нашият труд безплатно,без абсолютно никакъв принос към обществото и държавата.
69
5
 
18
 
! Отговори
44 преди 6 години
Аз ли не разбирам или...излиза, че ни се предлага схема да им помогнем да заобиколят закона...? и трябва ако искаме да им помогнем да пратим пари на някаква сметка, и след известно време ще ни ги върнат, а девойчето ще започне да взима социални, които пак ние ще плащаме...
68
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо пък специално трябва да се установят в България ?Виетнам е една от страните, която се развива с най-бързо темпове, да вървят там.И много красива и екзотична.Фарук, Зухран, типочно българско, нали ?Мирише на измама, съберете и внесете пари, които ще остенат само малко в банката, която ще издаде документ и т.н. и т. н.Взимат хората за наивници. Вратата е широко отворена,One way ticket
67
3
 
14
 
! Отговори
АВЕ преди 6 години
кви са тия разкази по картинка? лична драма? новина?
66
5
 
16
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Да се пише афганистанка, веднага ще й дадат паспорт!
65
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България винаги е била дуалистична държава откъм етноси. Прабългари и славяни, турци и българи, българи и роми, роми и арабоафриканоазиатци, но винаги е носела гордо името България.