Признаването на BG малцинството в Албания е успех

Експерти: Българската общност там наброява 100 000 души
Обновена: 19 окт 2017 08:02 | 18 окт 2017 22:20, Красимир Ангелов
24
Признаването на BG малцинството в Албания е успех
Снимка: Bulgaria ON AIR

Признаването на българското малцинство в Албания безспорно е голям и исторически успех. Зад това мнение се обединиха Ива Крумова от Агенцията за българите в чужбина и Любомир Милошев от ВМРО в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Още по темата

"Проблемите идват от политиката за македонизация. Самите хора там не са имали достатъчно самочувствие да извоюват това нещо. Правителството трябва да се задейства и да обърне внимание на тези хора, като на хора с българско потекло", обясни Крумова.

Тя цитира данни, които показват, че според Албания в държавата има 40-45 хил. души с българско потекло, но според българската общност те са над 100 хил.

"Това е исторически успех!", категоричен бе Любомир Милошев пред Bulgaria ON AIR. Той е на мнение, че заслугата е обща - най-вече на българските общности в Албания, които поддържат културен живот, въпреки че толкова години са мачкани.

Още през лятото от "Обединени патриоти" и "Воля" се "хванаха за гушите" заради вероятно забавяне на издаването на удостоверения за български произход. Според Милошев не може да се хвърлят обвинения за корупция по този казус, тъй като лицата, които кандидатстват, освен български граждани стават и граждани на ЕС.

"Забавянията бяха започнати от лоша практика от правителството на г-н Орешарски. Тогава организирахме протести да има максимално облекчен режим. Той трябва да е облекчен, но българската държава да има инструменти за контрол", обясни Милошев.

Ива Крумова посочи, че в даден момент е имало предложение това удостоверение да се издава от МВР.

"В Агенцията за българите в чужбина има експерти с дългогодишен стаж, които изучават тези общности и знаят във всяко едно село къде точно има българи", коментира тя.

Видео от целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега трябва да се принуди Турция да признае нашето малцинство на своя територия.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези македонци "българи" взимат бг гражданството и веднага бегом в западна европа, англия и в канада след нова година
17
1
 
3
 
! Отговори
"Герои" в преди 1 година
Едно нещо не мога да разбера: уж исторически пробив, ама БиБи го прави от София, Цецо облича гайтанлии потури и аба , пъха в силяха кремъклия пищов и ходи по Родопите и Стара планина да яде чевермета и още го е яд,че не яде в Свищов печено агне и не пи гъсто вино... Цвета и Главчев се пишат храбри гербаджии, ама ги е страх да отидат в Македония и Албания... Подп. от резерва Е.Христов плюе по президента, но не смее да се раэходи до шиптърите. А една доцентка е там...
16
0
 
2
 
! Отговори
Пробив... преди 1 година
Г-да журналисти от Днес.бг, много сте скромни! Преди няколко дни медиите, особено тези на Нидялку Нидялков и Крачуна гърмеха, че това е ИСТОРИЧЕСКИ ПРОБИВ НА БОЙКО БЪ! Сетне се оказа, че една доцентка от БАН десет години е работила в тази насока без да пита ББ... И накрая се оказа, че ББ е присвоил нейните успехи. Медиите силно понижиха тона и само преданите на ББ Блиц на Крачуна и Пик продължиха с хвалебствията. А за пробивът: нека ББ присъедини Македония към БГ и тогава всички ще го хвалим.
15
2
 
4
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Българите там са от Кубер насам. После при Симеон, Самуил и Иван Асен II. Берат се е наричал Белград и е имал здраво българско население до 17 в. когато съседите албанци приемат исляма и ги изтласкват. Голяма част от тях се *** на север - Иван Вазов е от такъв род. Днес са запазени селата от другата страна на Охридското езеро, за които Борис спори с германците и италианци през 40те. Говорят си архаичен български - в YouTube има доста филми за тях. Успех е, че най накрая се сетиха за тях.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В кoчинaта няма къде да стъпиш от "експерти".
13
3
 
6
 
! Отговори
Суджук добрички преди 1 година
До анонимния 11 и до македон
Българи в албания има от 9 ти век. А етногенезис на македонците започва след 1 вата световна война.И колкото и неприятно да му е на македон етнически българи все още са и македонците. След време може езиците ни да се развият в посока да не са едно диалектно пространство (-сега тия неща стават бързо )и обичаите и битовата ни практика да се изменят. Може процесът и да е в обратна посока. Въпрос на интереси и политика на двете държави и стратегия на оцеляване..
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11Българската държа от такива невежи като теб си пати ,това помежду другото ,искам да кажа ,че там македонизма е задействал отдавно своята машина , има много платени които промиват мозъците на хората ,един от тях е Едмонт Темелко ,който е кмет на община Пустеш ,та той много усърдно работи в полза на македонистите финансирано от Груевското правителство
11
0
 
4
 
! Отговори
Wikipedia преди 1 година
Албанците са мюсюлмани (сунити и бекташи, предимно на север), православни (предимно на юг и в Гърция), католици и атеисти.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10
"Българи в Албания ... ще се напикая от смях. И откъде точно са дошли "
---
Те не са "дошли". Те са там от векове, от времето, когато България ДЕЙСТВИТЕЛНО е имала излаз на три морета. Случайно да знаеш на кого е кръстен Софийския университет? Да си чувал за Климент Охридски? Не си? Ами, да - бягал си от часовете по история в училище. Невежа като случайните "управляващи".
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БРАВО на ГЕРБ
"...а първи път чувам за Българи Албанци."
---
Нещо да си чувал за Майка Тереза? Не си. Е, майка Тереза е албанка с български корени.
То само с "чуване" не става, трябва и да се чете. Ама нали си от герб, не е задължително да можеш да четеш. А пък във "Винету" не пише за българите в Албания.
Така, че НЕПОДГОТВЕН НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ.
8
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да има българи в Албания. Най-малкото защото албанците са мюсюлмани, а българите християни. Това е факт, който няма как да се пренебрегне.
Ние с тях просто сме различни релгии.
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които в БГ наричат българско малцинство в Албания, всъщност са македонци.
Те самите се определят като такива. Ходил съм в Голо бърдо, Албания и съм разговарял с тези хора. Казали са ми че не са алабанци, а македонци. За българи просто е смешно. Няма откъде да дойдат. При Енвер ходжа Аблания беше затворена кутия.
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как им се иска на русофилчетата да нема българска нация, ако може да се изтрият сички царе, сички революционери и комити... и сички да станеме рая на Путин и Кадиров!

Колко ще са щастливи русофилчетата тогаваааа, ама не става да изтриеш Левски, Гоце, генерал Колев, цар Фердинанд. И патриарх Евтимий няма как да се изтрие, и Паисий, и "Аз съм българче".

Няма как.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Makedon

Е па оно и во МК има българи, не си ли слушал?
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каталуня се цепи, България се събира, в крайна сметка определяща е емоцията. Една уголемена България е бъдещето ни.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, няма ли най-накрая да се научите, че в българският език няма дума "BG", хайде стига! Разберете, че като "журналисти" имате отговорности! Аааа, да, и въпросителни не се слагат в заглавия.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успеха е голям и народа е много доволен! Ще гласуваме за Герб!
1
19
 
6
 
! Отговори
БРАВО на ГЕРБ преди 1 година
Поздравления за Успеха в Албания . Но да ви кажа честно за първи път чувам за Българи Албанци . Няма го никъде в Историята , може да не съм прав .