Тук роднина, там роднина... Шуробаджанащината – в синхрон с обществото!

В момента се бият 2 етики - традиционна и модерна, смята антрополог
Обновена: 18 окт 2017 10:03 | 18 окт 2017 09:02, Петя Славова
32

 Шуробаджанащината не е притеснителна, тъй като обществото ни не се е модернизирало все още. Това е нормалната етика в племенното общество, която се превръща в корупция в модерния свят. Това е разбирането, че трябва да уредиш своите роднини. Не е неестествено да свиеш доверието до кръга на близките си. У нас се очаква овластеният човек да слага роднините си на длъжности.
Още по темата

Това отбеляза социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин". Той е на мнение, че драмата е, че се опитваме постоянно да надхитрим себе си и сънародниците си, а накрая оставаме самите ние измамените.

"Тези скандали не звучат приятно за пред външния свят, а именно всички други освен нашия род. Фактът, че управляващите се избират с гласовете на народа, ги кара да смятат, че законите не се прилагат за тях. Огромна част от хората вярват, че редът в България е да се прикрепиш към "скритата власт", посочи PR експертът Арман Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Според Александров в момента се бият 2 етики – традиционната и модерната. Сега се налага да се правим, че следваме европейската модерна етика, но ни е много трудно, допълни още той.

"Трябва да отгледаме следващото поколение по модерен начин и по по-малко традиционен. Имаме силна корпоративна идентичност, пример за това е реакцията на медиите към колегата си Виктор Николаев. Позволиш ли си да атакуваш медиите – веднага получаваш шамари, а това е много поучително", уточни социалният антрополог.

В края на краищата, онова, с което сме свикнали, трудно може да се впише там, на където сме тръгнали, заключи PR експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
22
 
10
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Абсолютно задължително е всеки който е на висок ръководен пост, да се обгради със свои доверени хора, в които е сигурен, че няма да го подведат и изложат.Тези хора са обикновено близки колеги, приятели и дори роднини, които са изпитани през годините и са се доказали с професионализъм, организаторски качества и лоялност към ръководството.Всички приказки за "шуробаджанащини" са инструмент на опозицията, когато тя е управляваща прави точно това същото.Театри и усмивки от старите ленти-това гледате!
2
0
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
100% Истина. Обществото ни е толкова примитивно в отношенията помежду си, на ниво човек, че е направо очеизвадно..А, шуробаджанащина има по цял свят, ама при нас минава всякакви норнални граници .
1
2
 
35
 
! Отговори
ДС преди 6 години
В България всичко е така. Раждаме се с връзки, след това с връзки в детската градина даже парцел за гробищния парк се взима с връзки. Българина е така от 1878 година насам. Цялата държава така работи, че да поддтиква хората да действат по този начин. Защото власт имащите са там благодарение на ВРЪЗКИТЕ които имат. Е, как тези хора да променят закона, като това означава да ударят по себе си. Българина е просто такъв така е свикнал. Трябват НОВИ хора да влязат в политиката с една цел-прекратяване.