1,1 милиона българи са мигрирали, вече са зад граница

Все повече се връщат, 21 хиляди годишно поемат обратния път
67
1,1 милиона българи са мигрирали,  вече са зад граница
Снимка: Булфото, архив

В последните няколко години се наблюдават интересни промени във външната миграция. От една страна, броят на напускащите страната се запазва на високи нива – около 25 хиляди души средногодишно за последните 5 г. От друга страна, обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните 5 години той надминава 21 хиляди средногодишно. Така се оказва, че само 4 хиляди души годишно остават зад граница, което е значително под нивата за последните три десетилетия. Това сочи анализ на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт "Отворено общество - София" (ИОО).

Според националната статистика, през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България – т.е. това са българи, които са се върнали обратно в България, други 9% са родени в други страни от Европейския съюз, а останалите идват основно от Турция, Русия и Украйна.

През последните три години ежегодно в България се завръщат около 10 хиляди души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771. Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български мигранти се завръщат в страната.

Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.

Най-голям брой мигранти има през периода 1985-1992 г. – 465 хиляди, като броят им спада до 218 хиляди през 1992-2001 г. и 175 хиляди между 2001 и 2011 г..

Като цяло, според националната статистика, за последните 30 години напусналите България са близо 900 хиляди души, като около половината от тях са изселените български турци в края на 80-те години.

Най-много - половин милион българи - живеят в други страни от Европейския съюз основно в Испания, Гърция, Германия, Великобритания и Италия.

Значителен брой имигранти, родени в България, живеят още в Турция - малко над 400 хиляди, както и в Северна Америка, където са малко под 100 хиляди.

Така броят на живеещите в други страни от ЕС доближава 600 хиляди, в САЩ – 70 хиляди, а общо в целия свят – малко над 1.1 милиона към 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
17
 
14
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Ако вашите дядовци и прадядовци мислеха като вас - тая държава нямаше да я има!!! Толкова ли не милеете за родината си? На кого оставяте родители, приятели, роден дом, детски спомени?
42
16
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Щом не ви дреме какво става с родината и родителите ви, а само колко евро взимате в Дойчланд - няма какво да ви спре, макар че аз лично смятам, че с 2000 лева тук се живее по-добре от 2500 евро там. А като ви сипят още 3-4 милиона нови немци - ще ровите в долапа да си търсите българските паспорти :)
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 000 евро заплата и 6000 евро платени данъци в DE,как мислите,дали ще се върне тук?
40
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата на всичките ни познати и приятели са в Германия,моето завърши там има заплата много над средната за DE ,купи си апартамент,кола,за какво да стои тук ,даже и на почивка не иска да идва,идва за седмица да види бабите и нас и пак си отива!
39
0
 
30
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
най-лошото от всичко е че всичко гледа да те изработи - излъже , окраде и тн .... с този манталитет толкова драги сънародници ..... народа е си е зле и това си е .....
38
1
 
26
 
! Отговори
ha-ha-ha преди 6 години
nad 3.5 miliona sa zad graniza.tova e propaganda na mqrzelivite 4engeta ,zashtoto nema koi da im raboti,i shte zapo4nat da se samoizqjdat.
37
3
 
34
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
то работа има ! ама нема кой да плаща да плаща заплати .....без пари иска да стане българина ...да му рабортиш без пари и да му вършиш цялата работа..... огледайте се ГАНИО е навсякъде около нас ...... с този селяшки манталитет толкова ......
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
една сметка ,колко са избягали от Бг през всички национални катастрофи за последните сто години.и техните наследници . хора за един цял континент.
35
0
 
37
 
! Отговори
бг смешки 3 преди 6 години
До КривонделДОБРЕ са тия които крадат колега .....най-вече държавата и от народа ...а тва са не повече от 10-20 % от населението .....другото е леш - повярвай ми ! за тва хората бягатъ навън .....не крадеш ли у БГ си никой ....не можеш да преживяваш нормално !
34
3
 
39
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Аз живея на запад и се движа в подбрана) среда на българи които не се оплакват- водиме се за успели един вид. Не зная един човек камо ли фамилия да са се прибрали в родината за последните 20 години. Така, че... не знам какви хорс се прибират ама не са тези от които родината има нужда за да се оправи. Хайде сега ме плюйте... :(
33
15
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
В София пишлемета с един западен език взимат по 1500-2000 лева по кол центрове. Ама не знаел западен език, знаел само да мрънка и да чака да му падне столевка на масата в кръчмата... Е няма да стане така! Работа има.
32
19
 
9
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Държавата е пълна с автомобили. В събота сутрин виждам ,хора да жулят бира пред кръчмата в селото. Дойдат ли празници всички хотели са пълни, а КППтата с Гърция стават като море от коли. И на тоя фон все сме били зле?! Зле са мързеливите, неграмотните и пенсионерите, зарязани от децата си.
31
1
 
33
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Лошо,лошо, лошо! Също както през комунизЪма се обезлюдиха селата и там останаха само пияници и аутсайдери. Сега мащабът е на ниво държава - тук оставаме стари коне, пишлемета, дето мислят, че всички са им длъжни и много, много ц.и.ганории. Лошо!
30
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой пробвал ли е да си смени постоянният адрес в чужбина - аз пробвах - казах им в чужбина съм. те ми смениха настоящия но постоянния си остана България...така че кой знае какво броят
29
2
 
49
 
! Отговори
голямата лъжа преди 6 години
Проблемът е , че в България има много официални лъжи. И ние го знаем и управляващите го знаят ама статистиката 1.1 млн били емигрирали. Същото с броя на населението, пенсионерите, малцинствата...защо са ни тези лъжи. Време е да се появи един с топки и да нарече нещата с имената им. Сякаш като ни казват от БНТ , че живеем от ден на ден все по-добре им вярваме, нищо че хладилника е празен, че за зимата сме приготвили 3 родопски одеала, че децата са неграмотни...все по-добре е статистически
28
1
 
42
 
! Отговори
??? преди 6 години
Нямам никаква идея как броят кой е напуснал и кой е останал в България. Ако гоправят по адрес, то огромна част от постоянно напусналите България се водят на постоянен и настоящ адрес в България, много често в отдавна продадени апартаменти, в които живеят хора, които не ги познават. Аз познавам дота хора живеещи постоянно в чужбина, но на всички адресите им са в България.
27
1
 
23
 
! Отговори
мултипликатор преди 6 години
останахме будалите и гюро Михаил Михайлов ците .надежда умира последна.ш са упайм друг път.
26
0
 
30
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
сорос ЛИ ни каза и това ?!?! аз доколкот виждам има опашки от заминаващи н ТЕМРИНАЛ 1 И 2 ....да се вуърне някой пък не съм чул .... сигурно има некви заблудени единици .... но народа който остана у БГ бързо ше ги отчая ..... пълно безакаоние и свинщина цари в тая *** .....
25
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България останаха само тези, които не могат да емигрират. Деца, старци и млади, от които не става нищо. Негодно за нищо население.
24
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така e ,21 000 си идват по Коледа и после пак си заминават.