1,1 милиона българи са мигрирали, вече са зад граница

Все повече се връщат, 21 хиляди годишно поемат обратния път
67
1,1 милиона българи са мигрирали,  вече са зад граница
Снимка: Булфото, архив

В последните няколко години се наблюдават интересни промени във външната миграция. От една страна, броят на напускащите страната се запазва на високи нива – около 25 хиляди души средногодишно за последните 5 г. От друга страна, обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните 5 години той надминава 21 хиляди средногодишно. Така се оказва, че само 4 хиляди души годишно остават зад граница, което е значително под нивата за последните три десетилетия. Това сочи анализ на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт "Отворено общество - София" (ИОО).

Според националната статистика, през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България – т.е. това са българи, които са се върнали обратно в България, други 9% са родени в други страни от Европейския съюз, а останалите идват основно от Турция, Русия и Украйна.

През последните три години ежегодно в България се завръщат около 10 хиляди души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771. Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български мигранти се завръщат в страната.

Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.

Най-голям брой мигранти има през периода 1985-1992 г. – 465 хиляди, като броят им спада до 218 хиляди през 1992-2001 г. и 175 хиляди между 2001 и 2011 г..

Като цяло, според националната статистика, за последните 30 години напусналите България са близо 900 хиляди души, като около половината от тях са изселените български турци в края на 80-те години.

Най-много - половин милион българи - живеят в други страни от Европейския съюз основно в Испания, Гърция, Германия, Великобритания и Италия.

Значителен брой имигранти, родени в България, живеят още в Турция - малко над 400 хиляди, както и в Северна Америка, където са малко под 100 хиляди.

Така броят на живеещите в други страни от ЕС доближава 600 хиляди, в САЩ – 70 хиляди, а общо в целия свят – малко над 1.1 милиона към 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
19
 
! Отговори
offf преди 6 години
Аамо като прочетете Отворено общество, значи всичко е мечта!
22
1
 
43
 
! Отговори
Педро ел негро преди 6 години
До 5, IT- мениджъра:Добре, в Лондон и Мюнхен не е, а къде по света е хубаво да се живее с ниско платена работа - в София ли? Смяташ ли, че всички имат зад гърба си стабилни семейства и имот? Взимай си приличната заплата, знам, че си си я заслужил с упорит труд, харчи си я и се кефи на живота, но остави хората сами да решават кое е хубаво за тях и кое не е. Замисли се, когато утре отидеш да си купиш хляб, че някой е станал в 3.00 ч. сутринта, за да го омеси и изпече. Имай повече уважение.
21
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се че се връщат ама които нестават и за чистачи на тоалетни! От 25 одини съм в Норвегия непознавам нито един който да иска да се върне. Създали сме семейства с по 3 деца изучили сме ги работят и получават заплати като бели хора. Научил съм ги да четат и пишат на български и влизат в бг сайтове и се информират за родината на баща им. Четат и се чудят как може да ви управляват индивиди които ви нямат за хора. Казват че никога не биха живяли в такава страна в която управляват мутри!
20
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То чужбина не е за всеки. Хората там не бичат айляк през делника по кафетата а работят. Който е мързелив по природа няма как да просперира честно нито тук нито там
19
0
 
13
 
! Отговори
зумбубу шака преди 6 години
ЕС.ами в Щатите, Канада ? торонто?сигурно има и по островите по на таумотански архипелаг.няма статистика.
18
3
 
23
 
! Отговори
men преди 6 години
мениренжей в ай ти компания и много успел с много прилична заплата бил. хлвалипръцко с една дума. аз не успели българи на запад почти не познавам. тези дето не успяват след 1-2 годинки мизерстване си се прибират при тате носи мама меси. а стъкмистиката няма да я коментирам. от най добрите училища заминават висчките еднопосочно. тука остават калинки, делянчовци, бойковци, цвъкофци и тем подобна ***. за мургавото "бъдеще" нема да отварям приказка.
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слугинска статия. Невярна информация.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пт моите Приятели са десет години извън Бг и няма фс се върнат.що сь останах?много съм ***
15
1
 
4
 
! Отговори
Хасан преди 6 години
Българите бягат,амчък азлийте бягат сокереса на власт...да ти ...и ей.....държавата чувате ли ей..
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ - гадове за единно разграбване на България.ГЕРБ = мафия
13
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който може да емигрира, докато е млад. Нека да излезе в чужбина и да си оправи живота за няколко години. Аз се махнах от България преди няколко години и за пръв път в живота заживях свободно. Няма какво да седите в БГ и да лапате мухите. Докато Бойко Борисов е на власт, България няма да се оправи.
12
1
 
32
 
! Отговори
бягайтедабягаме преди 6 години
спасили са си кожата от геноцида.които остават ,ще теглят
11
0
 
13
 
! Отговори
9 преди 6 години
Ужас то остана деца и старци това хубов ес
10
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бум на емигранти се наблюдава в последните 10 години. Откатко ГЕРБ управляват България, има нова вълна емиграция. ГЕРБ съсипаха България.
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
остават още цели пет млн.докато освободим територията .
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 000 000 za 25 godini TOVA e ISTINATA
7
2
 
53
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Нагла лъжа, минимум 3 милиона.
6
2
 
26
 
! Отговори
Oсман Хаирль преди 6 години
1,1 бьлгари ся емигрирали!Дай боже още повече да емигрират.----------------------------------------А хаирлия да e!
5
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каринката е следната- успелите българи зад граница са под 2% от емигриралите (като мениджър в ИТ компания го казвам това, получаващ изключително прилична заплата). Огромна част- без образование, без език си мислят колко е чудесно да се живее в Лондон или в Мюнхен с нископлатена работа. Да, ама не. Нито има пари за дом, нито за автомобил, нито за почивка. Българинът трябва да се научи да влага в изграждането на ценностна система, а не във фантазии колко добре е в Европа като сервитьорче...
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надали са си счупили краката да ги управлява пожарникар. Повече да си вземат европейските пенсии, които са си изработили, а ние ще ги плащаме.