Филмът "Сафари" изкарва вегани на протест из София

Той ще се проведе по бул. "Витоша" на 28 октомври
19 окт 2017 20:03,
32
Филмът "Сафари" изкарва вегани на протест из София
Снимка: кадър Youtube

Веганите излизат на протест, заради филм с насилие над животни - документалния "Сафари" на Улрих Зайдл, който разказва за ловния туризъм в Африка, съобщават разпространителите на филма от "Арт фест".

Протестът ще е по бул. "Витоша" на 28 октомври следобед, непосредствено преди Световния ден на веганизма - 1 ноември.

"Виждал съм далеч по-брутални сцени на насилие над животни, както и филми с убийства на животни, но мисля, че не трябва да свикваме с подобни гледки, нито да се правим, че не съществуват. Филмът е показателен за начина на мислене на поколения хора, възпитавани в нелепо чувство за превъзходство по расови и класови белези! Отношение към животните в Африка, подобно на представеното в този филм, е недопустимо в 21-ви век", казва Никола Донев, председател на Българския вегански съюз.

Според него целта на протеста е да информира публиката за възможността да бъде видян филмът, за да се убедят възможно най-широк кръг хора с очите си в жестоката реалност и да бъде провокирано общественото мнение по този наглед неважен и периферен проблем, който обаче поставя въпроса за "запазването на човешкото" в днешния ден.

"С този филм нямах намерение да показвам богатите аристократи и олигарси, които ловуват едър дивеч в Африка, а по-скоро обикновения ловец", казва Улрих Зайдл.

"Заех се да открия и да опиша какво мотивира тези хора да ловуват и защо могат дори да бъдат обсебени от лова. С времето обаче филмът се превърна и във филм за убийството - убийство за удоволствие, без дори да се изправиш срещу опасност, убийство като вид емоционално освобождаване", допълва режисьорът.

Следващите прожекции на "Сафари" са на 8 ноември от 19:00 ч. и на 18 ноември от 17:00 ч. в Дома на киното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
защо? преди 6 години
Ако убиеш куче например ще те съдят и осъдят.Добре,съгласен съм-безсмислената жестокост трябва да се санкционира.Ами защо ако си известен спортист и в пияно състояние убиеш един човек,осакатиш друг и раниш още няколко -защо тогава съдебната система те оправдава?Защо този който направи това сега си живее спокойно в чужбина?Защо министърът на правосъдието,главният прокурор или някой от съдиите не обелват и дума за този случай?Има ли КОЙ да отговори??????????????????????????????????????????????????
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-добре да отидат да протестират същите за правата на Българина, от дискриминация, поне да свършат едно нещо, видяло се е че не им се работи.
25
0
 
4
 
! Отговори
Борецо преди 6 години
Връща се Борец от сафари в Африка и колегата го пита:-Абе брато к'во удари на сафарито?-Ааа, слаба работа само некви носърчета.-това пък какво е?!??-Абе не знам как се казват, едни такъва мънички, чернички, и като тръгнеш да ги стреляш викат ноСърНоСър!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако хората не се занимаваха от древността с лов още щяхме да скачаме по дърветата.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И веганите са като БХК и другите такива авантаджийски и чужди организации. Лека полека ще пробият и ще почне да им се чува гласа и да налагат глупостите си.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това в 21 век да пуцаш животни за удоволствие си е страшна извратения.Аз бих пуцал вегани.
21
3
 
5
 
! Отговори
художника преди 6 години
А бе хора, вие коментирате заглавието, а не посланието. Не харесвам Веганите, но в този случай са прави. Ако убиваш за КЕФ, това те прави УБИЕЦ. Точка !!!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя търтей, клошар Никола Донев с мазна коса и нездрав вид, не знам кой го спонсорира. Тоя нагло обяви във ФБ, че не можел да си провежда акциите, ако работел и му трябвали пари та, ако можело кой колкото даде... Баси и наглеца. Де сопа неокастрена де!
19
1
 
9
 
! Отговори
12345 преди 6 години
Хората ,които не приемат животинска храна имат дефицит на жизнено важни елементи в организма си и поради тази липса започват да боледуват.
18
1
 
14
 
! Отговори
Завзек преди 6 години
европейски ценности: Вегани, neдepaли, либерали
17
2
 
14
 
! Отговори
не помня преди 6 години
Човекът се е научил да убива животни за да се изхранва използвайки голи ръце или вид оръжие. По същият начин за да се изхранват и хищниците също убиват други животни. Защо веганите не отидете да протестирате и някъде из джунглите пред тези хищници? Като по-близо - влезте в клетката на тигъра в зоопарка и се опитай да му смениш месото със салата. Дайте да вземем да променим природата а ?
16
2
 
17
 
! Отговори
Начи преди 6 години
Начиии можеше и да го гледам филма. Ама като ще ми блокирате разходката в центъра в събота, да ВИ го таковат животните, ше изям във Ваша чест няколко пържолки за обяд, за вечеря тел. вратна + малко пилешко(за цвят)
15
1
 
8
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Веганите, като са толкова отворени що не отидоха да метнат един бой на оня гад от Тутракан
14
1
 
21
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 6 години
Не разбирам защо се учудвате? Момчето си е направило НПО, получава субсидии и симулира дейност. Намерило е на баницата мекото. Дали вярва в това, което говори, е отделен въпрос.
13
2
 
14
 
! Отговори
11 преди 6 години
А защо тия чукундури ша протестират в София за някъв чужд филм? На вървът на п*чка си лелина да протестират, дето е авторът на филма.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да си направим едно сафари с веганите!
11
3
 
15
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Компания сяда на маса в ресторант. Идва келнерът и носи менюта. А от компанията: --Ние сме вегани! Кака да си поръчаме? -Такси.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще отпразнувам протеста като убия прасето Гошо на село. Веганите да знаят, че са отговорни за живота на Гошо.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ханко, по-скоро на обратните
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Контрапротест с кюфтета!!!