Скъп ли е зимният ни туризъм? Не, и във Франция чаят е 5 евро!

Според Ангелкова сме сред най-добрите като съотношение качество-цена
65
Скъп ли е зимният ни туризъм? Не, и във Франция чаят е 5 евро!
Снимка: архив, БулФото

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква ръст между 5 и 10% на туристите през зимния сезон.

По думите й прогнозите са на база на ранните записвания. Зимният сезон изключително много зависи от времето, особено за тези, които идват в България да карат ски, уточни Ангелкова пред Нова телевизия.

Още по темата
Миналият зимен сезон беше изключително успешен – с 19,6% ръст, или над 1.47 млн. чуждестранни туристи са посетили нашата страна, за първи път регистрираме такъв висок ръст, каза още тя.

Според Ангелкова България е една от най-добрите дестинации за зимен туризъм, като съотношение качество-цена.

"Може би има места, където е скъпо, както навсякъде в чужбина. Като отидете във Франция в някой от известните им курорти, като Куршевел например, и там чаят е 4-5 евро", даде пример тя.

По думите й цената много зависи от избора на хотел, но като цяло пакетите, които предлагат нашите курорти, са доста по-евтини в сравнение с пакетите, които предлагат в чуждестранни.

Ангелкова каза, че през зимата ще посети българските курорти за по няколко дни.

Министърът посочи, че ведомството работи с официалните данни на Националния статистически институт, като се спазва методиката на Световната организация по туризъм и на Евростат - за турист се брои всеки, който е реализирал една нощувка в страната.

На въпрос за Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, които поискаха оставката й, Ангелкова каза, че не е редно всеки да тълкува данните, "както му е угодно или да прави манипулации".

"Не мисля, че трябва да се задълбаваме в аргументите на една организация, която има не повече от 80 членове туроператори, които работят основно на пазар чужбина", коментира тя.

По думите й за първите осем месеца в страната имаме над 5,2 милиарда лева приходи, което е с 10% повече в сравнение с миналата рекордна година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи туризъм ? Това е общо. Мога да седна на плажа и да ям баничка , мога да карам обаче и джет.Мога да седна в хотела и да гледам Пирин цял ден , мога обаче да карам и ски. При всипки положения България е по-евтино, вкусно и достъпно. Другото са празни приказки.
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бормио-Италия на 3000м.височина е 2.5 евро.
34
2
 
34
 
! Отговори
не разбрал преди 6 години
какво означава това? Въпрос: "скъпо ли е еди какво си?"Отговор: "Не, във Финландия краставиците са по 12 евро.."W.T.F?!?Kaкво означава това? Скъп е? Евтин е? Скъп е ама има и по-скъп? Трябва да стане по-скъп? Чая трябва да стане по 7 евро? по 4 евро? Какво по дяволите казва тази?
33
4
 
28
 
! Отговори
Ташко преди 6 години
Хахаха-ужас, намериха се акъли да сравняват Дупница и Лондон, и написаното е като на дете от втори клас..боже, колко мъка има по този свят, боже...хора, пиете ли си редовно хапчетата, не пропускайте защото действията вИ се отразяват пагубно на хората около вАС!!!
32
4
 
13
 
! Отговори
Каракочев преди 6 години
Тая много лъже.
31
1
 
5
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
До До всичкиНе живея. По този повод съм ходил на ски и у нас, и извън. Напълно съгласен съм, че можеш да си намериш условия в България, където да почиваш прекрасно. Но също така знам, че в буквално хилядите курорти из Алпите също има такива.Ски зоната на Банско наистина е курорт от световна класа. Самото Банско обаче не е. Както и Боровец. Пампорово е успяло да запази някакъв чар и го препоръчвам на всички, обаче ЕВТИНО не е. За съдбата на Витоша без експлетиви не мога да говоря.
30
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До the Ghost - тия дето зимат бруто по 2-3 000 евро в европа, не ходят в куршавел, не ходят никъде даже и в музеите им е скъпо. дори да взимаш и толкова след облагане с данък, ако си семеен с деца ще гледаш ски курортите по телевизията! говорят си некви папуци, дето карате на сандвичи и салати, за баровски курорти! вчера се прибрах от европа, скъпотия, а българите никви ги нвма даже и по заведениятя на аеродромите, шот само едната наливна бира е 7-8 еврака, а ако си купиш от магазина и решиш да
29
4
 
25
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
За мен само слабоумен и нискообразован човек може да се опитва да сравнява зимната( а и не само зимната почивка) тук, и това, което се предлага и е в действителност в страна като Франция например. Само който е ходил във Франция, може да каже колко много светлини години сме по-назад от тях. С напредналите технологии, даже и да не си ходил, може да видиш и разбереш колко сме зле тук. Останалото го оставям на Вас...
28
2
 
3
 
! Отговори
До всички преди 6 години
Появиха се родолюбци. Екстра! Първият ми коментар е за останалите. Наздраве пичове.
27
5
 
2
 
! Отговори
До всички преди 6 години
Дано всички, които сте кометнирали тук да не живеете в България.
26
1
 
23
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Нищо против нямам да е 5 евро. И 25 да го направят нали пазара уж определял цената. Въпроса е министърката дали знае колко всъщност чая за по 5 евро са продадени, колко данък е влезнал в хазната и на колко се осигурява персонала в кръчмите там? Щото подозирам къде се трупат пачките и затова против смешните "бизнесмени" дето искали още писти.
25
8
 
10
 
! Отговори
до коментаторите преди 6 години
Да, то и Лондон се води по добър град от Дупница ама като отидеш там и като осъзнаеш каква мизерия е и че на всеки 100 човека има 1 бял, качеството на храната е ужасно, транспорта не е добре уреден(ремонти), мрасотия и болести навсякъде и тогава си казваш абе... Дупница не е чак толкова зле. За това се убедете с очите си, а не с розовите очила които ви продават
24
3
 
18
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
Разбирам госпожата защо сравнява Банско с Куршевел (и двете са ларж курорти в съответните държави), но също така тя трябва да разбере че сравнението е смешно. Ски туризмът е извън финансовите възможности на средностатистическото семейство. По стечение на обстоятелствата (и при намиране на добра оферта) в България чужденците могат да си го позволят заради разликата в заплатите. Но Вие от туристическото министерство заслуга за това нямате.
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се казва всеки е свободен в избора си... Границите са отворени и всеки може да си избере къде да отиде. Коментиращите тука вероятно не са ходили много в чужбина, защото тук в България има неща които ги приемаш за даденос и не ги забелязваш, но като отидеш там и видиш че тези неща липсват тогава разбираш плюса им. Естествено че в чужбина има много добри места за зимен отдих, но цените са драстично по високи от нашите. Качеството на храна и обслужването също е спорно.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хохохо, изравнихме се с Франция
21
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пет евро чай във Франция или Австрия - да, с удоволствие. Но в България, в мека пластмасова чаша или смотана порцеланова, донесена от намръщена селска мома - да ме прощават.
20
1
 
7
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Истината е, че в чужбина е по-хубаво, но няма как да е по-евтино, защото цените там са като тези при нас, но в евро. Тази седмица си запазих почивка в Пампорово за зимния сезон и ми излезе по 65лв. за нощувка, закуска и вечеря в 4-звезден хотел на пистата. Тоталът на почивката с карти и път ще ми излезе максимум 800лв. за една седмица. И да - качеството, пистите, лифтовете... нищо не е като в чужбина, но цената е прилична. Ако имам възможност по-нататък бих опитал и по чуждите писти.
19
3
 
8
 
! Отговори
кого лъжеш,бе преди 6 години
Това не ти е бай тошовия лагер!Хората отдавна знаят как е по света!
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гармиш Партенкирхен от неизвестните ли е?? че там чайчето и горе и доле все е 2 еврака
17
3
 
38
 
! Отговори
хммм преди 6 години
кво ми сравнявате френските топ курорти с нашите бе вие луди ли сте, имате ли си на представа какво сравнявате в момента? Онова там е лукс, има бази. Единствения плюс при нас до сега за цените, тук от край време идват най-бедните в Европа. А има и още един плюс, тук може да сриташ някой камериерка да платиш 1000 евро и да си заминеш като пич.