Чиа, киноа, авокадо: Суперхраните вече и в детските градини

Oтпадат пържените храни, както и колбасите
20 окт 2017 12:50,
42
Чиа, киноа, авокадо: Суперхраните вече и в детските градини
Снимка: visualhunt.com

Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече ще включва и т.нар. "суперхрани". Той ще бъде одобрен в началото на следващата година и градините ще имат възможност да предлагат на децата чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле.

От менюто на децата вече отпадат пържените храни, както и колбасите, посочи проф. Стефка Петкова, национален консултант по диететика. Въведен е и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят със 130 грама.

"Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта", посочи още проф. Петкова.

По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. По думите на консултанта те са по-скоро алтернатива, а не новата норма.

В детска градина "Дъга" задължително преди обяд похапват плод, а за обяд има супа риба и таскебап със задушен ориз за гарнитура.

"Рибата не е от любимите на децата храни, но е полезна и е задължителна част от седмичното меню. Овесени ядки не обичат и заради това от тази година решихме да слагаме овесените ядки в супите, за да ги приемат по този начин", коментира пред bTV Галя Точевска, медицински специалист в детската градина.

Интересът към непознатите и необичани, но здравословни храни педагозите събуждат под формата на игра. Така тестват и отношението на децата към семенцата чиа и киноа, както и към някои екзотични плодове, които съвсем скоро ще станат част от менюто в градините.

Експертите са убедени, че макар и не наши, новите храни ще се приемат лесно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши.

"Ще има и съпротива, но децата в тази възраст са големи експериментатори, те искат да научават нови неща, да пробват нови неща и аз смятам, че ще свикнат да ядат това нещо, а и най-интересното е, че те се опитват вкъщи да насаждат тази идея за здравословното хранене", посочи Емилия Николаева, гл. експерт в Община Враца.

Екатерина Йосифова от фондация "За храната" посочи, че родителите стават все по-активни по отношение на храненето на децата в детските градини. По думите й все още е проблем, че се разчита на много тестени изделия.

Експертите очакват известна съпротива с прилагането на новите храни. Но смятат, че сега е моментът децата да свикват и да се запознават с нови случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
5
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Преди два века Луи Куне е направил експеримент и доказва, че за човека най-полезни са храните, които се отглеждат там, където е роден,израстнал и живее самият той !!! Единственото "достоинство" на задморските храни е, че те пълнят джобовете на търговците. Фактът, че в БДС няма "царевичен булгур" /друг е въпросът за качеството на царевицата/, показва до каква степен спецовете по храните у нас, са загрижени за здравето на хората.... Ама яжте чиа, киноа и прочие..........
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много съвети за здравословно хранене и примери за подръжание, които са типични за страна с изключително висок брой на сърдечно-съдови заболявания, висока детска смъртност и ниска продължителност на живот. Всичко е супер и нищо не трябва да се променя. Вратни паржоли, свинска мас, кебапчета, ракия, мазни банички... видими резултати.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, тея спецове по форумите тука. Предците на вашите дълголетни баби какво са правили преди Америките да бъдат открити и да се появят изключително здравословните български боб, домат, картоф, царевица и пр. Да не говорим за българските грах и леща от Азия и Африка.Няма нищо по-елементарно от масовата тъ.потия която се демонстрира тука. Вашите наследници след 200-300 години ще плюят против новите супер супер храни и ще дава пример за баба си която е живяла 90 години яла бг киноа, чиа и пр.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се сещам на кое (без авокадото) баба му викаше "щир". Нищо общо с Щирлиц,... разбира се...
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ало,репортерите! а стига сте писали глупости!!пържените храни и колбасите отпаднаха от менюто в детската градина преди 6 години!!!
31
1
 
0
 
! Отговори
родител преди 6 години
До АнонименНапълно съм съгласна с теб!
30
4
 
6
 
! Отговори
майка преди 6 години
Когато детето ми тръгна на детска градина ядеше ВСИЧКО. Чакаше да направя кюфтета за да грабне едно от чинията и да яде или пък ориз. Сега в детската градина НИЩО не яде! Ако хапне някоя закуска - филийка с нещо, а на обяд само хляба. Вместо да сложат традиционни български храни, слагат в менюто на децата "здравословни блювочи" . Ние сме в българия и ако заложат на нашето българското децата ще ядат, защото това ядат и у дома. Защо съсипват храната на децата? Аз ако искам ще го храня здравословно
29
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Опростачени селяни, работят на парче по най-важната тема, а именно : здравето на децата.От зверски отрови - сега суперхрани.
28
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 6 години
Какви суперхрани са това ? Ограмотете се преди да пишете.Кноата е просо ,само че американско и по нищо не е по -здравословно от българското просо.Едно време бедните са ядели просен хляб ,а сега го броят за деликатес
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това не са супер храни.това са обикновени земни храни.и сланината ще ви се стори суперхрана на Антарктида.
26
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 6 години
Ам както е тръгнало - вържете и по едно звънче на децата да блеят, цвилят и мучат.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се облажи вносителя на зрънцата.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време имаше само черешиа, ябълкадо и крушоа.
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време като не сме яли чиа , киноа, папая, маракуя, авокадо, даже броколи не е имало, и кво?? Да не сме били по-болни? Да не сме били дебели? гати и модерните "***", гати чудото комплексарско
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе гледах и по ТВ-то за този нов сборник, че съвместно с родителите е правен. Простете но споменатите хора в статия съвместно с фрума БГмама правят децата даже на нормални хора вегани. За БГ МАМИТЕ и там по форумите когато вие като сте били деца правилото ви е било ядеш или после ревеш, че не сте яли. Децата да не ядат месо и да има липса на протеини. Какво искате БГ *** да мумифицирате децата ли!
21
2
 
20
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Супер *** е по правилно.Кило боб български е много по здравословен от кило киноа.Даже го има описано кое какво съдържа.
20
1
 
22
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Няма ли български плодове и зеленчуци ?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ако е с филията мас - правилно, но защо и с маслото. Естествено не да ги тъпчат всеки ден, но няма лошо за разнообразие на едно от храненията на седмица - две.
18
1
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Води се кампания против филията с мас и праз.
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има по две менюта, едно за нормални деца и едно за деца на супермайки. Ще е много показателно кое избират децата.Искаме да се хранят нормално децата ни, не с измислици.